„Návod, jak zabíjet Romy.“ Ukrajinec venku z vazby. Romové zuří. Banga varuje

21.08.2023 19:30 | Monitoring

Ukrajinec podezřelý z vraždy Roma u brněnské přehrady byl propuštěn z vazby. To vyvolalo vlnu nevole v romské komunitě, novinář Patrik Banga prohlásil, že jde o „plivnutí do tváře“. Jiní zase tvrdí, že Ukrajincům projde všechno. „Návod, jak zabíjet Romy,“ píší rozhořčení lidé na sociálních sítích.

„Návod, jak zabíjet Romy.“ Ukrajinec venku z vazby. Romové zuří. Banga varuje
Foto: twitter
Popisek: Shromáždění převážně Romů před Janáčkovým divadlem v Brně.

České léto 2023 probíhá ve znamení střetů romské menšiny a ukrajinské menšiny. Vše začalo v červnu, když byl na akci u brněnské přehrady při konfliktu mezi Romy a Ukrajinci ubodán jeden Rom. Jeho pohřeb vyvolal emoce na všech stranách.

Následoval střet v Pardubicích, při kterém měla trojice Ukrajinců čelit přesile Romů, ovšem následně to byli právě Romové, kdo si stěžoval na ohrožení svého bezpečí a následujícího dne uspořádali protestní průvod městem. Následovalo několik menších konfliktů, třeba v Ústeckém kraji v Krupce nebo v Bílině.

Za vrchol těchto sporů byl mnohými považován incident ve vyloučené lokalitě v Brně, kde si skupina Romů „došla“ do ulice, kde žijí Ukrajinci a pod okny jim vyhrožovali mimo jiné použitím zápalných láhví.

Anketa

Souhlasíte s ministrem Rakušanem, že spáchá-li zločin stát (má na mysli Rusko), musíme trestat i jeho občany?

3%
97%
hlasovalo: 23346 lidí
Další vlny nepokojů se dají očekávat po rozhodnutí Krajského soudu v Brně, který rozhodl o propuštění podezřelého Ukrajince z vazby. O propuštění z vazby původně rozhodl už na konci července brněnský Městský soud. „Proti tomuto rozhodnutí ale podal státní zástupce stížnost,“ uvedla mluvčí Městského soudu v Brně Petra Láníčková podle informací Deníku.cz.

Krajský soud v Brně nyní potvrdil rozhodnutí Městského soudu. Podle názoru soudu totiž byly významně oslabeny materiální podmínky vazby, která byla nahrazena dohledem probačního úředníka. Obžalovaný také musel písemně slíbit, že se nedopustí trestné činnosti a na vyzvání bude k dispozici soudu, státnímu zástupci a policii. „Důvody vazby i nadále trvají, došlo však k jejich zmírnění, kdy byla vazba nahrazena právě těmito zárukami,“ vysvětlila Láníčková s tím, že soudce se navíc neztotožnil s právní kvalifikací přípravného řízení, podle kterého je muž obviněný z vraždy.

Rozhodnutí soudu se nelíbí romské komunitě, která to považuje za plivnutí do tváře. „Za mě to je pomyslné plivnutí do obličeje rodině oběti, která čekala nějakou elementární spravedlnost. Plivnutí do obličeje všem těm, kdo rodině pomáhal. A plivnutí na celou romskou komunitu, která netrpělivě čekala na to, jak se s případem soudy popasují. A až teď bude nějaký člověk vyprávět na Facebooku, že Ukrajincům projde každý trestný čin, protože je stát chrání, nedivte se. I když to je blbost, lidé tomu budou věřit. Teď totiž budou mít i extremisté to správné střelivo, které bude brnkat na zvlášť citlivou notu. S razítkem soudu,“ uvedl pro server Romea Patrik Banga.

Někteří ale ve svých vyjádřeních byli mnohem ostřejší. „Návod, jak zabíjet Romy. Soudce je nějaký rasista, statisticky by to dávalo smysl. Většina majority Romy nesnáší. Je to případ rasismu ze strany státu, prostřednictvím soudce. Jako by říkal zabíjejte Romy, nic moc se vám nestane. Proč je to tak vždy, když někdo bílý zabije Roma,“ stojí v jednom z příspěvků.

„Do píči!! Ještě odsouděj mrtvýho romáka, že se bránil a zasranej ukrajinec dostane mylost a medajli za to, že zavraždil mladýho kluka. Kéž by ten ukrajinec zavraždil syna nebo dceru premiérovýho syna nebo dceru, to by se choval jinak a českej prezident Petr Pavel taky,“ sdílel další ostrou reakci novinář Jaroslav Plesl.

„Je to plivnutí na všechny Čechy. Jsi Ukrajinec? – Jsi nedotknutelný,“ tvrdí další.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajinci

Informace pro ukrajinské občany na území ČR v návaznosti na ruskou agresi na Ukrajině na leznete na oficiálních stránkách MV ČR. MV ČR také pro tento účel zřídilo samostatný portál. Základní informace o ukrajinské diaspoře v České republice naleznete na těchto stránkách.

autor: Jakub Makarovič

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

xxx, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMartin23 , 21.08.2023 19:44:03
Neznám spis, ale jsem zvědavý, s jakým výsledkem skončí tahle kauza. Jestli ten Ukrajinec dostane aspoň tolik, kolik Čermák za verbální útok vůči poslancům? Že Ukrajinec zdrhne je zcela jasné a že právě proto byla útěková vazba nařízena také. A voliči agenta komunistické tajné služby na všech kanálech bojují své boje z roku 1968. To je šílená doba.

|  11 |  0

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…