„Vláda pracuje. Pracuje zrůdným způsobem.“ Prezident Zeman před kamerou promluvil o aktualitách kolem dojednávání kabinetu

24.04.2018 22:50

Prezident Miloš Zeman poskytl televizi Nova rozhovor přímo na zámku v Lánech. V jeho průběhu prozradil, jaké podle něj má současné vyjednávání hnutí ANO s ČSSD šance na úspěch a kdy by podle něj mohla vzniknout nová vláda. Hovořil také o tom, že odstupovat by měli spíš až pravomocně odsouzení členové vlády a nezapomněl ani připojit reakci na sobotní Dukovo kázání, který v něm poukázal na to, že místo na repatriaci kardinála Josefa Berana odjel prezident na sjezd komunistů.

„Vláda pracuje. Pracuje zrůdným způsobem.“ Prezident Zeman před kamerou promluvil o aktualitách kolem dojednávání kabinetu
Foto: Screen: TN.cz
Popisek: Prezident Miloš Zeman v TV Nova.

Hned v úvodu se prezident vyjádřil k současnému politickému dění v rámci vyjednávání o vládě. „Znáte seriál Ordinace v růžové zahradě? A víte, jak dlouho tento seriál už trvá? A co když ti, kdo sestavují vládu, mají ambici tuto délku předstihnout?" žertoval prezident, kterého prý Babiš tím, že o vládě vyjednává tak dlouho, nezklamal.

„Já se mu snažím trochu pomoci. Jednak tím, že jsem přijel na sjezd ČSSD, abych je přesvědčil, aby vyjednávali s hnutím ANO, a se stejným posláním jsem přijel i na sjezd komunistické strany,“ upřesnil s tím, že by mu dal především rady, aby příliš neustupoval. „Měl by zjistit minimální požadavek,“ uvedl s tím, že ČSSD uvedla jako svůj požadavek ministerstvo vnitra, Zeman podle svých slov považuje však za mnohem důležitější ministerstvo spravedlnosti. „Nejsem ten, kdo vyjednává o vládě, to je úkol premiéra. A prezident by do toho měl opravdu zasahovat jenom v kritických chvílích,“ je přesvědčen.

ČSSD má však ještě jednu podmínku, chtěla by do koaliční smlouvy ukotvit požadavek na to, aby případně ve vládě nebyl člověk, který byl odsouzen. „Když jsem tento požadavek (ČSSD) slyšel poprvé, tak jsem pokrčil rameny a říkal jsem si nic proti tomu," uvedl Zeman. Později si ale prý uvědomil, že odvolací soudy v řadě případů rozsudky nižších instancí nepotvrdí. „Z tohoto důvodu bych spíše zvažoval, ale to už by byla samozřejmost, požadavek na pravomocné odsouzení," řekl prezident.

Anketa

Sehrává Miloš Zeman při vyjednávání o vládě konstruktivní roli?

86%
14%
hlasovalo: 2910 lidí

Předsedou možné budoucí menšinové koaliční vlády ČSSD a ANO s podporou komunistů chce zůstat šéf ANO a nynější premiér v demisi Andrej Babiš, který čelí trestnímu stíhání. Babiše policie obvinila z podvodu při financování farmy Čapí hnízdo, předseda ANO to označuje za účelové. Požadavek ČSSD Babiš odmítá, obě strany zahájí nová koaliční vyjednávání ve středu.

Předsedou ČSSD je momentálně Jan Hamáček, ten si ve své funkci podle prezidentových slov vede dobře. „Ale znovu opakuji, že jsem pro to hodnotit lidi v delším časovém intervalu,“ řekl s tím, že potřebuje čas, aby se projevil. Řeč přišla i na Bohuslava Sobotku, který prý tím, že se rozhodl odejít z vysoké politiky, přestal prezidenta zajímat. „Nebyl to úspěšný politik, ukazují to i výsledky v ČSSD v posledních volbách,“ uvedl a doplnil, že ČSSD by poradil, aby nešla do opozice a snažila se podílet na vládě. „To se snad stane a doufejme, že to vyjde, a vláda tak bude stabilní,“ sdělil.

