„Nejdříve konkrétní fakta a ne žvanění lidí, kteří o věci nic nevědí.“ Zeman před kamerou promluvil k tomu, z čeho ho obvinil Sobotka

11.05.2017 21:45

Jako každý čtvrtek v posledních týdnech se na obrazovkách TV Barrandov objevil prezident Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem. Pořad byl tentokrát předtáčen během návštěvy Libereckého kraje. Ředitel TV Barrandov Jaromír Soukup s prezidentem hovořil o vládní krizi.

„Nejdříve konkrétní fakta a ne žvanění lidí, kteří o věci nic nevědí.“ Zeman před kamerou promluvil k tomu, z čeho ho obvinil Sobotka
Foto: ReproFoto: TV Barrandov
Popisek: Prezident Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem televize Barrandov.

„Pan premiér Sobotka podal demisi, aniž ho o to kdokoli žádal, a dokonce tím překvapil svoje okolí. Poté oznámil, že půjde na Pražský hrad a tuto demisi mně předá. Jenže pak přišel na Pražský hrad a překvapil mě i přítomné novináře. Já jsem zareagoval možná trochu důrazně, protože nemám rád, když mě někdo překvapuje. Na základě těchto fakt je to premiér, který vnáší chaos, když to ještě řeknu velmi jemně, na českou politickou scénu,“ zlobil se před kamerami Zeman.

„Je pochopitelné, že se v takové situaci objevují emoce a že jste byl zklamán,“ vyjádřil pro prezidenta pochopení Soukup.

Zeman ještě dodal, že Sobotka napřed nechtěl odvolat Babiše, aby z něj udělal mučedníka, aby si to posléze rozmyslel a zaslal návrh na jeho odvolání, ovšem bez toho, aby navrhl, kdo Andreje Babiše nahradí, což je podle prezidenta problém, pakliže se blíží doba schvalování rozpočtu na příští rok. Sobotka tak podle prezidenta ohrožuje ekonomickou stabilitu celé České republiky.

Smetl ze stolu námitky všech lidí, kteří mu tvrdí, že nedodržuje ústavu. „V základním zákonu tohoto státu se praví, že premiér předkládá prezidentovi návrh na odvolání ministra a v českém jazyce je přece dáno, že návrh není nutné bez výhrad přijmout. Představte si, že jste muž a učinil byste nějaké krásné ženě návrh, aby se za vás vdala. Podle tohoto výkladu ústavy by taková krásná žena musela souhlasit. Na druhé straně pro vdavek chtivé ženy by to bylo výhodné,“ nabídl analogii Zeman.

Nemluvě o tom, že ani prezidenti Václav Havel a Václav Klaus nepřijímali demise ministrů vždy bleskově. Zeman v tomto smyslu nejedná nijak výjimečně. Potvrdil mu to prý i ústavní veterán Marek Benda (ODS).   


Miloš Zeman a Jaromír Soukup v pořadu Týden s prezidentem. (ReproFoto: TV Barrandov)

V současné krizi se ovšem podle prezidenta odráží především ostrý předvolební boj. O tom si prezident myslí své. „Slušní politici by měli počkat onoho půl roku a nepředvádět nechutné tanečky typu: odvolávám, co jsem odvolal, nebo slibuji, co jsem slíbil,“ kroutil hlavou prezident. Voliči pak ve volbách znovu rozdají karty. Od toho tu také volby máme.

Soukup vyložil svůj pohled na vládní krizi. „Přijde mi to trochu jako matení pojmů. Nepřijde mi, že by vám narostly rohy a že by Bohuslav Sobotka měl kupříkladu svatozář,“ poznamenal.

Prezident poznamenal, že je v první řadě třeba nabídnout pozitivní řešení vládní krize, o což se sám pokusil v libereckém hotelu Imperial. „A měl jsem dojem, že vzájemná nenávist koaličních partnerů opadla. A já jsem tomu rád,“ konstatoval Zeman. Politici by si podle hlavy státu měli uvědomit, že po volbách mohou být odsouzeni k další spolupráci a aktuálním vyvoláváním nenávisti si politické strany škodí. 

Teprve po návratu z Číny se prý prezident dozví, zda skutečně politici potlačili vzájemnou nenávist a našli k sobě cestu. Andrej Babiš po jednání v Liberci naznačil, že Zeman nabízí odchod Babiše a Sobotky z vlády, což by mohlo snížit napětí. „Pokud politici můj návrh přijmou, myslím, že může být krize vyřešena do týdne.“  

Kdyby mě někdo odposlouchával...

Pár slov padlo i k údajnému paktu s vicepremiérem Andrejem Babišem, na který si v nedávném rozhovoru v deníku Právu stěžoval premiér Sobotka. „Nejdříve konkrétní fakta a ne žvanění lidí, kteří o věci nic nevědí. Žádný mocenský pakt mezi mnou a Andrejem Babišem neexistuje, stejně jako neexistuje mezi mnou a Bohuslavem Sobotkou,“ řekl prezident.

Žádný takový pakt údajně prostě neexistuje a důkazem může být, že Zeman nepodpořil Babiše ve sporu o reorganizaci policie a stejně tak nepřistoupil na Babišův návrh, aby byly volby už v září.

Stranou pozornosti prezidenta nezůstaly ani nahrávky s Andrejem Babišem a bývalým novinářem MF Dnes Markem Přibilem. Soukup podotkl, že má s Přibilem vlastní zkušenost a říká si, že schůzky s Babišem inicioval sám Přibil ve snaze se zviditelnit. Zeman nabídl jiný pohled na odposlechy. „Ten, kdo nemá špatné svědomí, se nemusí odposlechů bát. Kdyby odposlouchávali mě, tak by tam občas zaznělo nějaké sprosté slovo, ale jinak nemám co skrývat,“ řekl prezident.

Došlo i na udělení milosti odsouzenému vrahovi Jiřímu Kajínkovi. Zeman na kameru uvedl, že návrh na udělení milosti je připraven a Hrad ho po Zemanově návratu z Číny odešle, což bude znamenat, že se Kajínek dostane v krátké době na svobodu. „Abych redukoval některé obavy lidí, že se pan Kajínek bude mstít za své uvěznění, tak tam bude podmínka, že se v průběhu sedmi let pan Kajínek nesmí dopustit žádné trestné činnosti, jinak se do vězení vrátí. Mimochodem, ta sedmiletá lhůta je nejdelší možná lhůta,“ řekl prezident.

Důrazně odmítl myšlenku, že Kajínkovi uděluje milost proto, aby odvedl pozornost od vládní krize. „Já jsem oznámil už asi před dvěma týdny v Čáslavi, že uvažuji o udělení milosti Jiřímu Kajínkovi, a to ještě žádná vládní krize nebyla.“

Informaci o udělení milosti Jiřímu Kajínkovi dnes exkluzivně získaly ParlamentníListy.cz již odpoledne.

Nakonec došlo i na Zemanovu cestu do Číny, kde chce prezident lobovat za to, aby se Česká republika stala součástí ekonomického projektu Hedvábné stezky, protože v tomto projektu jde o obrovskou ekonomickou příležitost. „Já tam jedu s plánem, který říká, udělejme vše pro to, aby přes Českou republiku vedla alespoň jedna z tras čínské Hedvábné stezky,“ ukončil své vystoupení Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…