„Zabíjíte lidi inkluzí!" Upadlé dveře Boeingu: Elon Musk našel politický důvod

12.01.2024 11:02 | Monitoring

Při letu z Portlandu do Ontaria se Boeingu 737 Max 9 společnosti Alaska Airlines utrhl kus trupu. Letadlu se podařilo bezpečně přistát. Někteří cestující, kteří následkem nehody utrpěli lehká zranění, nyní společnosti žalují. Elon Musk navíc upozornil na to, že společnost už od roku 2022 do svého plánu zařadila zaměření se na diverzitu, rovnost a inkluzi. „Lidé kvůli tomu budou umírat…“ uvedl Musk.

„Zabíjíte lidi inkluzí!" Upadlé dveře Boeingu: Elon Musk našel politický důvod
Foto: Screen Youtube
Popisek: Vypadlé nouzové dveře letounu Boeing

V pátek se letadlu Boeing 737 Max 9 společnosti Alaska Airlines během letu z Portlandu do Ontaria ve výšce necelých 4900 metrů odtrhla část trupu s oknem, které ucpává otvor pro nouzový východ. To způsobilo snížení tlaku v kabině. Letadlo se poté naštěstí bezpečně vrátilo na mezinárodní letiště v Portlandu, kde byli někteří cestující ošetřeni.

„AS1282 z Portlandu do Ontaria, CA, zažil krátce po odletu incident. Letadlo bezpečně přistálo zpět na mezinárodním letišti v Portlandu se 171 cestujícími a 6 členy posádky. Vyšetřujeme, co se stalo, a budeme sdílet další informace, jakmile budou k dispozici,“ uvedla společnost Alaska Airlines 6. ledna po incidentu na sociální síti X.

Výkonný ředitel společnosti Alaska Airlines David Calhoun uznal chybu a zdůraznil, že podobný incident už se nikdy nesmí opakovat.

„Přistoupíme k tomu zaprvé s tím, že uznáváme svou chybu. Budeme k tomu přistupovat se 100% a naprostou transparentností na každém kroku,“ řekl na setkání zaměstnanců radnice v továrně, která vyrábí 737 letadel v Rentonu ve Washingtonu. 

Dále Calhoun poděkoval pilotům a posádce „kteří dostali letadlo zpět na zem ve velmi bouřlivém okamžiku, za velmi děsivých okolností“, informoval server nbc.news.

Šest cestujících letu Alaska Airlines zažalovalo 1282 Boeing poté, co se v pátek nad Portlandem ve státě Oregon letadlu utrhnul kus trupu. Nyní těchto šest cestujících podalo hromadnou žalobu u vrchního soudu okresu King v Seattlu, v níž tvrdí, že Boeing jim i dalším cestujícím letu 1282 dluží náhradu za zranění utrpěná během incidentu, informoval deník Seattle Times.

Jedna ze žalujících uvedla, že při incidentu utrpěla otřes mozku, poranění měkkých tkání na krku a zádech a krvácení do jednoho ucha. Také potvrdila, že kyslíková maska během letu zřejmě plně nefungovala.

„Ačkoli jsou všichni rádi, že k výbuchu došlo, když posádka ještě mohla bezpečně přistát s letadlem, tato noční můra způsobila ekonomické, fyzické a trvalé emocionální následky, které pochopitelně hluboce zasáhly naše klienty a je dalším znepokojivým znamením pro problémová letadla řady 737-MAX,“ napsal ve čtvrtek v prohlášení advokát Daniel Laurence z advokátní kanceláře Stritmatter Kessler Koehler Moore, která cestující zastupuje.

K incidentu i společnosti Alaska Airlines se na sociální síti X vyjádřil i Elon Musk, který upozornil, že společnost Alaska Airlines už v roce 2022 ve svém ročním motivačním plánu zahrnula do byznysového plánu společnosti zaměření na klima a rozmanitost, rovnost a začlenění (Diversity, Equity and Inclusion, DEI). „Zatímco náš návrh pro rok 2021 zahrnoval provozní výkonnost v oblastech bezpečnosti produktů, bezpečnosti zaměstnanců a kvality, pro rok 2022 přidáme další dvě oblasti zaměření, které jsou zásadní pro náš dlouhodobý plán práce: klima a DEI,“ píše se v ročním motivačním plánu společnosti.

„Chcete letět v letadle, kde upřednostnili najímání DEI před vaší bezpečností?“ ptal se Musk v souvislosti s incidentem.

„Kvůli DEI budou umírat lidé,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…