„To bych si užil.“ Rajchl by rád žaloval Pfizer

14.08.2023 11:40 | Monitoring

Zájem o očkování proti covidu-19 v Česku již mají v posledních týdnech pouze jedinci, a přestože do Česka míří stále velké množství dávek očkovacích látek proti covidu-19, již teď je téměř jasné, že budou akorát ležet ve skladech a následně budou zlikvidovány. Česká republika přitom za takové nevyužité očkovací látky platí miliardy korun, a jak upozorňuje právník a předseda strany PRO Jindřich Rajchl, zřejmě i nadále platit bude. „Do konce tohoto roku má ČR obdržet dalších deset milionů dávek za dalších 4,7 miliardy korun. Že i tyto budou v převážné míře vylity do kanálu, je nabíledni,“ upozorňuje šéf PRO na svém facebooku.

„To bych si užil.“ Rajchl by rád žaloval Pfizer
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda PRO Jindřich Rajchl

Anketa

Má prezident Pavel jmenovat Roberta Fremra ústavním soudcem?

hlasovalo: 7673 lidí
Zájem o očkování proti covidu-19 je v posledních týdnech minimální a od počátku měsíce celkově v celém Česku lékaři aplikovali jen 64 dávek. Není výjimkou, že se některé dny nechají očkovat jen jedinci, a minulou sobotu tak byla podána očkovací látka proti covidu-19 pouze jednomu člověku. „Rekordním“ dnem byla naopak tato středa, kdy si očkovací látku podle přehledu vykázaných očkování nechalo aplikovat 17 lidí. Zájem o očkování proti koronaviru lidé nejevili ovšem ani v červenci, kdy bylo aplikováno jen 183 dávek.

Celkově se dosud v Česku aplikovalo 18 625 936 dávek očkování proti covidu-19, a zatímco 6 893 453 lidí si nechalo aplikovat základní očkování sestávající podle typu vakcín z jedné či dvou dávek očkovací látky a první posilující dávku si nechalo dát 4 364 092 lidí, o tu druhou posilující – tedy častokrát již „čtvrtou dávku“ – zájem příliš nebyl a má ji jen 800 683 lidí. Třetí posilující – tedy pro mnohé „pátá“ – dávka už přilákala jen 2 450 zájemců. Nejnižší zájem o očkování proti covidu-19 je aktuálně ve věkové skupině seniorů mezi 70–74 lety, naopak nejvíce očkovacích látek bylo podle oficiálních statistik podáno za poslední měsíc dětem do 17 let věku.

Nízký zájem o vakcíny tak vede k tomu, že se musejí zlikvidovat, jelikož jim projde lhůta určená k jejich upotřebení, a šéf strany PRO Jindřich Rajchl upozornil, že jen mRNA vakcín, jež Česká republika nakoupila a následně kvůli prošlé lhůtě expirace byla nucena zlikvidovat, bylo od roku 2021 již 10,9 milionu dávek v hodnotě až 4,7 miliardy korun.

JUDr. Jindřich Rajchl

  • PRO 2022
  • Předseda strany Právo Respekt Odbornost
  • mimo zastupitelskou funkci

„Do konce tohoto roku má ČR obdržet dalších deset milionů dávek za dalších 4,7 miliardy korun. Že i tyto budou v převážné míře vylity do kanálu, je nabíledni,“ upozorňuje politik.

Podle Rajchla je „toto plýtvání našimi společnými prostředky naprosto neomluvitelné“. „Nezaregistroval jsem byť jen snahu o nějaké jednání, jehož cílem by bylo tomuto mrhání veřejnými finančními prostředky zabránit. Prostě poslušně jako ovce zaplatíme za něco, co za půl roku vyhodíme,“ komentuje to, že si přebírá stále nové vakcíny, přestože tušíme, že nám nezbude nic jiného než je poté zlikvidovat, což také není zadarmo.

Šéf PRO připojil, že jeho strana má ve svém programu „požadovat plnou refundaci všech plateb za genovou terapii od společností Pfizer a Moderna, jež byla těmito společnostmi klamavě prezentována jako vakcína“. „Vyšetříme zločiny páchané v době covidové, a to jak na úrovni ČR, tak i EU a vyvodíme trestněprávní odpovědnost konkrétních osob, jež se na těchto zločinech podílely,“ doplnil za stranu PRO.

Sám Rajchl, profesí právník, podotkl, že by si „speciálně sepisování žaloby na společnost Pfizer vyloženě užil“. „To vám mohu garantovat,“ doplnil.

Kritika, že Česko nadále odebírá vakcíny proti covidu-19, které téměř nikdo nechce, a jsou tak jen přebírány za účelem následné likvidace, kritizují i mnozí odborníci včetně epidemiologa a někdejšího ministra zdravotnictví Romana Prymuly, ten dle serveru Lidovky.cz nastínil, že Česko mělo požadovat, aby mu výrobce vyměnil vakcíny za jiný typ a namísto proticovidových vakcín mělo odebrat třeba pneumokokové.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Radek Kotas

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

My jsme prostě jen taková hloupá kolonie na odčerpávání našich peněz, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAion2 , 14.08.2023 12:28:58
nás totiž škubou úplně všichni, od politiků, podnikatelů-kšeftařů a lobbistů až po nadnárodní koncerny a korporace. Proto máme všechno nejdražší v celé EU, od potravin až po bydlení...

|  6 |  0

Další články z rubriky

Z ženy mužem šetrně a důstojně. Ústavní soud podle docenta přepsal právnický vtip

8:50 Z ženy mužem šetrně a důstojně. Ústavní soud podle docenta přepsal právnický vtip

Změna pohlaví by měla probíhat s ohledem na zvlášť zranitelné skupiny trans lidí, vzkázal v týdnu Ús…