150 tisíc Kč měsíčně pro Kubka. Poté, co část lékařů opustila sjezd

06.11.2023 12:35 | Monitoring

Víkendový sjezd České lékařské komory přinesl podle mediálního projektu Angeliky Bazalové a Petra Šourka Mainstream větší paušál pro šéfa Milana Kubka. Ten by měl nyní mít paušální náhrady ve výši 150 tisíc korun měsíčně. Jak však píše server, zvýšení peněz prošlo až na podruhé poté, co část odpůrců ze sjezdu odjela.

150 tisíc Kč měsíčně pro Kubka. Poté, co část lékařů opustila sjezd
Foto: Repro ČT24
Popisek: Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v debatě s prezidentem ČLK Milanem Kubkem

Poprvé se o paušálních náhradách pro šéfa ČLK Milana Kubka hlasovalo v sobotu. Tehdy šlo o navýšení ze 115 tisíc na 144 tisíc korun. Návrh neprošel, část delegátů však odjela a v neděli se návrh objevil znovu. Napodruhé usnesení prošlo –  a rovnou vyšší. Místo 144 tisíc rovnou na 150 tisíc. 

Podle právníků Mainstreamu peníze, které si z pokladny komory Milan Kubek bere, se již mnohokrát vymkly pravidlům, které stanovuje zákon i stanovy komory. Zákon č. 220/1991 Sb. totiž hovoří jasně, že lze proplácet jen přesně vyčíslené náhrady za čas, který lékaři strávili prací pro komoru, nebo proplácet vynaložené výdaje. 

Praxi, podle níž se v současné době náhrady proplácejí, změnil právě Kubek. Za jeho předchůdce Davida Ratha se hodiny práce pro komoru vykazovaly, a ten byl podle toho placen. Kubek si právě nechal odhlasovat náhradu paušální. Během svého funkčního období si ji pak nechal dvakrát  zvýšit. V roce 2021 mu navíc představenstvo České lékařské komory odsouhlasilo jednorázovou odměnu ve výši 345 tisíc. 

Současné navýšení paušální náhrady bylo Kubkovi schváleno v samotném závěru uplynulého sjezdu. Právník Jan Mach návrh zdůvodnil tím, že jde o jiný návrh, než o kterém se hlasovalo den předtím. Zajímavé pak podle Mainstreamu je bezesporu i to, že v čerstvě zveřejněném zápisu ze sjezdu není o sobotním hlasování, kdy paušál nebyl navýšen, žádná zmínka.

Milan Kubek byl v době covidové zastáncem radikálních opatření a povinného očkování. Virální se stala jeho debata s profesorem a epidemiologem Jiřím Beranem, kterému Kubek spílal, že mate veřejnost.  „To, co vy říkáte, patří do uzavřené debaty odborníků. A ne to vykládat takhle národu, veřejně, lidem, kteří si na to nemohou udělat jakýkoliv názor,“ mínil o Beranových výhradách k očkování těch, kdo již covid prodělali. Kubek si také stěžoval, že Beran nemá pokoru k vědeckým autoritám, které sám respektuje. „Sám nejsem odborník,“ přiznal Kubek. „To určitě nejste,“ řekl mu Beran.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

150 tisíc Kč měsíčně pro Kubka. Poté, co část lékařů opustila sjezd, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAchtung , 06.11.2023 14:24:15
Část lékařů odjela, zůstali jen ti, co jdou sborem, za tím prvním.....

|  9 |  0

Další články z rubriky

Učitelka Bednářová osvobozena. Kráva, vzkazuje soudkyni Džamila Stehlíková

16:02 Učitelka Bednářová osvobozena. Kráva, vzkazuje soudkyni Džamila Stehlíková

Pražská učitelka Martina Bednářová vyvázne bez trestu. Čelila přitom obžalobě z popírání ruských vál…