Paroubek: Pravicoví novináři dostali zemi do průšvihu a teď otloukají Kalouska

26.07.2012 6:48

Kritický postoj k současným médiím neskrývá dnes nezařazený poslanec Jiří Paroubek. Bývalý předseda ČSSD, který doslova „vytáhl“ oranžovou stranu ze dna, kam se propadla po působení Stanislava Grosse a Vladimíra Špidly, je dnes předsedou Národních socialistů - LEV21. ParlamentníListy.cz požádaly Jiřího Paroubka, aby zhodnotil některé aspekty současného politického dění.

 Paroubek: Pravicoví novináři dostali zemi do průšvihu a teď otloukají Kalouska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sněmovna před hlasováním o důvěře vládě

Jiří Paroubek má značné výhrady k českým sdělovacím prostředkům. „Pokud jde o česká média, tak situace je pořád stejná, říká Jiří Paroubek. Připomněl nedávné setkání premiéra Petra Nečase s šéfem evropské exekutivy José Barrosem ohledně českého čerpání evropských fondů. „Zahraniční tisk uváděl doslova „skazky“ o tom, co se dělo za zavřenými dveřmi, zatímco čeští novináři na tuto schůzku v podstatě nijak nereagovali,“ říká Jiří Paroubek.

Česká média jsou podle něj nepluralitní, na rozdíl od západoevropských médií. „Řekl bych, že je to pořád stejné, ba se to možná mírně zhoršuje,“ dodal Paroubek.

„Česká média potřebují vždycky nějakého vnitřního nepřítele, stejně jako potřebují nepřítele vnějšího,“ říká Paroubek. Dodává, že vnějším nepřítelem je pro domácí média například Vladimír Putin, Rusko, a také Čína resp. čínští komunisté. „Na domácí scéně je to zase pan Kalousek, který se dostal do „přízně“ médií," upřesnil předseda LEV21. „Z toho bych nic nevyvozoval. Nejdéle za půl roku to zase bude někdo jiný.“

Média by si měla přiznat podíl viny na volebním výsledku 2010

Na dotaz redakce, zda podle něj média manipulují s veřejným míněním, připomněl Jiří Paroubek volby v roce 2010. „Média by si měla přiznat svůj podíl viny na tehdejším volebním výsledku Věcí veřejných a TOP09, který dostal tuto zemi tam, kde je,“ konstatoval poslanec.

TOP09 se podle něj alespoň chová jako standardní politická strana, přes výstřelky ministra Kalouska a ministra Schwarzenberga v poslední době. „Věci veřejné jsou ale 'pastrana', která nikdy neměla proniknout do parlamentu, což se jí podařilo právě díky velkému přispění médií,“ konstatoval Paroubek. „Média by tak měla zpytovat svědomí,“ dodal. V této souvislosti také připomněl tehdejší častou připomínku, znějící ve sdělovacích prostředcích, že je třeba podpořit malé strany. „No tak máme malé strany, a zemi v marasmu, v němž ještě nikdy nebyla,“ dodal poslanec.

Zemana budou volit lidé, kteří nejsou pravicově nebo pravdoláskově zaměřeni

Příznivější trend vůči levici Paroubek u novinářů nepozoruje. „Novináři jsou většinou pravicově zaměření, a také noviny si vybírají lidi určitého ideového zaměření, tedy zase jen pravicové,“ tvrdí Paroubek. „Je to taková reprodukce v začarovaném kruhu,“ dodal.

Pokud jde o volbu prezidenta, kdy některá média si už podle Ladislava Jakla údajně „vyhlídla“ do vrcholného duelu Jana Fischera a Jana Švejnara, konstatoval Jiří Paroubek, že „pokud jde o Jana Fischera, tak ano“, ale jako druhého do finále spíše vidí Miloše Zemana, kterého budou volit lidé, kteří nejsou pravicově, nebo „pravdoláskově“ zaměřeni.

Pokud jde o Jana Švejnara, připomněl Jiří Paroubek, že Švejnar ještě kandidaturu nevyhlásil, ale že má potenciál být úspěšný. Jak říká, v případě, že Švejnar kandidovat nebude, zůstanou na levicové straně jen dva kandidáti - Miloš Zeman a Jiří Dienstbier. „No a proti ‚jednookému‘ není problém, být silnějším“ dodává Paroubek. V případě vrcholného duelu Zeman – Fischer má podle Jiřího Paroubka větší šanci Jan Fischer. „Jakkoli si to nepřeji,“ dodal. I zde neopomněl podotknout, že se Fischer těší větší přízni médií.

