„Štěkají na nás.“ Wollner z ČT naříkal, jak to má těžké. Prozradil mnohé

06.11.2019 10:56

Do ČRo Plus přišel včera bránit Českou televizi Marek Wollner, moderátor Reportérů ČT. Vysvětlil, jak to bylo s odpovědí ČT řediteli Agrofertu. „Dřív byla svobodná žurnalistika,“ posteskl si, dnes prý média jdou na ruku politikům a štěkají na novináře, kteří ještě nerezignovali na svou roli. Barbora Tachecí připomenula, jak si Zaorálek stěžoval, že nedostal prostor vysvětlit cestu do Severní Koreje. „Ještě tu o Karkulce,“ ozval se Wollner a pochválil Zaorálkovi nový šatník.

„Štěkají na nás.“ Wollner z ČT naříkal, jak to má těžké. Prozradil mnohé
Foto: Repro Youtube
Popisek: Marek Wollner, dramaturg a moderátor pořadu Reportéři ČT

Hned na začátku se Barbora Tachecí zabývala plánovanou žalobou Agrofertu na ČT. Wollner prozradil, že ho ředitel Dvořák pověřil reakcí na otevřený dopis Josefa Mráze, ředitele Agrofertu. „Já jsem vyvrátil ty manipulace, které tam pan Mráz říkal, a nedosáhl jsem toho, aby můj dopis, stejně jako jeho dopis, zveřejnil iDNES.cz,“ rýpl si Wollner s tím, že iDNES.cz je vlastně Agrofert. „Toho jsem nedosáhl, to jsem si nevšiml, že by to udělali, ale paralelně s tím to udělaly i ParlamentníListy.cz, které sice hlásily, že to uveřejňují jako jediní a jako první, ale byli ve skutečnosti až jako druzí po tom deníku Agrofert, a tam jsem dosáhl toho, že ParlamentníListy.cz to otiskly včetně toho titulku, který jsem jim navrhl, ‚Wollner to nandal bossovi Agrofertu‘, to jsem jim navrhl já, oni to udělali,“ pochlubil se reportér.

Anketa

Chystáte se oslavovat 30. výročí ,,Sametové revoluce"?

6%
94%
hlasovalo: 27372 lidí
Wollner souhlasil s Tachecí, že se jedná o ukázku soustavného tlaku na televizi veřejné služby. „Agrofert se tady přihlásil do sporu, který se ho extra netýkal,“ mínil o reportáži, kvůli které spor začal. A dodal, že argumenty Agrofertu používali poslanci a státní správa, takže prý Agrofert vrůstá do státního aparátu, což vidí jako problém.

Prozradil i jak to bylo s odpovědí: „Já jsem chtěl původně reagovat rychle, ale pak jsem se dozvěděl, že na to bude reagovat televize, že má připravit podklady. Pak jsem viděl, že se s těmi podklady nic neděje, tak jsem tomu nechal volný průběh, a pak jsem dostal zprávu, že by bylo dobré na to odpovědět, čili já jsem na to veřejně odpověděl tak, jak jsem původně chtěl.“ Tachecí se dále ptala, zda cítil silnou podporu od vedení ČT nebo se do odpovědi nikomu nechtělo. „Vy jste šťouravá. Já cítím podporu vedení ČT a zároveň cítím, že tady byla extrémně citlivá doba, ve které nikdo nechtěl dráždit hada bosou nohou,“ vyjádřil se o čase, ve kterém se v Poslanecké sněmovně schvalovaly zprávy ČT.

