Drsný spor v pozadí: „Pravdomluvní“ Manipulátoři.cz v likvidaci? Známe fakta

29.08.2023 11:05

Web Manipulátoři se specializuje na odhalování a vyvracení dezinformací. Přitom několikrát šlápl vedle. Za jedno takové údajné „šlápnutí vedle“ se s ním soudí i aktivista Matouš Bulíř. Spolek, který za webem stojí, byl také nedávno poslán do likvidace jeho samotným zakladatelem. Bulířův advokát Radek Suchý se domnívá, že je to v souvislosti s žalobou. Ale podle vyjádření Jana Cempera pro ParlamentníListy.cz je to jinak. Spolek se ruší, protože začíná spolupracovat s jiným projektem.

Drsný spor v pozadí: „Pravdomluvní“ Manipulátoři.cz v likvidaci? Známe fakta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Cemper

Anketa

Dovládne Fialova vláda do voleb 2025? Bez ohledu na vaše přání

11%
hlasovalo: 29567 lidí
Advokát Radek Suchý tvrdí, že kvůli žalobě, kterou podal za svého klienta, aktivistu Matouše Bulíře, skončil spolek Manipulátoři z.s., který byl vydavatelem stejnojmenného webu a vedl ho aktivista a bojovník s dezinformacemi Jan Cemper. „Klient žádal omluvu a nemalou finanční satisfakci. Hrdinný práskač Cemper raději poslal v červenci spolek do likvidace (aniž by vyčkal např. prvního jednání ve věci),“ uvádí advokát. Má za to, že se Cemper chce schovávat za právnickou osobu a uniknout žalobě tím, že spolek pošle do likvidace.

„Není to tak jednoduché, Cempere. Budeme se s Matoušem Bulířem zajímat o tvé hospodaření, o tvé donátory ze strany státních institucí, budeme se zajímat o to, proč nikomu ze strany státu a ČT nevadí, že jsi v likvidaci a stále tě považují za relevantní zdroj svých informací, a hlavně: Obrátíme se na orgány činné v trestním řízení,“ vzkazuje s tím, že Cempera nenechá vydechnout.

Ve veřejném rejstříku je spolek Manipulátoři z.s. vedený jako v likvidaci. Zapsán byl 21. ledna 2019, k vymazání došlo 11. srpna 2023. Likvidátorem byl jmenován Jan Cemper. Do likvidace vstoupil spolek 14. července tohoto roku. Nový spolek Jana Cempera se jmenuje Faktické info z.s., byl zapsán 1. září 2021 a je novým vydavatelem webu Manipulátoři.cz.

ParlamentníListy.cz oslovily Jana Cempera, aby změny ve vydavatelské struktuře vysvětlil. Ten odvětil, že změna se žalobou nijak nesouvisí, protože do likvidace šel spolek již 14. července. O žalobě byl však Cemper podle snímku z datové schránky informován až 27. července.

Datová schránka s vyrozuměním soudu
Zdroj: Jan Cemper

 

Včera také Cemper na sociální sítě i na jím provozovaný web umístil vysvětlení (po zaslání dotazů z redakce – pozn. red.): „Ne, opravdu nekončíme. Dezinformační scéna se začala radovat, že náš web končí. Protože spolek Manipulátoři.cz z.s. je v likvidaci. Důvod je například ten, že spolek zakládal spolu se mnou ještě Ondřej Fér a Petr Nutil, kteří v projektu už léta nepůsobí. Zároveň pro mě jako člověka na rodičovské je jednodušší administrovat spolek jeden než dva. Každý si samozřejmě může dohledat, že vydavatelem webu je spolek Faktické info z.s. a rovněž je držitelem domény. Takže ne, fakt nekončíme. Předčasná radost.“

Dodejme, že už 21. ledna 2019 byl u spolku Manipulátoři zapsán jen jediný člen, a to Jan Cemper. Pánové Ondřej Fér a Petr Nutil v něm podle obchodního rejstříku nikdy nefigurovali. Cemper na to namítá, že spolek musí založit tři lidé a že soud zapomněl oskenovat listinu členů.

Zatímco personálně ve spolku vystupoval celou dobu pouze Jan Cemper, pozoruhodně široké bylo spektrum činností, kterým se věnoval. Provozoval kulturní, vzdělávací a zábavní zařízení, pořádal kulturní produkce, vykonával činnost překladatele a tlumočníka, také fotografické služby, reklamní činnost a mediální zastoupení, pronajímal movité věci a věnoval se též vydavatelské a polygrafické činnosti.

