Víme, co dostane Schwarzenberg a jak ostrouhá ODS

26.11.2013 15:04

VÍME PRVNÍ Od půl třetí v prostorách Poslanecké sněmovny probíhá schůzka předsedů sněmovních frakcí, na které mělo být definitivě dohodnuto rozdělení funkcí v čele sněmovních výborů. ParlamentníListy.cz získaly již před jejím začátkem informace, jak by mělo vypadat rozdělení výborů mezi koalici a opozici.

 Víme, co dostane Schwarzenberg a jak ostrouhá ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek

Většinu výborů, včetně klíčových, jako je rozpočtový nebo ústavně právní, by měli řídit poslanci z připravované koalice ČSSD, ANO a KDU- ČSL. Jejich rozdělení a výběr lidí do čela výborů bude nejspíš předmětem koaličních vyjednávání.

Opozici by ale měl být přenechán zahraniční výbor, v jehož čele má stanout nominant TOP 09. Lze předpokládat, že topka do jeho čela navrhne svého předsedu Karla Schwarzenberga.

Nejsilnější z opozičních stran, KSČM, by měla jako jediná dostat předsednictví dvou výborů. Jedním z nich by měl být výbor kontrolní, druhým pak výbor pro životní prostředí. O zbývající dvě předsednická křesla se mají podělit zbylé sněmovní strany.

ODS, doposud zvyklá na množství výborových předsedů, se nyní bude muset spokojit s jediným - mandátovým a imunitním výborem, který navíc rozhodně není pokládán za významný. Úsvit přímé demokracie má získat předsednické křeslo ve zdravotnickém výboru a údajně do něj chce posadit poslance a lékaře Jiřího Štětinu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík, jav

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…