Tachecí pak nadhodila výrok Petra Kamberského, že skutečně svobodná a nebojácná společnost nepotřebuje žádné veřejnoprávní vysílání, jako nepotřebuje veřejnoprávní noviny a časopisy. Wollner Kamberskému vyčetl, že pomíjí, že je zaměstnancem firmy, která patřila premiérovi. „On nám tady říká, jako kdyby vlastně svoboda médií nebyla tou rolí, kterou zastávají novináři, jako je on, zpochybněna.“ Tachecí ovšem Wollnera od narážek na vlastníka vrátila zpátky k výroku. „Já si myslím, že dokud nebudou soukromá média, ve kterých například působí pan Kamberský, skutečně svobodná, tak bude ta role veřejnoprávních médií strašně důležitá,“ pravil šéf Reportérů ČT. A dodal, že společnost není moc odvážná, ani moc svobodná. „On je právě docela dobrou ilustrací.“

Prý se tlak na ČT změnil. Wollner jako rozdíl zmínil, že nyní má podporu vedení ČT. „Což jsem často v minulosti neměl. Ať už to byla Rada ČT, ve které seděli zástupci ODS a ČSSD, to byli pan Baumruk a paní Fibingerová, kteří jednoznačně hájili a prosazovali zájmy těch stran do té míry, že se nám pokoušeli zabránit ve vysílání reportáží,“ dodal. Prý to zkoušeli přes jeho šéfy, takže se musel bránit. Nyní si rada může stěžovat, ale nesnaží se zákulisními tahy ovlivnit vysílání dopředu. „Funguje, řekl bych, úřednicky a správně,“ řekl o Radě ČT.

„Dřív byla svobodná žurnalistika, víceméně, když si novináři mysleli to nebo ono, ale byla svobodná v tom smyslu, že když se politik pokoušel nám nějakým způsobem zavřít ústa, tak to novináře velice zajímalo a stáli na naší straně. Dneska tady máte obrovskou frontu takových pseudomédií, kteří se těm politiků snaží vyjít vstříc. Místo aby byli hlídací psi demokracie, tak jsou takoví poštěkávači na novináře, kteří ještě nerezignovali na svou roli,“ postěžoval si.

Došlo i na slova současného ministra kultury Zaorálka: „Člověk si musí rozmyslet. Buď bude dělat redaktora v ČT, nebo politiku,“ kterými mínil, že v ČT by nemělo být na první pohled jasné, kdo zastává jaké politické názory. Wollner pravil, že se Zaorálek musí smířit s tím, že novináři kladou i otázky, které se mu nelíbí. „Pokud novináři budou klást otázky, které se budou těm politikům jenom líbit, tak nemáme konec jenom svobodné žurnalistiky, ale konec demokracie,“ mínil Wollner. Tachecí ovšem namítla, že Zaorálek neměl problém s otázkou, ale s tím, že mu nebyl dán prostor, aby mohl odpovědět, tak jak chtěl.

„Tomu mám věřit? Myslíte si, že pan Zaorálek je takový beránek, aby se nedostal ke slovu? Já ho znám jako poměrně zdatného řečníka, rétora, a že by se zrovna on neprobojoval ke slovu, no... Ještě tu o Karkulce,“ nevěřil Zaorálkovým slovům reportér. A stranické postoje? „Myslím si, že tam nejsou nositelé politických postojů v nějakém stranickém smyslu. To je podle mě lež, kterou samozřejmě účelově šíří politici a média, která jim straní.“ Tachecí se otázala, proč tyto „lži“ šíří ministr kultury, který prý ČT vždy fandil. Dle Wollnera se veze na populistické vlně. Ale Zaorálek se prý zachoval férově, když hlasoval pro schválení zpráv ČT. Jako důvod výroků předpokládá, že dnes je nutné činit kontroverzní výroky, aby si voliči všimli, takže se Zaorálek snažil nebýt nudný. Co už prý dělá delší dobu. „On se líp voblíká, nosí takový opasky a pěkný košilky, takže ano, udělal krok tímto směrem,“ prohlásil Marek Wollner.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chyťte se za rypák, vytáhněte si ho z ... Vyoral kvůli Novotnému rozjel peklo

15:00 Chyťte se za rypák, vytáhněte si ho z ... Vyoral kvůli Novotnému rozjel peklo

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Podle komentátora bychom se neměli cítit útoky primitivů, jako je P…