Německý ministr zasažen „jedovatým šípem“. Zelené zdroje? Kritická analýza

09.03.2024 7:22 | Monitoring

Spolkový kontrolní úřad nenechal nit suchou na tzv. Energiewende, tedy na kompletním zezelenání německé ekonomiky. Ve skutečnosti tento pokus povede ke zdražení elektřiny a ochrana životního prostředí i tak spláče nad výdělkem. Ministr hospodářství za stranu Zelených Robert Habeck prý dostal zásah „jedovatým šípem“. A reagoval.

Německý ministr zasažen „jedovatým šípem“. Zelené zdroje? Kritická analýza
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sloupy vysokého napětí

Německá semaforová koalice sociálních demokratů, liberálů z FDP a Zelených tvrdě narazila se zelenou transformací energetiky známou pod označením Energiewende – s kompletním přechodem německé energetiky na zelené zdroje. Spolkový kontrolní úřad varoval, že tento přechod nejen zdraží všem Němcům elektřinu, ale že s ochranou přírody, kterou se zastánci přechodu na zelenou ekonomiku zaklínají, to prý nebude také nijak slavné.

„Na 58 stranách odborníci varují mimo jiné před nebezpečnými dodávkami elektřiny v příštích letech, příliš vysokými cenami elektřiny a příliš nízkou ochranou životního prostředí,“ napsal k tomu server nejčtenějšího německého listu Bild.

Základem kritiky je nová zvláštní zpráva Účetního dvora o provádění energetické transformace v dodávkách elektřiny.

Anketa

Má Evropa přejít na válečnou ekonomiku, aby se ubránila Rusku?

6%
93%
hlasovalo: 45988 lidí
Dosud přijatá opatření k realizaci energetické transformace „nesou vážná rizika pro cíle energetické politiky“, konstatovala předsedkyně Účetního dvora Kay Scheller. Podle serveru deníku Bild dostal Habeck od úřadu zásah „jedovatým šípem“.

Ve zpravodajství Tagesschau veřejnoprávní televize ARD zaznělo, že podle úřadu „musí federální vláda reagovat okamžitě, jinak hrozí, že energetická transformace selže“.

„Náklady na elektrizační soustavu výrazně vzrostou,“ uvedli auditoři. Toto zdražení padne na bedra spotřebitelů, což je podle serveru listu Bild v rozporu s prohlášeními Habecka a jeho Zelených, že elektřina v důsledku energetického přechodu zlevní. Podle předsedkyně Účetního dvora Kay Scheller jen na rozšiřování elektrických sítí budou do roku 2045 vynaloženy investiční náklady více než 460 miliard eur. A na to bude třeba někde vzít peníze.

Podle serveru magazínu Die Zeit Účetní dvůr rovněž kritizoval skutečnost, že rozšiřování větrné energie na pevnině nepostupuje dostatečně rychle. V loňském roce prý mohla Federální síťová agentura zadat pouze polovinu kapacity pro pobřežní větrné turbíny plánované na rok 2023 prostřednictvím výběrového řízení. „Nezadaný objem tendru 6,46 GW odpovídá výkonu čtyř až šesti hnědouhelných nebo jaderných elektráren,“ uvádí zpráva.

Ministr hospodářství, zelený Habeck, je v současné době na turné po USA a zpráva ho prý zaskočila. „Říct, že federální vláda nedělá dost, je udivující dojem, který nemá nic společného s realitou,“ soptil.

Jenže profesor Manuel Frondel z nezávislého ekonomického institutu RWI v Essenu dal najevo, že auditoři se ve své zprávě nemýlí. „Obzvláště se výrazně zvýší síťové poplatky za masivní rozšíření elektrických sítí,“ upozorňuje Frondel. V zájmu omezení cen by postupné vyřazování uhlí nemělo podle profesora být „za žádných okolností dokončeno do roku 2030“.

Ministr Habeck tvrdí, že problémy jsou s tím, že je podle něj třeba vybudovat dalších 20 plynových elektráren. Jenže Bild se odvolal na odborníky, podle kterých, mělo-li by to dobře fungovat, muselo by fungovat 40 plynových elektráren. Tedy dvojnásobek.

Spolková vláda si dala za cíl do roku 2030 pokrýt kolem 80 % spotřeby elektřiny větrnou, vodní nebo solární energií. Pro kompenzaci kolísavé výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů se podle Tagesschau mají stavět a dotovat právě plynové elektrárny.

A k dovršení všeho, Německo teď zaprvé musí využívat více uhelných elektráren, což životnímu prostředí neprospívá. A navíc je třeba vzít v potaz fakt, že nové větrné elektrárny omezí životní prostor mnoha zvířatům. Podle Tagesschau totiž chybí monitorování, které by sledovalo důsledky energetického přechodu na půdu, na biologickou rozmanitost a další škody na životním prostředí.

Bild také upozornil, že požádal o vyjádření aktivisty z ekologického hnutí Greenpeace, ale reakce prý žádné nedorazily.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…