„Mně je to u prdele, já mu ji fláknu.“ Zpověď po půl roce, věc ještě může pokračovat

05.08.2019 11:12

Místopředseda Rady Českého rozhlasu Jiří Vejvoda v rozhovoru pro Česká média mluvil o již pozapomenuté kauze Vítězslava Jandáka, který na zasedání rady prohlásil, že až potká Jiřího Černého, který ho prý urazil, tak mu „jednu flákne“. „Já jsem také nebyl spokojen s mnoha věcmi v tom článku paní Machalické,“ říká Vejvoda. Ale prý to lze probrat faktograficky a slušně. A dodal, že současná Rada ČRo je pečlivá a přísná a „kárá“ ředitele rozhlasu více, než Rada ČT ředitele televize.

„Mně je to u prdele, já mu ji fláknu.“ Zpověď po půl roce, věc ještě může pokračovat
Foto: Repro - Česká média
Popisek: Vítězslav Jandák při rozhovoru

Slova Vítězslava Jandáka na adresu novinářů Jany Machalické, Jindřicha Šídla a hudebního kritika Jiřího Černého vzbudila svého času malé pozdvižení. Jandák na schůzi Rady ČRo dodával k projevu Jana Krůty, že od paní Machalické nebo Jindřicha Šídla není možné čekat nic inteligentního, o hudebním kritikovi Jiřím Černém prohlásil, že mu „jednu flákne“, až se s ním potká a na závěr zadoufal: „Doufám, že si to budou nahrávat, pouštět a budou mě napadat, ale mně je to u prdele.“ Jandákova slova v záznamu začínají okolo 56:30.

Anketa

Je Putinovo Rusko ,,Říše zla"?

6%
94%
hlasovalo: 26739 lidí
Místopředseda Rady Českého rozhlasu Jiří Vejvoda se pak od jeho slov distancoval v dopise zaslaném Syndikátu novinářů. „Necítím potřebu vměšovat se do názorového světa pana kolegy. Má právo vyjadřovat se k čemukoli včetně článků v tisku či invektiv na svoji adresu. Zároveň však na veřejném zasedání kontrolního orgánu, voleného Poslaneckou sněmovnou Parlamentu České republiky, má zákonem určenou povinnost neporušovat závažným způsobem důstojnost své funkce,“ řekl Vejvoda.

A toto bylo tématem i v rozhovoru s Jiřím Vejvodou v Českých médiích. Moderátor Jan Mrzena se ptal, zda by rada neměla mít kodex o jednáních. Vejvoda mu odpověděl, že sice má, ale takový „provozní“, tedy spíše se týkající hlasování. Ale ocenil, že současná rada je relativně pečlivá a přísná. „Protože my mnohem častěji mu snižujeme odměny a jeho prostřednictvím káráme rozhlas než je to u Rady ČT a nynějšího generálního ředitele,“ tvrdí Vejvoda a dodává, že by měli podle zákona řešit jen stížnosti na ředitele rozhlasu, ale převážně řeší stížnosti na program, které v popisu práce nemají. Mrzena potvrdil, že Rada ČRo skutečně objednává nejvíce analýz.

Vejvoda souhlasil s Mrzenou, že vyjádření některých radních byla nešťastná. Zmínil vyjádření radního Tomáše Kňourka na ParlamentníchListech.cz, který to dle jeho názoru „vzal z gruntu“ a zkritizoval západní civilizaci. Kauzu Fischer, jak ji nazývá, odstartovala sice jedna stížnost, ale dle Vejvody ji právě Kňourkovo vyjádření proslavilo. „To jsou věci, které já bych si třeba odpustil,“ pravil, ale dodal, že v radě je jich devět rovných a není možné někomu zakazovat mluvit do médií.

Mrzena pak připomenul Jandákova osudná slova a zeptal se, proč Vejvoda byl jediný, kdo, sice se zpožděním, na Jandákův projev reagoval. Vejvoda řekl, že předtím, než dopis Syndikátu novinářů zaslal, tak volal předsedkyni rady. „Řekl jsem jí to, že jsem si věc promyslel, že mě mrzí, že jsem nedokázal na místě rychle reagovat, že to bylo částečně tím, že jsem byl vyšokován, a částečně, že jsem si promýšlel další téma.“

Prý čekal na odezvu, ale žádná nebyla. Rada podle něj doklopýtala k rozhodnutí, že takový jazyk by se na jednání používat neměl. O což podle něj šlo. „Já jsem také nebyl spokojen s mnoha věcmi v tom článku paní Machalické. Ty byly odpálené od pasu a v mnoha ohledech poťouchlé, když to řeknu diplomaticky,“ řekl na jednu stranu Vejvoda, ale dodal, že i taková témata, pokud se vůbec mají na radě projednávat, tak se dají vzít faktograficky a slušně. „A rozhodně už nelze někomu, komu je 83 let, mluvím teď o Jirkovi Černém, vyhrožovat fyzickým násilím,“ poznamenal místopředseda rady.

Ale věc je prý už za nimi a doufá, že nic podobného do konce svého mandátu nezažije. Moderátor ovšem podotkl, že předsedkyně rady Dohnálková slíbila Jandáka vyzvat, aby se omluvil, takže kauza možná ještě není u konce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: kas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…