„Přítel“ Kolář bez prověrky. Možná s Hradem neprodloužím smlouvu, připouští

11.12.2023 19:41

Poradce prezidenta Petra Pavla možná neprodlouží smlouvu, kterou s Pražským hradem má. Důvodem je skutečnost, že nezíská prověrku od Národního bezpečnostního úřadu. Píše to server Novinky.cz s tím, že Kolář by následně docházel na Hrad jako Pavlův přítel. Rozhodnutí však nechá na Kanceláři prezidenta republiky.

„Přítel“ Kolář bez prověrky. Možná s Hradem neprodloužím smlouvu, připouští
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Kolář

Petr Kolář o prověrku požádal sám, nyní má pouze nejnižší stupeň Vyhrazené udělený přímo prezidentskou kanceláří. Kancelář jeho žádost stopla pro nepotřebnost. Mária Pfeiferová z odboru komunikace Hradu pro Český rozhlas Radiožurnál uvedla, že Kolář je poradcem, nikoliv zaměstnancem, a není proto nezbytné pro jeho činnost, aby se s utajovanými informacemi určenými Kanceláři prezidenta republiky seznamoval. 

„To rozhodli oni, že o prověrku žádat nebudou. Já jsem odeslal dotazník,“ potvrdil slova Pfeiferové Kolář, který v současné době spolupracuje s Hradem na základě dohody o pracovní činnosti s paušální odměnou tisíc korun za měsíc. Dohodu má platnou do konce roku, zda ji prodlouží, neví. 

„Přítel prezidenta mohu být i bez smlouvy,“ řekl pro deník Právo. A vstupní kartičku prý nepotřebuje. Rozhodnutí podle svých slov nechá na Kanceláři prezidenta republiky.

Za neexistenci prověrky byl v minulosti kritizován poradce prezidenta Miloše Zemana Martin Nejedlý, problémy měl i kancléř Vratislav Mynář.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…