Luboš Dobrovský zavzpomínal v ČT na srpen 1968. A pak zkritizoval politiky za šíření strachu

19.08.2016 19:31

Bývalý ministr obrany, velvyslanec v Moskvě a novinářský matador Luboš Dobrovský zavítal do pátečního Interview ČT24. Zavzpomínal na 21. srpen 1968, kdy náš stát vojensky obsadila vojska Sovětského svazu a dalších okupačních armád. V inkriminované době působil jako pracovník Československého rozhlasu v Moskvě a viděl, jak masivní propagandě jsou Sověti vystaveni. Snažil se také vysvětlit, jak Rusové přemýšlejí dnes.

 Luboš Dobrovský zavzpomínal v ČT na srpen 1968. A pak zkritizoval politiky za šíření strachu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Ruska

„Já jsem patřil mezi ty, kteří se domnívali, že k něčemu takovému mohlo dojít, ale překvapení bylo, že už se to stalo. Mně vypnuli telefon, takže jsem do Prahy nemohl říct, jak to vidím z Moskvy. Ale ta situace byla propagandisticky připravována už dlouho předtím. Sovětští občané se dozvídali, že v Československu byly nalezeny zbraně, které tam umístili Američané a měly sloužit jakémusi převratu a vyčlenění Československa z Varšavské smlouvy,“ popsal tehdejší situaci Dobrovský. Nejen občané Moskvy byli tedy přesvědčeni a přesvědčováni, že Československo je třeba zachránit.

V Rusech převažuje pocit, že neustále čelí nějakým nepřátelům

Krátce po 21. srpnu 1968 byl Dobrovský ze Sovětského svazu vykázán. A už v roce 1966 byl vykázán ze Severní Koreje. Dobrovský se tehdy vrátil do Prahy a snažil se lidem říci, že Alexander Dubček nebyl schopen čelit tomu útoku, který na nás vyvinuli Sověti. Brzy však z Českého rozhlasu odešel. Byl také odejit z komunistické strany, do které vstoupil krátce před srpnem 1968. Svůj vstup do KSČ vidí jako chybu. Pravda také je, že šel dobrovolně dělat skladníka a jiná povolání, rozhodoval se svobodně, jen měl strach, že tím ohrožuje budoucnost svých dětí.

Sám sebe považuje za rusistu, studoval dějiny Ruska, ruskou literaturu, ale tuto zemi se mu příliš poznat nepodařilo, alespoň ne v racionální rovině. „U převážné většiny Rusů převažuje pocit, že čelí nějakým nepřátelům. Ale proč tomu tak je? Sice znám některé výklady, ale neporozuměl jsem tomu,“ přiznal Dobrovský. „Ruská státní idea spočívá v udržování a rozšiřování teritoria. Možná je to málo, ale prostě to tak je,“ doplnil.

Na jednoduchém případě popsal, v čem tkví rozdíl mezi Ruskem a Spojenými státy z hlediska České republiky. Po ruské intervenci v roce 1968 jsme se vrátili k pokleslé formě komunismu, s pomocí Američanů jsme se po roce 1989 vrátili k demokracii. „A to je ten rozdíl,“ řekl Dobrovský.

Teroristická hrozba

Stranou pozornosti hosta nezůstala ani teroristická hrozba. Té podle jeho názoru příliš účinně nečelíme, protože se nesnažíme dojít k podstatě problémů, které je třeba vyřešit, ale šíříme strach. Přesněji řečeno, strach šíří někteří politici. „V čele dejme tomu s naším prezidentem Zemanem. Myslím si, že to není dobrá cesta. Dospívám k takovému závěru, že nemáme dnes strach z terorismu, ale z lidí, kteří by mohli být teroristy, případně máme strach z islámu,“ uzavřel své vystoupení Dobrovský. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…