„Zjistěte, jestli tady bydlí!“ Sledování soupeřů ve volbách: Poděbrady žijí kauzou

25.08.2022 9:28

Komunální volby v českých a moravských městech a obcích proběhnou za méně než měsíc. A městem českého krále Jiřího z Poděbrad otřásá skandál. Radní za sdružení Naše Poděbrady Miroslav Káninský si najal soukromého detektiva a chtěl po něm, aby sledoval Káninského politickou konkurenci. A ono to prasklo. Opozice se zlobí.

„Zjistěte, jestli tady bydlí!“ Sledování soupeřů ve volbách: Poděbrady žijí kauzou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volič u volební urny, ilustrační foto

Deník N přinesl informaci o tom, že lázeňskými Poděbrady otřásá předvolební skandál. Radní za sdružení Naše Poděbrady Miroslav Káninský si najal soukromého detektiva, aby zjistil, zda kandidáti opozice skutečně žijí v Poděbradech. Následně se pokusil o vyškrtnutí opozičních kandidátů z voleb. S tímto požadavkem však u soudu neuspěl. Soud dospěl k závěru, že opoziční kandidáti mají k Poděbradům faktický vztah, pročež v tomto městě mohou kandidovat.

„Sdružení Naše Poděbrady, které sedí v radě města, poslalo na naše kandidáty soukromého detektiva Libora Hrušku,“ řekl Deníku N předseda Pro občany Poděbrad Jiří Mareš s tím, že soukromý detektiv nepřijatelným způsobem narušil soukromí opozičních kandidátů.

Káninský novinářům potvrdil, že si detektiva skutečně najal a ač zatím neobdržel vyúčtování, počítá, že ho služby detektiva vyjdou na pár tisíc korun.

Politolog Tomáš Lebeda z Palackého univerzity v Olomouci aktivity Káninského zkritizoval. „Spíš mě zaráží, že si kvůli tomuhle někdo najme soukromého detektiva,“ uvedl Lebeda.

Server Deník.cz k této kauze získal vyjádření dřívějšího starosty Poděbrad Ladislava Langera. Soukromý detektiv totiž sledoval i kandidáty z uskupení Volba pro Poděbrady, kterou vede právě Langr. 

„V životě by mě nenapadlo, že se něčeho takového můžeme v roce 2022 dočkat. Ale pan Káninský už v minulosti dokázal, čeho je schopen a kdo ví, čeho všeho se od něj ještě můžeme nadít,“ řekl Nymburskému deníku Langr.

Káninský na svém počínání nevidí nic špatného.

„Chci zdůraznit, že nešlo o žádné sledování osob. Detektiv fotil schránky a zvonky, případně se zeptal sousedů, jestli tam dotyčný skutečně bydlí. Chtěli jsme prokázat, že někteří kandidáti na adresách svých trvalých bydlišť nežijí a jejich kandidatura není v souladu se zákonem,“ řekl Káninský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…