„Já budu rozhodovat, já budu vobsazovat ty místa, já to budu řídit!" České dráhy se snaží ovládat muž se špičatými botami. Máme svědectví

14.09.2018 14:15

O Janu Štrofovi, pozoruhodné postavě pražské politiky, která se nově našla pod křídly Radka Vondráčka, jsme psali několikrát. A to nejen v souvislosti s jeho minulostí, ale také právě zmíněnou současností. Asi i tyto materiály "vyprovokovaly" naše zdroje k tomu, aby popsaly Štrofovo jednání na Českých drahách. Právě v této státní firmě je Štrof od července letošního roku člen dozorčí rady.

„Já budu rozhodovat, já budu vobsazovat ty místa, já to budu řídit!" České dráhy se snaží ovládat muž se špičatými botami. Máme svědectví
Foto: ČD
Popisek: Moderní vlakové soupravy Českých drah

Pro pochopení vcelku komplikované situace na Drahách použijme článek ParlamentníchListů.cz z konce srpna. Je to prakticky jen pár dnů, kdy jsme uvedli, že dozorčí rada ČD zažila velké změny. Na zasedání řídícího výboru byl odvolán předseda spolu s dalšími čtyřmi členy. V nově jmenované dozorčí radě figuruje například i neblaze proslulé jméno Jana Štrofa. Ten se přitom problematikou dopravy, případně Českých drah doposud nezabýval. Redakce získala řadu poznatků ihned po prvním zasedání dozorčí rady 16. srpna.

Právě nad Štrofem se pozastavil taktéž bývalý ministr dopravy Antonín Prachař, který v rozhovoru uvedl: „Odpolitizování dozorčí rady je jistě správné, pan Feranec měl odejít okamžitě, když se stal loni v říjnu poslancem. Nicméně pan Ťok radu odpolitizoval tak, že pana Ferance nahradil panem Štrofem, funkcionářem ANO a dosavadním šéfem kanceláře předsedy sněmovny pana Vondráčka," prohlásil pro HN Prachař.

Naše redakce tehdy zjišťovala, jak se vlastně Štrof na takto významnou pozici dostal. Oficiální místa, tedy stranické aparáty a ministr Ťok, mlčela. I přesto ParlamentníListy.cz dostaly cenné informace z řad poslanců ANO, kteří také přemítali, jak ke Štrofovu jmenování do DR Českých drah došlo. „Bylo to prosté, řeši to velmi vehementně i předseda Sněmovny Vondráček s někým od komunistů a těm jde o jediné, takže asi přicupitali na dráhy nebo za Ťokem a bylo to," sdělil trochu v nadsázce náš poslanecký zdroj.

Jan Štrof v době, kdy byl v Praze radním pro oblast školství. Tehdy na snímku s Petrou Buzkovou, které se podle všeho taky vrátila řada městských zakázek.

Anketa

Měl by Andrej Babiš oficiálně vystoupit proti pokračování sankčního řízení EU vůči Maďarsku?

98%
2%
hlasovalo: 21289 lidí
Zpět ke Štrofovi.

Hned tři zdroje v uplynulých dnech popsaly ParlamentnímListům.cz vcelku málo uvěřitelné chování člena dozorčí rady. „Chodí ve špičatých botách, vykřikuje, že bude všecko řídit "von", uvedl jeden z nich. Druhý, jehož identitu také známe, byl podle vlastních slov Štrofem nepřímo konfrontován. „Řekl tady, že bude řídit personálie na Drahách, víc bych k tomu říkat nechtěl," uvedl. Podle slov tohoto muže byl Štrof opakovaně viděn i s lobbisty a lze se jen domnívat, co se na takovýchto jednáních probírá. Zpoždění vlaků a žalostný stav některých stanic to jistě nebude.

ParlamentníListy.cz mají také informace o tom, že ministr dopravy Ťok prozatím odmítá jmenovat Štrofa svým náměstkem. 

Dana Ťoka i tiskového oddělení jsme se na námi zjištěné skutečnost ptali. Zatím nemáme odpověď.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…