„Proč dáváte ty miliardy na Ukrajinu?“ Macronovi se bouří partaj

29.03.2024 11:45

Volby do Evropského parlamentu jsou za rohem a francouzský prezident Emmanuel Macron podle všeho napíná všechny síly, aby utvořil novou liberální frakci, se kterou by mohl významěji ovlivňovat dění v Evropském parlamentu. Vedle toho je Macron aktivní v řešení situace na Ukrajině, ale podle serveru listu Le Monde ho z toho ještě pořádně může bolet hlava.

„Proč dáváte ty miliardy na Ukrajinu?“ Macronovi se bouří partaj
Foto: FCB
Popisek: Emmanuel Macron

Podle serveru Politico se francouzský prezident Emmanuel Macron snaží vytvořit novoliberální frakci nazvanou Noví Evropané. Ta by měla spojit stávající liberální frakci Renew s liberály z dalších zemí. Z Rumunska, ale i z celé řady dalších zemí.

„Chceme všechny přesvědčit, aby se připojili k jedné (evropské) politické straně,“ řekl Gilles Boyer, francouzský europoslanec ze strany Horizons, kterou vytvořil bývalý francouzský premiér Edouard Philippe, spřízněný s Macronem. „Poselstvím je, že se sjednocujeme, a to nás posílí,“ dodal Boyer, který bude pokladníkem asociace.

„Pokud chcete upevnit blok proti krajní pravici, musíte se konsolidovat. Posíláme tuto zprávu,“ řekl Michal Kobosko, prezident sdružení Noví Evropané a také předseda politické strany Polska 2050.

Vytvoření politické strany na úrovni EU by také umožnilo renesanční přístup k milionům eur financování EU z rozpočtu Evropského parlamentu.

V současné době vedou volební kampaň liberálů do Evropského parlamentu tři politici – Němka Marie-Agnes Strack-Zimmermannová, Francouzka Valérie Hayerová a Ital Sandro Gozi. Noví Evropané mají mezi svými členy 314 zákonodárců v různých národních parlamentech, Mezi její nejmocnější členy patří Macron a slovinský premiér Robert Golob. V novém sdružení je již osm místopředsedů: Dacian Ciolos, Valérie Hayerová, Nathalie Loiseauová, Bergur Løkke Rasmussen, Kirsten Munch Andersenová, Klemen Grošelj, Irena Joveva a Ramona Strugariu.

„Myslím, že můžeme být efektivnější, když budeme spolupracovat v evropské politické straně,“ řekl Dacian Ciolos, rumunský europoslanec ze strany REPER.

Francouzský prezident Macron už nebude obhajovat mandát. Podle francouzské ústavy smí kandidovat jen dvakrát jeho další funkční období skončí až v roce 2027. A vedle aktivity v Evropském parlamentu kolem sebe také shromažďuje síly na poskytnutí další pomoci Ukrajině. A dokonce nevyloučil možnost nasazení francouzských vojáků na Ukrajině.

Server listu Le Monde upozornil, že sliby jsou jedna věc, ale rozpočtové možnosti Francie věc druhá. Macrona z toho prý pěkně může bolet hlava.

Mnoho zákonodárců vládní koalice říká, že se jich pravidelně ptají voliči ve svých volebních obvodech, kteří říkají, že nechápou, proč vláda dává „3 miliardy eur Ukrajině“.

Tato stížnost zazněla i během protestů farmářů na začátku roku, uprostřed polemiky o dovozu kuřat z Ukrajiny. „Lidé se nás ptají, proč dáváme Ukrajině 3 miliardy eur, přijde to hodně,“ přiznal Mathieu Lefèvre, poslanec z renesanční strany Emmanuela Macrona, který v posledních dnech ve svém volebním obvodu rozdává letáky k evropským volbám.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Proč ? Protože je to jen dosazený a zoufalý Rothschildův nácek kdovíjakého pohlaví, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseFilipes , 29.03.2024 12:31:35
Jsme svědky jedinečného společenského jevu. Nosatí se stávají v zoufalství z neúspěchu svých světovládných plánů právě těmi, kteří je kdysi hubili jako potkany. V koncentračních táborech a rovnou po miliónech. Že by se historie po 80 letech zase opakovala ? Říká se, že kdo ignoruje historii, musí si ji za trest prožít znovu. Čechům se to už stalo.

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…