„Ruská armáda na slovenských hranicích!“ USA zastavily pomoc Ukrajině. Toto vyvolaly v ČR

13.01.2024 7:32 | Monitoring

Pomoc USA Ukrajině se zcela zastavila, uvedl koordinátor Rady národní bezpečnosti Bílého domu John Kirby. Schválení dalšího balíčku v Kongresu blokují republikáni. Podle lékaře Lukáše Pollerta je toto šance pro diplomatická jednání. I politický analytik Vladimír Votápek napsal, že tato situace je „game changer“. Faktické zastavení americké pomoci Ukrajině podle něj znamená „zvýšení rizika Putinova vítězství“.

„Ruská armáda na slovenských hranicích!“ USA zastavily pomoc Ukrajině. Toto vyvolaly v ČR
Foto: Repro Youtube U.S. Department of State
Popisek: Mluvčí Bílého domu pro národní bezpečnost John Kirby

Koordinátor Rady národní bezpečnosti Bílého domu John Kirby během tiskové konference potvrdil, že vojenská pomoc, kterou Spojené státy americké Ukrajině tak dlouho poskytovaly, je pozastavena. Kongres doposud nepovolil mimořádné výdaje požadované administrativou amerického prezidenta Joea Bidena.

„Pomoc, kterou jsme poskytovali, se nyní zastavila,“ řekl Kirby. „Útoky, které Rusové provádějí, jen přibývají. A nyní, jak jsem o tom mluvil na začátku tohoto týdne, používají ke své špinavé práci severokorejské balistické střely. Potřeba je tedy akutní právě teď, zvláště v těchto zimních měsících.“

Kirby uvedl, že Washington „vydal poslední čerpání, které jsme měli financovat,“ informoval web CNBC.

Anketa

Jste pro zrušení koruny a zavedení eura v ČR?

94%
hlasovalo: 57765 lidí
„A to je důvod, proč je důležité, aby Kongres pokračoval v projednání této dodatečné žádosti ohledně národní bezpečnost a my abychom získali více finančních prostředků. Pomoc, kterou jsme poskytli, se nyní zastavila,“ řekl Kirby.

Na konci prosince ministerstvo obrany USA ohlásilo poslední balíček vojenské pomoci Ukrajině ve výši 250 milionu dolarů, tedy více než pět a půl miliardy korun českých. Tento balíček v současné době zůstává pro Ukrajinu posledním.

Schválení balíčku je v USA blokováno požadavky republikánů na přísnější migrační politiku. Pomoc Ukrajině republikáni podmínili posílením hranic s Mexikem a prováděním jimi preferované zahraniční politiky.

Server The New Voice of Ukraine uvedl, že tato celá situace „musí znít jako hudba pro uši ruského diktátora Vladimira Putina“.

K zastavení vojenské pomoci Ukrajině se na sociální síti X vyjádřil i český lékař a olympionik Lukáš Pollert. Ze situace vyvodil, že Ukrajina proti Rusku nemá šanci a navrhl tedy diplomatické řešení: „Pomoc USA Ukrajině se zcela zastavila, sdělil Kirby. Z toho je patrné, že Ukrajina nemůže nad Ruskem zvítězit. Naopak je nutné se domluvit diplomaticky. Jiná šance není. Tedy pokud nechceme rozpoutat 3. světovou válku, což někteří blázni chtějí.“

„Zastavení US pomoci je game changer,“ shrnul situaci politický analytik Vladimír Votápek s tím, že vše vypadá velmi vážně. „Faktické zastavení americké pomoci Ukrajině znamená zásadní zvýšení rizika Putinova vítězství,“ napsal na X s tím, že na podpoře od Západu, zejména od USA, je Ukrajina závislá.

Západní politici podle Votápka pravděpodobně podceňují situaci. „Uvědomují si vůbec západní politici, včetně těch našich, že bez silné západní pomoci můžeme mít během pár měsíců ruskou armádu na slovenských hranicích?“ ptal se na sítích Votápek.

Votápkovi odpověděla předsedkyně Liberálně ekologické strany Džamila Stehlíková. Podle té se jedná o pouhé škobrtnutí v dodávkách pomoci. „Je to jen škobrtnutí. USA se rozjedou. Jinak končí,“ vzkázala Stehlíková.

„Ruská armáda nebude u slovenských hranic, bude u českých,“ odpověděl Votápkovi jeden z uživatelů sociální sítě. „Na Slovensku a v Maďarsku budou vítání ‚hrdinové‘.“

Podle jiného diskutéra si to, že bez západní pomoci může být ruská armáda za chvíli na slovenských hranicích, jak napsal Votápek, neuvědomuje předně Evropská unie, konkrétně diskutér uvedl Německo a Francii. „4 roky ví o tom, že USA má dost vlastních starostí v Pacifiku a 4 roky nedělá nic, naopak pokračuje v oslabování schopností obrany. Čím dál víc je zřejmé, že východní Evropa je dobrá cena za dohodu s Ruskem,“ napsal na X.

Podle dalšího diskuréra USA válku vyprovokovaly. „Já zas myslím, že USA válku vyprovokovaly a pochopily, že je to další Vietnam, nebo Afghánistán. Navíc, když se jim hroutí Izrael a je proti nim takřka celý arabský svět… Jinými slovy, Ukrajina přestala být prioritou.“

Bývalý poslanec Lubomír Volný měl z nastalé situace srandu. „To je sranda, jak to místní libtardní dezoláti nechápou,“ napsal na X. Západu na Ukrajině dle jeho názoru nezáleží a celá válka je jen pokusem o oslabení Ruska. „Tento pokus, přes MILION mrtvých Ukrajinců, NEVYŠEL, tak se teďka sečtou ztráty, ROZKRADE se zbytek Okrajiny a někdy jindy se to proti Rusku zkusí zase jinak,“ předpověděl Volný s tím, že Západ se podobně chová již několik století. „Tentokrát to zaplatili Ukrajinci, další na řadě kdo? Hádejte,“ napsal temně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Lucie Kroutilová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Mám řešeni ., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekarelhrabě , 13.01.2024 15:53:25
Všichni co chtějí v ČT pomáhat Ukrajině mají možnost ukázat že to myslí vážně a můžou si nechat čistý plat jak je průměrný důchod a zbytek posílat na Ukrajinu ??A za to by mohl prezident zajistit že budou zveřejněni v tisku a ČT ??Doufám že vláda prezident a voliči pětikoalice začnou dávat už tento měsíc nadbytek toho co mají důchodci a ti tady vše vybudovali a jenom nežvanili a nelhali ??

|  11 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…