„Že prý Kyjev dobudeme za tři dny. Hloupost.“ Deprese v Moskvě

23.11.2022 11:51

Ukrajinská tajná služba SBU podnikla razii v tisíc let starém Kyjevském klášteře. A zatímco ruské rakety dopadají na Kyjev a na desítky dalších ukrajinských měst, takže se tamní obyvatelé trápí, jak přečkají nastupující zimu, společenská deprese panuje podle CNN i v Moskvě. Zde je důvod.

„Že prý Kyjev dobudeme za tři dny. Hloupost.“ Deprese v Moskvě
Foto: Twitter
Popisek: Exploze muničních skladů na ruské letecké základně na Krymu

S tím, jak nastupuje zima, na obličejích mnoha Ukrajinců se objevují vrásky. Ruské rakety a íránské drony zničily víc než 40 procent důležité energetické infrastruktury a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nejednou varoval své spoluobčany, že je letos kvůli vpádu Rusů do jejich vlasti čeká obtížná zima.

Zpravodajská stanice CNN však hlásí, že pochmurná nálada panuje i v Moskvě, i když na ruské hlavní město a na desítky dalších ruských měst žádné rakety nedopadají.

„Nálada v Moskvě a v celé zemi je nyní nesmírně pochmurná, tichá, zastrašená a beznadějná,“ řekla 34letá Lisa, která odmítla uvést své příjmení a uvedla, že je filmovou producentkou. Lidé jsou podle ní nespokojení, neboť nevědí, na co se mají připravit. Ani zítra, ani za měsíc, ani za rok.

Svou roli v ruské depresi hraje podle Lisy i fakt, že v důsledku sankcí z regálů ruských obchodů mizí západní zboží. Obchody prý rozhodně nezejí prázdnotou, ale západní zboží Rusům citelně schází. Od Coca-Coly až po oblečení.

„Opravdu nevím, jak to pomáhá při řešení konfliktu, protože se to týká obyčejných lidí, ne těch, kteří rozhodují," rýpla si Lisa do západních firem, které se z ruského trhu postupně stáhly.

Ekonomové počítají s tím, že nespokojenost Rusů bude narůstat s tím, jak budou západní sankce dál dopadat na ruský trh a jak se Kremlu nebude dařit válku na Ukrajině ukončit. Navzdory tomu, co od počátku „speciální vojenské operace“, jak vládní kruhy nazývají vpád na Ukrajinu, sliboval sám Putin.

„Měli jsme vyhrát. Úředníci slibovali, že Kyjev dobudeme za tři dny, ale jak vidíme, ukázalo se to jako hloupost," řekl CNN Sergej Javoronkov, vedoucí výzkumný pracovník Gajdarova institutu pro hospodářskou politiku.

Třicetiletá PR manažerka Irina, která nechtěla uvést své příjmení, vyjádřila názor, že si lidé zvykají na to, že válka bude trvat dlouho. Situace se podle ní stabilizuje. Ale ona sama je prý proti válce. „Domnívám se, že jakákoli agrese nebo válka jsou zlo. A říkat, že kdybychom my nezaútočili na ně, oni by zaútočili na nás, je samozřejmě absurdní,“ řekla Irina s odkazem na Putinovo opakované tvrzení, že Rusko při invazi na Ukrajinu jedná v sebeobraně.

Známý ruský bloger Dmitrij Pučkov, který vystupuje pod přezdívkou „Goblin“ a podporuje vojenskou operaci své země na Ukrajině, uznává, že nedávné porážky na bojišti otřásly důvěrou mnoha lidí.

„Z pohledu občanské společnosti není dobré, aby naši vojáci opouštěli území, které se stalo součástí Ruské federace. Ale myslíme si, že je to taktický tah a nebude trvat dlouho,“ napsal v odpovědi na písemné otázky CNN. Pučkov věří, že se Rusko bude tvrdě bránit a donutí Ukrajinu k příměří.

„Morálka ruské armády je velmi vysoká,“ napsal Pučkov, když popisoval, jak podle něj bude dosaženo vítězství. „Nezbytná strategická rozhodnutí jsou dobře známa: v první řadě je to zničení ukrajinské infrastruktury. Musí být zničeny systémy elektřiny, teplé vody a tepla,“ pokračoval.

A podle toho, kam na ukrajinském území dopadají ruské rakety, uvažuje elita v Kremlu a vojenské velení stejně.

A zatímco na Kyjev a další města dopadají ruské rakety a íránské drony, ukrajinská tajná služba SBU podnikla razii v jednom z kyjevských klášterů, který na svém místě stojí již tisíc let. O akci ukrajinské tajné služby informoval server arabské televize Al-Džazíra.

Zpravodajská služba SBU podle serveru uvedla, že cílem razie bylo prověřit podezření, že Rusko využívá komplex k sabotážím a ke skladování zbraní.

Rozsáhlý komplex Kyjevské Pečerské lávry - neboli Kyjevského kláštera jeskyní - je ukrajinským kulturním pokladem a jeho katedrála, kostely a další budovy jsou zapsány na seznamu světového dědictví UNESCO. S výhledem na pravý břeh Dněpru je také sídlem Ruskem podporovaného křídla ukrajinské pravoslavné církve a spadá pod moskevský patriarchát. SBU klášter popsala jako „centrum ruského světa v Kyjevě“. Akce byla provedena za účelem prověření podezření „na využívání prostor ... k ukrývání sabotážních a průzkumných skupin, cizích státních příslušníků a skladování zbraní". Moskevské církevní autority opakovaně vyjádřily podporu invazi Kremlu na Ukrajinu.

V Rusku mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov obvinil ukrajinské úřady, že „vedou válku proti ruské pravoslavné církvi".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…