„Tři dny a budeme v Kyjevě.“ Kde se to vzalo? Odpověď překvapí

24.02.2023 13:33 | Ze sítí

Rusko nikdy nedeklarovalo obecně rozšířený názor, že válka na Ukrajině měla podle jeho plánů trvat jen tři dny. Americký novinář a komentátor toto prohlášení vkládá do úst americkému generálovi, který ale zmínil tři dny trvání konfliktu jen jako jednu z potenciálních možností ještě před jeho vypuknutím. Novinář se domnívá, že právě toto bylo zneužito k nátlaku republikánů na co největší a co nejrychlejší dodávky zbraní na Ukrajinu.

„Tři dny a budeme v Kyjevě.“ Kde se to vzalo? Odpověď překvapí
Foto: MZV Ukrajiny
Popisek: Prezident USA Joe Biden s ukrajinským prezidentem Zelenským v Kyjevě

K obecně rozšířenému omylu se mimo jiné přihlásil aktuálně i český senátor Tomáš Czernin. Ten si na svůj Twitter pověsil status, ve kterém ukázal svůj pohled na ukrajinskou krizi.

„Putinova snaha vyplenit Ukrajinu a rozdělit civilizovaný svět trvá přesně rok,“ začal senátor připomínkou dnešního ročního výročí začátku ruské agrese.

„Ruský plán měl trvat tři dny,“ zmiňuje onu pravděpodobně mylnou informaci. A pokračuje.

„Jaké jsou jeho výsledky? Západní svět je jednotnější než kdy dříve a Ukrajina se dodnes hrdinně brání. V pomoci Ukrajině nikdy neustoupíme,“ deklaruje závěrem.

To, že to se zmíněnými třemi dny trvání války nemusí být pravda, osvětluje také na svém Twitteru známý americký spisovatel a novinář a politický komentátor Michael Tracey.

„Neustále se opakující tvrzení, že „všichni věřili, že Kyjev padne do tří dnů“, je v podstatě jen mýtus, který se okamžitě přeměnil ve válečný folklór a v triumfální PR vyprávění. Lze to pochopit jako propagandu, nejde ale o skutečnost založenou na důkazech,“ začal Tracey svůj komentář a zároveň přešel k hledání původce oné myšlenky bleskové války.

„Zdá se, že původcem mýtu je gen. Mark Milley, který o tom informoval Kongres několik týdnů před invazí a zmínil to jako jeden ze scénářů, které by „mohly“ nastat,“ našel tracey generálova slova a pokračoval dalším vývojem.

„Pak byl tento jeden z možných scénářů oddělen od dalších, prozrazen a zesílen, aby bylo dostatečně jasné, že Biden musí preventivně poslat více zbraní,“ je si jistý komentátor s tím, že tyto zprávy nikdy netvrdily, že generál Milley označil tento scénář za ten, ve který „věřil“ s naprostou jistotou, s vyloučením jiných potenciálních scénářů.

A Tracey si to ještě všechno raději zopakoval.

„Takže jeden možný scénář, o kterém Milley informoval Kongres jako o něčem, co možná může nastat, byl pak selektivně použit republikánskými jestřáby k tlaku na Bidena a následně se proměnil v mytologii, které jsme všichni (včetně vás i mě) aktivně uvěřili.“

Tím ale Tracey neskončil a pustil se do zkoumání toho, na základě čeho lidé této verzi uvěřili a dál ji šířili. Naznačil také, že v tomto případu stačilo lidem k takové slepé velmi málo faktů.

„Pokud mají VŠICHNI něčemu věřit, potřebujeme přece daleko více důkazů o univerzálnosti této víry, než jeden z mnoha scénářů generála Milley, který navíc byl vytržen z kontextu, nebo někde nějakým úředníkem pošeptán,“ myslí si novinář a poukázal i na to, že ani prezident USA a jeho blízcí spolupracovníci tyto informace neměli.

„Předložil Biden takové důkazy? Nebo Blinken? Nebo Austin? Kdo je to tedy VŠICHNI,“ ptá se Tracey a svůj twitterový komentář uzavírá odkazem na Bidenovo prohlášení z 15.2.2022, kde prezident skutečně zmiňuje onu třídenní lhůtu a ptá se, zda tomu, věřili opravdu VŠICHNI.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

ten pomatený Czernin by se měl , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJan Čert , 24.02.2023 13:45:52
konečně objednat u kadeřníka a pak by se měl odstěhovat. Ale v prvé řadě by měl skončit se zveřejňováním svých lží a výmyslů. Pijde doba, kdy Evropa bude Rusko prosit.

|  10 |  0

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…