ANO při jednáních naposledy nabídlo ČSSD ve vládě pět ministerstev, mezi nimi buď obranu, nebo zahraničí. Média s odkazem na své zdroje uvedla, že sociální demokraté dávají přednost ministerstvu zahraničí, které by měl vést europoslanec Miroslav Poche. O místo v kabinetu by tak přišel současný ministr Stropnický, podle Zemana ale stejně má zájem z funkce odejít a rád by se stal velvyslancem. „A protože velvyslanci jsou v kompetenci prezidenta republiky, předpokládám, že mu vyhovím," řekl prezident.


Prezident Miloš Zeman poskytl rozhovor televizi Nova. Screen: TN.cz

Z dalších nynějších členů vlády by měl podle Zemana určitě odejít ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), který ale svůj konec v politice oznámil už počátkem dubna. Se Zemanem se Pelikán dostal do sporu kvůli svému rozhodnutí vydat do USA Rusa Jevgenije Nikulina, kterého Spojené státy podezřívají z hackerských útoků. Zeman podporoval vydání do Ruska, které o Nikulina mělo také zájem.

Miloš Zeman mimo jiné jednal prý i s Piráty, ti se nechali slyšet, že prezident preferuje vládu bez extremistů, podle Zemana ale je toto výrok předsedy České pirátské strany Ivana Bartoše. „Je to výrok Bartoše, nikoliv můj. Tvurčím způsobem si vyložil náš rozhovor. Neodpovídalo to realitě. Termín extrémismus ani nepoužívám pro žádnou politickou stranu, která se do Parlamentu dostala,“ uvedl Zeman s tím, že minimálně z toho důvodu, že by urazil jejich voliče.

„Uvedu to na pravou míru. Já jsem Bartošovi řekl, že mám dvě varianty a že jsem ochoten podepsat, tedy jmenovat vládu, při jakékoli z obou těchto variant. Podle toho, jestli vyjde 118, nebo 115,“ vysvětlil.

Dále se vrátil i k Andreji Babišovi a zhodnotil, jak si zatím v roli premiéra v demisi vede. „Vláda pracuje. Pracuje zrůdným způsobem, protože se schází od šesti hodin do rána, to já ještě sladce spím,“ řekl prezident, který prý s Babišem stále vychází v dobrém, i přes pár neshod. „Neříkal bych tomu spor, ale výměna názorů. Každý z nás má prostě nějaké argumenty," míní prezident.

Prezident zmínil i svou účast na víkendovém sjezdu KSČM, kde se vyslovil proto, aby komunisté podpořili vládu Andreje Babiše. Jeho vystoupení kritizoval i kardinála Dominik Duka při slavnostní mši na počest návratu ostatků kardinála Berana. Jeho slova se prezidenta prý nijak zvlášť ale nedotkla. „Já respektuji právo každého na jeho názor, ale ne každý názor beru vážně," dodal. V sobotu se stal prvním polistopadovým prezidentem, který na vrcholné setkání komunistů přijel.

Prezident nedávno poslal papeži Františkovi dopis, ve kterém Dukovu činnost chválí. Kardinál podle něj přispívá k odstraňování bariér mezi církví a státem. „Jeho Eminence Dominik kardinál Duka je v České republice mimořádně váženým představitelem katolické církve a je to též do značné míry právě jeho zásluhou, daří-li se nám postupně odstraňovat bariéry po dlouhé roky existující mezi církví a státem v naší zemi," napsal Zeman.

Duku někteří věřící za jeho postoj k Zemanovi v minulosti kritizovali. Vadila jim třeba mše za představitele státu, kterou Duka sloužil v listopadu 2015 v Lánech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chudí, staří, nevzdělaní? Útok na odpůrce EU zničen pár větami

10:21 Chudí, staří, nevzdělaní? Útok na odpůrce EU zničen pár větami

Staří, v ekonomických problémech, nevzdělaní. Takoví jsou dle společného projektu agentury STEM a Če…