„Na palici.” Smrt básníka: Fridrichová ukázala na Babiše. A je ještě hůř

15.03.2021 18:40

Pomalé očkování v Česku a emotivní výroky, které zazněly v pořadu ČT 168 o tom, že za smrt Jana Vodňanského nese zodpovědnost česká vláda, okomentovali pro ParlamentníListy.cz Jana Dědečková, Martin Komárek a Tomáš Zdechovský. „Na televizi, a Českou zvláště, se nemůžu vůbec dívat. Vláda za to nemůže. Je to globální problém. Nikdo si s tím neví rady,“ mínila Dědečková. „Podle statistiky BBC nepatříme ohledně očkování k nejhorším v Evropě, jsme na průměru. Vinna není jenom vláda. Ale i Evropská unie, že objednala vakcín méně než šampioni v očkování,“ sdělil Komárek. „Poté, co jsem na infekčním oddělení viděl umírat lidi, bych chtěl vyzvat vládu, ať přestane lhát a konečně začne pracovat,“ uvedl Zdechovský.

„Na palici.” Smrt básníka: Fridrichová ukázala na Babiše. A je ještě hůř
Foto: Screen vysílání ČT
Popisek: Jan Vodňanský

Anketa

Odpustili jste Německu okupaci Československa a Protektorát Čechy a Morava?

4%
96%
hlasovalo: 23919 lidí

Nejnovější pořad ČT 168 hodin, odvysílaný v premiéře v neděli 14. března večer, se v první své reportáži věnoval pomalému očkování v Česku. A jako příklad si vzal úmrtí známého písničkáře a spisovatele Jana Vodňanského, který zemřel v 79 letech. Ve čtvrtek, kdy šel na očkování, zjistil, že je covid pozitivní, a o pár dní později ve středu zemřel. Jeho rozrušená exmanželka Jitka Vodňanská řekla, že kdyby bylo očkování rychlejší a šel na něj o týden, čtrnáct dní dříve, že by ještě žil. Emotivní vyjádření manželky samozřejmě lze lidsky chápat. Trochu jinak je to s dalším vyjádřením. Politička Hana Kordová Marvanová tvrdila, že za smrt Vodňanského a dalších nese zodpovědnost naše vláda. Což je dost silné tvrzení. Zvláště když očkování v porovnání třeba s Británií, Izraelem či dalšími vázne v celé Evropě. I když rychlejší by v Česku být rozhodně mohlo a i mělo a lze i souhlasit s tím, že systém registrace je pro nejstarší seniory patrně až příliš náročný.

Ve svém úvodu však reportáž tepala do prezidenta Zemana za to, že prosazuje, aby se u nás očkovalo i ruskou vakcínou Sputnik V v situaci, kdy dodávky od západních farmaceutických firem váznou. Podle dotazovaných i autorky reportáže však tím Zeman slouží ruské propagandě a plní její zájmy. Virolog Libor Grubbhofer to dokonce srovnal s rokem 1947, kdy jsme ze Sovětského svazu přijali ukrajinskou pšenici a odmítli Marshallův plán... podle této logiky by ovšem prezident Zeman měl prosazovat pouze ruskou vakcínu a odmítat tu západní. Což samozřejmě nedělá... Sputnik V Evropská léková agentura schvaluje podezřele dlouho, i když je podle odborníků velmi kvalitní a očkuje se s ním v řadě zemí světa.

Navíc o něm nepřicházejí takové rozporuplné zprávy ohledně vedlejších účinků jako třeba o AstřeZenece. Na jedné straně se tedy vláda kritizuje za pomalé očkování, které je však pomalé i kvůli nedostatku vakcín, na té druhé prezident Zeman za to, že chce dostat další vakcínu do Česka. A navíc kritizuje a přeje si odvolání ministra zdravotnictví, který je členem vlády a je také zodpovědný za pomalé očkování...

Nemůže za to vláda, je to globální problém

Jana Dědečková, bývalá členka Rady ČT, se právě zotavuje z prodělaného covidu. Naštěstí s manželem měli mírný průběh. „Může to být pravda, že je pomalé očkování. Ale je to politika. Na televizi, a Českou zvláště, se nemůžu vůbec dívat. Ani na Facebook už nechodím, protože je mi z toho špatně. Štvou mě různí zlehčovači a zpochybňovači covidu, jsou úplně praštění. Stejně tak že prý za vše může vláda. To mi vadí. Já to tak necítím. Nemůže za to. Je to globální problém, všude je to zhruba stejné. Nikdo si s tím neví rady. Nejlepší je nečíst noviny, nedívat se na televizi a snažit si uchovat duševní zdraví,“ domnívala se.

„Lidé, kterých jsem si vážila, tak teď si říkám, jestli není šáhlej na palici,“ naznačila a autor tohoto textu správně poznal, že myslí bývalého prezidenta Václava Klause. „Je to člověk, kterého si vážím, ale v tomto s ním nesouhlasím. Není to o svobodě, ale o nemoci,“  dovysvětlila ParlamentnímListům.cz. 

Anketa

Věříte léku ivermektin?