Sociální demokraté se začali hned při první krizi hádat, kritizuje Paroubek

Rozhovor se stočil i na Paroubkovu bývalou stranu – ČSSD, které předsedal. Ani k ní, ani ke „kindermanagementu“, jak sami někteří sociální demokraté přezdívají svému vedení, ale už žádný vztah nemá. „Já nad nimi zlomil hůl už dávno. A teď ty poslední týdny ukazují, že oprávněně,“ konstatoval. Jakmile prý přišla první krize, což byla kauza Davida Ratha, se začali hádat. „Je to přesně tak, jak jsem očekával, že budou reagovat, když přijdou problémy,“ říká bývalý předseda oranžové strany. „A pokud volby dopadnou nepříznivě, budou se hádat ještě víc,“ dodal.

Zatímco David Rath je stále ve vazbě, aktéři jiných kauz, jejichž finanční možné delikty se pohybují v řádově vyšších částkách, než je tomu u Ratha, jsou vyšetřováni na svobodě. „V každém případě je jasné, že kauza Davida Ratha byla velmi pečlivě připravena,“ konstatoval Jiří Paroubek. „Je to ale zase naprostá neschopnost sociální demokracie se nějakým efektivním způsobem bránit,“ dodal.

Podle něj by měla mít strana jako je sociální demokracie zorganizovanou výstražnou službu, monitorující, co se děje v bezpečnostních složkách. „Takových ran ale ještě dostane mnoho a mnoho, pokud se nezhroutí,“ míní poslanec.

Na místě Palase bych asi mlčel

Jiří Paroubek okomentoval pro ParlamentníListy.cz i dopis oranžového senátora a hejtmana Jaroslava Palase, v němž obviňuje předsedu Bohuslava Sobotku, že žádal loni po svém zvolení předsedou ČSSD hejtmany, aby pomáhali naplňovat stranickou kasu. „Myslím, že to jsou vnitřní věci sociální demokracie, ale jestli se hejtman Palas staví do pozice svědomí sociální demokracie, tak to už jsou na tom hodně, hodně špatně,“ řekl Paroubek.

Jiří Paroubek připomněl v této souvislosti údajné vazby Jaroslava Palase na podnikatele Tomáše Pitra a další „postavy podnikatelského polosvěta a podsvětí“. „Já být na jeho místě, tak bych asi mlčel,“ dodal poslanec. Jen vzkázal Jaroslavu Palasovi, „aby si ho nebral do úst“. Všiml si prý, že si ho Jaroslav Palas ještě stále „do úst bere“ i když třeba ne ve zlém.

Zákon o narovnání s církvemi Klaus podepíše. Hraje vlastní hru s nejkonzervativnějšími silami

Jiří Paroubek je významným členem České církve husitské, a také národní socialisté, jimž Jiří Paroubek předsedá, se hlásí k Husovu odkazu. Parlamentnilisty.cz proto zajímalo, zda podle Paroubka podepíše prezident Václav Klaus zákon o majetkovém narovnání s církvemi, nebo jako hlava státu vezme spíše v úvahu mínění většiny českého národa, až se tento zákon k němu dostane. „Myslím, že prezident Klaus už hraje jinou hru,“ řekl předseda socialistů. Podle něj hraje Václav Klaus o svou politickou budoucnost, která je spojena s nejkonzervativnějšími silami v této zemi. „Podepíše,“ je si jistý Jiří Paroubek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

dezinfománie

Dobrý den, zajímalo by mě, co si myslíte o tomto komentáři Zahradila -https://www.parlamentnilisty.cz/politika/politici-volicum/Zahradil-ODS-Zaznamenanihodne-vyrony-dezinfomanie-755567. Dále by mě zajímalo, co s těmi dezinformacemi pořád máte a co za ně vlastně považujete? Protože se zdá, že tato vl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vepřový Lidl: Polákům za 58, Čechům za 90. Důkazy se množí

17:10 Vepřový Lidl: Polákům za 58, Čechům za 90. Důkazy se množí

Že už se do Polska nevyplatí jet za levnějšími potravinami? To není pravda. Německý obchodní řetězec…