„Už nechci, abychom byli zdivočelá země.“ Dejdar a další umělci k 17. listopadu

18.11.2023 6:45

Česko slaví 34. výročí sametové revoluce. Na listopadové události roku 1989 vzpomíná řada českých osobností z kulturní obce, podle řady z nich se nesplnila jejich očekávání, naopak je to ještě horší, než si dokázali představit. Jiní jsou nadšeni.

„Už nechci, abychom byli zdivočelá země.“ Dejdar a další umělci k 17. listopadu
Foto: Repro Twitter
Popisek: Herec Martin Dejdar

Herec Ivan Vyskočil si povzdechl nad tím, kde se 34 let po sametové revoluci nacházíme: „Je to horší, než jsem si vůbec kdy dokázal představit. Kvůli této poslední vládě máme ostudu po celé Evropě a máme tu všechno nejdražší v celé Evropě. Ale abych jim úplně nekřivdil, od roku 1990 to jde jenom z kopce,“ řekl na dotaz CNN Prima NEWS, zda sametová revoluce splnila jeho očekávání.

Anketa

Které datum je pro vás důležitější?

hlasovalo: 13587 lidí
„Jsme na tom úplně jako ubožáci, ačkoliv se nám slibovalo něco úplně jiného. Například že nebudeme vstupovat do vojenských paktů a podobných věcí. Už mě v tom zklamal pan prezident Havel, s kterým jsem si tykal, ještě než se stal prezidentem,“ dodal zklamaně Vyskočil.

Režisér Jan Hřebejk, na dotaz, zda se jeho očekávání naplnila, uvedl: „Stoprocentně ano! Sametová revoluce moje nejsmělejší očekávání předčila! O následujícím období si myslím to, co řekl Jiří Suchý: Kapitalismus je mnohem lepší než socialismus, ale je horší, než jsem čekal.“

Spokojený je hudebník David Koller, musíme se podle něj mít ale na pozoru: „Nikdy jsem si nemyslel, že by to mohlo skončit. Ten marast komoušskej. Takže já jsem šťastnej! I když, podívejte se, kolik lidí z tehdejších bezpečnostních složek, ať už z StB, či vojenských služeb, ovládá většinu našeho státu. Nebo Slovenska,“ řekl.

Principál Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský si místo velkého vzpomínání a hodnocení pochvaloval, že k 17. listopadu dostal „krásný dárek“ – setkal se se slovenskou prezidentkou Čaputovou, která ve čtvrtek navštívila Prahu. „Od jejího zvolení ji sleduji, upřímně si jí vážím a obdivuji ji. Střídala mě ve studiu, ve kterém jsme si předtím povídali se šéfredaktorem Seznam Zpráv Jiřím Kubíkem. Měl jsem prostě včera krásný den, jaký dnes přeji i vám. Řekli byste náhoda? Nemyslím. I když Nassim Taleb by z nás měl radost,“ uvedl na svém facebooku.

Pozitivní hodnocení zaznělo také od herečky Evy Holubové, vyzdvihla pád komunismu a naše začlenění se do západních institucí. „To očekávání, co jsem měla, se splnilo. Nikoliv pouze sametovou revolucí, ale vstupem do EU a do NATO. Nevládne KSČ, není cenzura, je svoboda slova, projevu... Můžeme cestovat, studovat i pracovat v cizině. Nemáme v zemi okupační vojska sovětské armády,“ zmínila.

Herec Martin Dejdar na 17. listopad 1989 vzpomněl se slovy, že si nepřeje, abychom už byli zdivočelou zemí. „Vzdávám hold všem, kteří bojovali za naši svobodu a děkuji jim za sebe i naše děti. Jsou ale i tací, kteří škodili dřív, škodí dneska a budou škodit stále. Snad je jich čím dál míň. Už nechci, abychom byli zdivočelá země,“ napsal na Facebooku.

Symbol svobody a sametové revoluce Marta Kubišová hodnotí vývoj po sametové revoluce půl na půl. „Z některých vlád jsem nadšená nebyla, ale jak se říká, každý národ má takovou vládu, jakou si zaslouží. Dokud žil Václav Havel, tak jsem byla klidnější,“ uvedla s tím, že svoboda a demokracie je prvořadá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

herecké šmuky vítaly hitlera, vítali válečného zločince bushe, vítali i prolhaného alkoholika havla ,oslavují , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusekupecSamo , 18.11.2023 13:32:16
statečné vyjímky mezi nimi jsou šikanovány , nedávají jim role, puč 1989 kolonizaci a zotročení čr, oslavují miliardáři, mafie, zloději , tem to tu vyhovuje, dostali příležitost parazitovat na jiných

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…