66%
7%
hlasovalo: 15207 lidí

„Včera jsem se díval na statistiku BBC. Podle ní nepatříme ohledně očkování k nejhorším v Evropě, jsme na průměru. Vinna není jenom vláda. Za to, že zemřel nejen vzácný člověk Jan Vodňanský, kterého jsem považoval za svého staršího přítele, ale i spousta dalších lidí, může i Evropská unie, že objednala vakcín méně ve srovnání se šampiony očkování, jako jsou Izrael, Velká Británie a dnes už i Spojené státy. Mohlo to být rychlejší, ale na rozdíl od hrubých chyb při zvládání epidemie za toto nemůže jen vláda,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz novinář, spisovatel a bývalý poslanec Martin Komárek.

„Odpovídám na vaše otázky, aniž jsem reportáž viděl. Já se na tento pořad nedívám, protože mi nesedí svým formátem. Buď má být něco satira, nebo reportáž a neexistuje něco mezi tím. Což je 168 hodin,“ prozradil a vyjádřil se též k vakcině Sputnik V. „Všichni ústavní činitelé se nedávno shodli na tom, že budeme očkovat jenom vakcínami, které budou schválené Evropskou lékovou agenturou. Myslím, že je to naprosto správný postoj. I Slovensko, které s velkou slávou a velkou politickou krizí zatím Sputnikem očkuje jen myši, protože si ho chce nejdříve vyzkoušet. Sputnik by měla Evropská léková agentura schválit, protože podle všeho, jak říkají experti, je tato látka dobrá. Neměli by se však dělat nějaké partyzánské věci, protože se zdá, že už v nejbližších dnech a týdnech bude v Evropě dost schválených vakcín na to, aby se tempo očkování mohlo zrychlit. Když mezi nimi bude Sputnik, jenom dobře. Musíme ale vycházet z toho, co schválí Evropská léková agentura, protože to je jistota,“ vysvětlil.

Ať Babiš vystrčí hlavu ze svého zadku a konečně začne něco dělat

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) také pořad ČT 168 hodin dlouhodobě nesleduje. „Nevím, kdo komu dává vinu za co. Já ze své zkušenosti poté, co jsem několik týdnů pomáhal na infekčním oddělení a viděl umírat lidi, tak bych opravdu vyzval všechny představitele vlády, ať přestanou lhát a konečně začnou pracovat. Ať Babiš vystrčí hlavu ze svého zadku a konečně začne něco dělat. Není možné, aby stovky tisíc vakcín byly někde na skladech a lidé, kteří trpí chronickými nemocemi a je jim třeba 78, vakcínu nedostali. Vždyť ten systém je postavený na palici,“ sdělil ParlamentnímListům.cz.

„Tím, že jsem pracoval v lékařském prostředí, máma je lékařka, tak slyším každý den nějakou story. Jak zavolají z hygieny obvodním lékařům, že jim dají sto vakcín. Zavolají tedy stovce pacientů a ráno, kdy se má očkovat, jim zavolají, že jich přijde jen dvacet. Co je to za hulvátství? Co je to za neúctu? Samozřejmě když potom znovu lékař obvolává pacienty, tak řeknou, že už tu vakcínu nechtějí,“ popsal zážitky z praxe. „Tento systém nemůže fungovat. Tato vláda zničila kredibilitu ve stát a zničila očkování. Nedávám nikomu nic za vinu, ale ten systém prostě nefunguje,“ vypozoroval Zdechovský.

„Můj kamarád lékař pracuje na Karlovarsku na oddělení ARO. Říkal mi, že čekají, kdy pacient zemře, aby mohli dát dýchací přístroj dalším pacientům. Že řada lidí, kteří tam umírali v minulých měsících, umřít nemusela. Že nemají kapacitu, aby se o ně starali. Lidé, které by ještě před půlrokem vzali do nemocnice, tak se posílali ve vážném stavu domů. To je situace v České republice,“ objasnil a upozornil i na to, že pohřební služby mají plné lednice lidí. „Kdyby se dal větší prostor majitelům pohřebních služeb, tak bychom slyšeli neuvěřitelné story,“  myslel si.

Europoslanec může srovnat situaci v Česku a Belgii. „Tam byla obrovská druhá vlna na podzim. Ale začali systematicky uvažovat o tom, jak budou otevírat, jak informovat. Není to chaotické. Začali systematicky očkovat. Situace teď je tam výrazně lepší. Jsou otevřené obchody, začínají se otevírat služby. U nás je to chaos nad chaos. Jenom ta debilita, když vláda zakáže prodávat velikonoční věci. Řekněte mi, jestli koupí velikonočního vajíčka přenesete koronavirus,“ otázal se. „Jako rodina jsme se rozhodli, že budeme pomáhat. Žena je jako zdravotní sestřička v první linii. Ale také jsme unaveni z té neschopnosti. Když se rozhodne testovat ve firmách a povolí se testy, které nemají žádnou účinnost. Nikdo to nekontroluje. Kdybyste viděl, co se prodává v lékárnách za nefunkční roušky,“ uzavřel rozhořčeně Tomáš Zdechovský.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…