Na Kubu zamířili čeští podnikatelé, chtějí obnovit obchodní vztahy

20.09.2016 21:50

Zástupci farmaceutického průmyslu i zemědělství jsou součástí první české podnikatelské delegace, která zamířila na Kubu po povýšení vzájemných diplomatických vztahů. Cílem delegace vedené náměstkem ministra zahraničí Martinem Tlapou je obnovit obchodní vztahy narušené dlouholetou absencí kontaktů na nejvyšší úrovni.

 Na Kubu zamířili čeští podnikatelé, chtějí obnovit obchodní vztahy
Foto: wikipedia
Popisek: Vlajka Kuby

ČTK o tom dnes informovalo ministerstvo zahraničí. Česká republika letos v srpnu po 27 letech vyslala na Kubu svého velvyslance. Tlapu na cestě do Havany doprovázejí představitelé potravinářských firem, dodavatelé zařízení pro energetický sektor a výrobci zařízení pro farmaceutický průmysl. České firmy se podle analýzy ministerstva zahraničí mohou uplatnit i v dopravě, zdravotnictví, zemědělství či službách.

„Mezi perspektivní sektory patří energetika a strojírenství včetně dodávek náhradních dílů, textilních a zemědělských strojů, kamionů a traktorů. Dále vývoz automobilů, lokomotiv, vagónů, pneumatik, motocyklů,“ sdělilo ČTK ministerstvo. České firmy by se mohly zapojit také do zařizování hotelů nebo jejich rekonstrukcí. Na Kubě se nyní po uvolnění dlouholetého embarga ze strany USA i dalších zemí rozvíjí turistický ruch.

Během dvoudenní návštěvy se česká delegace zúčastní podnikatelských seminářů, které organizuje kubánská obchodní komora. Mise skončí 22. září.

Vzájemné vztahy České republiky a Kuby v posledních letech procházejí zásadní proměnou v důsledku změny koncepce české zahraniční politiky. Nejen v případě Kuby Česko opustilo tradiční striktní podporu lidských práv a orientuje se více na ekonomickou dimenzi vztahů. Podle MZV však Česko na podporu lidských práv na Kubě nerezignovalo. Odlišný pohled na toto téma však podle vyjádření ministerstva nebrání dialogu o tomto tématu ani spolupráci v jiných oblastech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…