Už žádný "Drang nach Osten". V jedné středoevropské zemi se šíří ostrá petice proti přítomnosti amerických vojsk

28.08.2015 18:58

V Maďarsku je kromě uprchlíků dalším velkým tématem do diskuse v posledních dnech přítomnost americké těžké bojové techniky. Mírové hnutí, jehož čelní představitel je zakladatelem Maďarského sociálního fóra, ekonom a novinář Endre Simó, předalo v těchto dnech petici občanů maďarskému ministru obrany Csaba Hendemu proti eskalaci zbrojení a napětí.

 Už žádný "Drang nach Osten". V jedné středoevropské zemi se šíří ostrá petice proti přítomnosti amerických vojsk
Foto: Václav Fiala
Popisek: Endre Simó s peticí

„Nechceme, aby americká vojenská technika byla dislokovaná na území Maďarska,“ uvádí se v prohlášení, které signatáři odevzdali do rukou ministra obrany. „Dotazovali jsme se, jak je to možné, jaké existují smlouvy, a ministr obrany na naši otázku neodpověděl,“ řekl exkluzivně pro ParlamentníListy.cz Endre Simó. „Podle všeho tedy ministerstvo dělá dvoustrannou politiku. Podle jeho slov bojuje za mír, ale svým jednáním a výsledky se kloní na stranu války. To ukazuje, že část americké vojenské techniky je již přivezena do Maďarska,“ hovoří aktivista.

Tanky a obrněné vozy už jsou na základně Tata

Maďarská vláda v těchto dnech hlasuje o prodloužení  sankcí EU proti Rusku, uvádí se dále v prohlášení. V petici, kterou aktivisté představili i zástupcům médií na improvizovaném brífinku před budovou ministerstva obrany, se dále píše. „Direktiva NATO se ukazuje jako ‚Drank nach Osten‘, chce se dále rozšiřovat na východ. V tuto dobu se dělá propaganda.“ „Na konferenci ministrů obrany NATO v Bruselu náš ministr neslyšel žádnou žádost o tom, že USA potřebují, aby Maďarsko rozmístilo na svém území americkou bojovou vojenskou techniku,“ pokračuje dále Simó. „Náčelník generálního štábu maďarské armády prohlásil, že na území Maďarska bude několik mezinárodních vojenských cvičení, kde budou také Američané právě s těmito zbraněmi. Jestli budou Američané jezdit na tato vojenská cvičení do Maďarska častěji a častěji, nebudou vozit pokaždé tuto techniku tam a zpět, a proto ji umístí na našem území. Již nyní je u nás umístěno několik tanků Abrams a kolem padesáti vojenských transportérů. Tato i další technika bude umístěna na maďarské vojenské základně Tata v severní části země.“

Nechceme konflikt s Ruskem!

Podle aktivistů Maďarského mírového kruhu v současnosti v Maďarsku není žádná americká vojenská základna. Jedna tu byla umístěna v období afghánské krize a irácké války. Sloužila především pro mezipřistání těžkých dopravních letadel a nacházela se v oblasti Papa v západní části země. Nejbližší americká základna je tedy v sousedním Rumunsku.

„Předali jsme petici panu ministrovi a zadali jsme mu v ní otázku, proč hovoří něco jiného a něco jiného koná. V jakém zájmu se připravuje vojenský konflikt s Ruskem? Ptáme se, proč vláda a ministerstvo dělají ústupky proti přání maďarských občanů. Proč se nevěnujeme více imigraci, která je pro Maďarsko větším nebezpečím a skrývá další otázky. Koneckonců emigrantská vlna byla vzduta právě americkou armádou a vojenskou aktivitou některých států NATO,“ konstatuje na závěr pro ParlamentníListy.cz Endre Simó.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…