Stanovy schválené v lednu 2019, které jsou jediným dokumentem, dostupným v obchodním rejstříku, byly vypracovány podle vzoru zpracovaného právnickou organizací Frank Bold, známou svou podporou občanských a neziskových aktivit.

A jak upozornil právník Radek Suchý, vydavatelem webu Manipulátoři.cz a držitelem domény skutečně je spolek Faktické info, ale až od konce července, kdy jej Cemper převedl z likvidované neziskovky.

Advokát: Asi mu ty žaloby přerostly přes hlavu...

Advokát Radek Suchý pro ParlamentníListy.cz upřesňuje, že jako právní zástupce Matěje Bulíře komunikoval s Manipulátory od prosince 2022. Žádal omluvu za nepravdivé a dehonestující texty a finanční odškodnění. Jan Cemper reagoval (odmítavě) jako předseda spolku Manipulátoři.cz, proto právník nadále uplatňoval klientovy nároky směrem ke spolku.

„My jsme reagovali žalobou dne 26. června tohoto roku na ochranu osobnosti. Ve věci byl uhrazen soudní poplatek a dosud nebylo nařízeno jednání,“ upřesnil advokát. Do likvidace spolek vstoupil, připomeňme, 14. července.

Radek Suchý vidí jednoznačnou souvislost s několika žalobami, které se na spolek valí. „Už před pár týdny bylo možné sledovat určité transakce, které nasvědčovaly tomu, že se bude chtít spolek Manipulátoři.cz z.s. ze své odpovědnosti tak říkajíc vyvléknout. Matouš Bulíř není jediným, kdo Cemeprův spolek zažaloval, a tak mu to asi přerostlo přes hlavu,“ dodává.

Podle Suchého likvidace spolku znamená, že žalovaný nemusí ani reagovat na výzvy soudu a případné vítězství by žalobci stejně bylo k ničemu.

To však neznamená, že se on a jeho mandant nebudou činnosti spolku Manipulátoři.cz a jeho hospodaření dál intenzivně věnovat.

„Podezření na velmi neprůhledné hospodaření spolku Manipulátoři a v této věci se obrátíme jak na finanční správu, tak na orgány činné v trestném řízení. Na pana Cempera chystáme ale trestní oznámení i v souvislosti s oněmi inkriminovanými články na webu spolku Manipulátoři.cz,“ informoval.

A úspěch červnové žaloby, byť u soudu bude její další osud velmi komplikovaný, vidí především v morální rovině. „Považujeme za úspěch, že se podařilo páně Cemperovi a ostatním ukázat, že si nemohou dovolit vše. I kdyby stokrát byli hájenými osobami a stokrát by je glorifikovala Česká televize jako odborníky na slovo vzaté. Jde o nýmandy, kteří využili složitý stav naší doby a živí se tím nejpodlejším způsobem, co si člověk dovede představit,“ uzavírá advokát Suchý.

Cemper jakoukoliv účelovost svého kroku odmítá. „Změna majitele souvisí zkrátka s tím, že jsem na rodičovské dovolené a spravovat jeden spolek je jednodušší než spravovat spolky dva. Kromě toho mám přislíbenou větší pomoc s webem www.manipulatori.cz od lidí, co dělají web faktické.info. Takže se jedná o spojení dvou podobných projektů,“ vysvětlil pro ParlamentníListy.cz.

A dodal: „Na závěr tedy bych ještě podotkl, že kdyby soud měl podezření, že máme finanční problémy nebo ‚něco tunelujeme‘, jak se snaží naznačit pan Bulíř, jistě by mě nejmenoval likvidátorem, ale někoho nezávislého. Spolek nemá žádné finanční závazky a nikdy nebyl příjemcem peněz od státu. Náš web byl vždy financován z prodeje reklamy a darů drobných dárců, a tak tomu bude i nadále. Protože jsem na rodičovské, přes den se věnuji převážně dítěti,“ vyjádřil se Jan Cemper.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Cemper je skutečná, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHonzaSouček , 29.08.2023 12:39:00
odporná kreatura. Bohužel i takovéto lidi dnešní společnost plodí.

|  17 |  0

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…