„Řešte ty zasr*ný problémy.“ Německý ministr se neudržel na americké univerzitě

09.03.2024 20:41

Německý ministr hospodářství a ochrany klimatu za stranu Zelených Robert Habeck je na návštěvě New Yorku. Při debatě se studenty na Kolumbijské univerzitě, patřící do tzv. břečťanové ligy, kritizoval nedostatečné kroky administrativy prezidenta Joea Bidena v oblasti ochrany klimatu. Spojené státy podle Habecka nejsou ve správném kurzu.

„Řešte ty zasr*ný problémy.“ Německý ministr se neudržel na americké univerzitě
Foto: Repro Youtube
Popisek: Německý ministr pro hospodářství Robert Habeck

Německý vicekancléř a spolkový ministr hospodářství a ochranu klimatu Robert Habeck (Zelení) je aktuálně na návštěvě USA. Rozruch vzbudil svými slovy na Kolumbijské univerzitě v New Yorku, kde promluvil ke studentům, informuje týdeník Der Spiegel.

„Řešte ty zasraný problémy,“ řekl Habeck na adresu politiků obecně.

Vzhledem k měnícímu se světu je dle jeho názoru třeba změnit i způsob myšlení. „Politika neznamená opakovat to, co jste si mysleli, že bylo správné před třiceti lety, ale zabývat se realitou takovou, jaká je, jakou ji nacházíte,“ prohlásil vicekancléř Habeck.

Moderátor debaty ho zprvu označil za německého kancléře. Ale tím je aktuálně Olaf Scholz z SPD. Habeck vše uvedl na pravou míru: „Jsem spokojený s prací, kterou mám.“

Anketa

Má Evropa přejít na válečnou ekonomiku, aby se ubránila Rusku?

6%
93%
hlasovalo: 46082 lidí
Habeck v rámci debaty zkritizoval politiku USA v oblasti klimatu. „Nejste na cestě ke klimatické neutralitě,“ řekl Habeck vzhledem k tomu, že Spojené státy mají jedny z nejvyšších emisí CO2 na obyvatele na světě a nepodnikly potřebné kroky, aby tento stav do roku 2050 výrazně změnily.

„Slyším hodně řečí a vím, že vaše vláda se rozhodla stát se do roku 2050 klimaticky neutrální jako Evropa. Ale k tomu máte ještě hodně daleko,“ řekl Habeck na adresu administrativy současného prezidenta Joea Bidena.

Habeck označil Bidenův rozsáhlý investiční balíček na ochranu klimatu, tzv. Inflation Reduction Act, za krok správným směrem, který je však z německého a evropského hlediska problematický. Vedl by k „dotační soutěži“, kterou by USA vyhrály tím, že by se mnohem více zadlužily.

„Už neexistuje férová soutěž," řekl Habeck. „Je to tak, že USA utrácejí příliš mnoho, a Evropa příliš málo. Ale tak či onak, musíme tento problém vyřešit."

Spojené státy v souvislosti s klimatickými cíli dle jeho názoru nejsou na správném kurzu. Německo na něj sám hodlá obrátit. „Je mi líto, ale nejste v kurzu. USA nejsou v kurzu. Německo také ne. Teď ho na trať uvádím já,“ citoval ministra hospodářství a ochrany klimatu německý deník Bild.

Robert Habeck se během cesty po USA setkal s americkou ministryní financí Janet Yellenovou a s generálním tajemníkem OSN Antóniem Guterresem. Klíčovými tématy byly také válka na Ukrajině a konflikt na Blízkém východě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Slovákům a dezolé vstup zakázán.“ Skandál Černochové a Nadě graduje. Trestní oznámení

17:53 „Slovákům a dezolé vstup zakázán.“ Skandál Černochové a Nadě graduje. Trestní oznámení

„Není to totiž nic jiného, než byla diskriminace v Třetí říši na základě příslušnosti k národu. Např…