„Třásly se i záclony…“ Přímé svědectví o Jaroslavu Faltýnkovi

12.03.2019 16:20

Vliv Jaroslava Faltýnka byl velký. Netýkal se pouze politického prostředí, ale také klasického byznysu. Sem bychom mohli zařadit jeho činnost v Brně, o které se doposud ví jen kusé informace, dále taky hlavní město Prahu či oblast dopravy. Konkrétně pak České dráhy, kde se první místopředseda hnutí ANO doslova našel.

„Třásly se i záclony…“ Přímé svědectví o Jaroslavu Faltýnkovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vernisáž obrazů Jaroslava Faltýnka nazvaná Staří blázni jsou bláznivější než mladí. Součástí byla i charitativní dražba

ParlamentníListy.cz zaznamenávaly Faltýnkovu činnost na ČD pravidelně. Obvykle se ty informace týkaly různých zájmových skupin, často se mluvilo o firmách PENTA nebo J&T, AŽD případně CZ LOKO. Ty podle všeho zúžily svůj zájem do postavy předsedy poslaneckého klubu ANO, který jim následně mohl zařizovat všelijaké věci. Dodejme ale, že Jaroslav Faltýnek nebyl v těchto souvislostech nikdy mediálně propírán.

Další záležitost, která se ho týkala, byla podle našich dřívějších zjištění v osobní rovině. Byl to zřejmě právě Jaroslav Faltýnek (a Radek Vondráček), který prosadil do dozorčí rady ČD velmi kontroverzní postavu pražské politiky, někdejšího ředitele kanceláře šéfa Sněmovny Jana Štrofa.

U něho se musíme pozastavit a připomenout fakta tohoto bývalého příslušníka ČSSD:

Místní organizace socdem na Praze 9 se v době, kdy v ní Štrof působil, stala vděčným tématem řady mediálních kauz. Skloňována přitom byla v nepříliš pozitivních konotacích, a to v souvislosti s takzvanou pervitinovou aférou. Ukázalo se totiž, že jeden z členů místní buňky vařil a prodával pervitin.

Anketa

Je Jaroslav Faltýnek důvěryhodný?

58%
42%
hlasovalo: 14043 lidí
Další kauzou, kterou místní organizace proslula, byla tzv. úplatkářská aféra. Podle ní si totiž tehdejší sociální demokraté na Praze 9 měli údajně domlouvat úplatky výměnou za politickou podporu. V kauze, kterou později policie pro nedostatek důkazů zastavila, měl figurovat jako hlavní aktér tehdejší radní pro životní prostředí Lukáš Plachý a rovněž tehdejší šéf ČSSD na Praze 9 František Kolínský. Kolínský byl rovněž jedním z těch, které tehdy policie v souvislosti s věcí obvinila. Policie následně vyšetřování aféry zastavila s ohledem na nedostatek důkazů.

Sám Štrof měl krátce poté, co kauzu rozmázla média, v pražské ČSSD skončit, přičemž mu bylo pozastaveno členství. Podle informovaného zdroje ParlamentníchListů.cz, který trval na své anonymitě, to měl být přímo on, kdo s aférou údajného uplácení v řadách sociálních demokratů na Praze 9 seznámil novináře, a to v rámci „vnitrostranických šarvátek“.

Otazníky rovněž zůstávají nad možnými kontakty Jana Štrofa s dalšími předními figurami pražské sociální demokracie. Jak naznačují informace naší redakce, měl mít Štrof v minulosti vazby na dvojici prominentních postav ČSSD v Praze, europoslance Miroslava Pocheho a místopředsedu krajského výkonného výboru ČSSD v Praze a v minulosti pravomocně odsouzeného Karla Březinu.

I přes tuto minulost jej současný šéf Sněmovny zaměstnal, později propustil a Štrof se ocitnul na nejvyšších postech Českých drah. Prý náhodou. O jeho vystupování na ČD jsme rovněž informovali.

Chodí ve špičatých botách, vykřikuje, že bude všecko řídit „von“, uvedl jeden z našich drážních zdrojů. Druhý, jehož identitu také známe, byl podle vlastních slov Štrofem nepřímo konfrontován. „Řekl tady, že bude řídit personálie na Drahách, víc bych k tomu říkat nechtěl,“ uvedl. Podle slov tohoto muže byl Štrof opakovaně viděn i s lobbisty a lze se jen domnívat, co se na takovýchto jednáních probírá. Zpoždění vlaků a žalostný stav některých stanic to jistě nebude.

V tuto chvíli je namístě zdůraznit, že prosazení Štrofa do ČD Vondráček i Faltýnek již v minulosti odmítli.

Anketa

Vážíte si Madeleine Albrightové?

5%
95%
hlasovalo: 24341 lidí
Podobné chování, jaké si přivlastnil Jan Štrof, má ovšem i vazebně stíhaný zástupce ANO na ČD Cargo Jiří Švachula. Toho představenstvo ČD v pondělí odvolalo.

Vliv Jaroslava Faltýnka na oba tyto nominanty je nepopiratelný.

Jenomže ani tím to nekončí. Stínový ministr dopravy, jak byl Faltýnek často označován, má na ČD ještě dalšího „koně“. Tím není nikdo menší než současný generální ředitel a předseda představenstva Miroslav Kupec. Bývalý přednosta DEPA v Praze byl již někdy kolem roku 2015–2016 vytipován Jaroslavem Faltýnkem a nakonec prosazen na nejvyšší drážní post. Náš zdroj z té doby uvádí, že „Faltýnek pomohl Kupcovi do managementu na dráhy a představoval ho tam. Následně zařídil odvolání Františka Bureše právě za pana Kupce, který byl zvolen do představenstva na konci roku 2016, přestože interní audit na základě podnětů zkoumal jeho působení jako přednosty pražského DEPA. Zbytek už byly Faltýnkovy dohody s finančními skupinami, které Kupce držely a drží tam, kde je,“ řekl pro ParlamentníListy.cz manažer Českých drah.

Jaroslav Faltýnek ovšem už před časem pro naši redakci jakoukoli výraznější souvislost mezi Miroslavem Kupcem a svojí osobou popřel. Před týdnem nám sdělil, že „Kupce rozhodně neřídí“, jak ParlamentníListy.cz v jednom textu uvedly.

Je tu však další svědectví, které to popírá.

„Faltýnek je schopen obětovat každého, kdo mu už nepomůže, například na ČD nebo SŽDC se klepaly strachy i záclony, co zase bude chtít a pro koho,“ uvedl státní zaměstnanec, jehož informace PL používají několik let a vždy byly pravdivé. „Dokonce se musely používat šifrované maily a další taková opatření, aby se procesovaly potřeby kohosi…“ vysvětlil bez bližších podrobností s tím, že ředitel ČD Kupec „není Faltýnka na 100, ale na tisíc procent“.

Ačkoli je jméno Jaroslava Faltýnka a jeho syna v posledních dvou dnech hojně skloňováno, šéf poslanců ANO nebyl doposud z ničeho obviněn.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…