189 Kč za lék v ČR. V Polsku... 52 Kč. Zjistilo se proč

24.03.2023 11:11 | Ze sítí

Nákup léků v Polsku, nutnost. Vše začalo v době, kdy u nás léky nebyly k dostání vůbec a pokračuje to i nyní. Výjimkou totiž nejsou o stovky procent dražší české léky, či doplňky stravy. Zákazník zaplatil místo 52,- Kč v polském Dr. MAX za stejné zboží u nás 189,- Kč a naštval se. A dostalo se mu vysvětlení samotné sítě Dr. MAX.

189 Kč za lék v ČR. V Polsku... 52 Kč. Zjistilo se proč
Foto: Repro Facebook
Popisek: Léky z Polska

„V průběhu posledních vánočních svátků naše děti přepadla horečka a kašel. Jenže v lékárnách v Třinci ani Českém Těšíně nebyly léky jako Nurofen, Ibalgin, ani sirupy proti kašli pro děti nebo čípky proti bolesti. Zoufale jsem je sháněl všude možně, až mi jedna známá poradila, ať zajedu do Polska, kde ty léky mají, a dokonce jsou levnější než v Česku,“ řekl muž z Třince pro zpravodajský server Deník.cz a potvrdil, že dovoz léků z Polska se stal v době, kdy Ministerstvo zdravotnictví nebylo schopné zajistit dostatek léků v českých lékárnách, nutností.

Současná situace se v rámci zásobování našich lékáren už liší od doby, kdy byl léků nedostatek, finanční výhodnost ale Čechy podporuje v tom, aby i na trhu s léky a potravinovými doplňky zůstali věrni polským lékárnám.

Cenové rozdíly mezi Polskem a Českou republikou jsou totiž markantní i v tomto odvětví. Příkladem budiž síť lékáren Dr. MAX, která za naprosto totožný výrobek požaduje naprosto rozdílnou cenu.

Navíc poté, co byli pracovníci této lékárenské sítě na cenovou diferenci upozorněni jedním zákazníkem, členem facebookové skupiny POLSKO – rady, tipy a doporučení, dostalo se mu odpovědi, že cenovou politiku v Polsku a v ČR nelze srovnávat.

„Koupím-li si v lékárně řetězce Dr. MAX Magnesium B6 Premium 100 mg, tak zaplatím v Ostravě v akci za jednu krabičku o obsahu 50 tablet 189 Kč,“ popsal zákazník nejprve svoji zkušenost s akční cenou vitamínového doplňku v České republice.

„Zajedu-li jen pár kilometrů do Ciesyzna (Polský Těšín), tak zaplatím také v DR. MAX 9,99 (asi 52 Kč), obě balení jsou stejná, stejný obsah i stejný text na krabičkách (pouze na polské je pár slov v polštině), stejný výrobce,“ pokračoval porovnáním dvou naprosto stejných produktů s výrazně odlišnou cenovkou.

Na jeho dotaz se mu ale od Dr. MAX dostalo odpovědi, což na svém facebooku okomentoval slovy: „Tak mi to Dr. Max vysvětlil: Okrádají nás bezostyšně, protože jim to lidé tolerují.“

Zmíněné vysvětlení přikládáme.

„Dobrý den Jiří, bohužel nelze porovnávat cenovou politiku dvou rozdílných zemí, i když se jedná o jednu společnost. Důvodů může být více, počínaje měnou, DPH, konkurence atd. Hezký den!“

Na tuto odpověď navazuje i příspěvek dalšího uživatele, který zveřejnil text, pod kterým je podepsaný vedoucí komunikace a tiskový mluvčí holdingu, pod který patří i lékárny Dr. MAX.

Ten v podstatě opakuje argumenty, na základě kterých nelze porovnávat cenovou politiku u nás a v Polsku, ale přidává jeden poznatek navíc.

„Když se podíváte na obdobné produkty na našem trhu, uvidíte, že ceny našich produktů, ale i těch ostatních, jsou v naší síti zcela srovnatelné s těmi, za které prodávají ostatní provozovatelé tuzemských lékáren,“ měl napsat představitel řetězce Dr. MAX.

Připomeňme si při této příležitosti, co říká ÚOHS (Úřad pro ochranu hospodářské soutěže) o cenových dohodách mezi konkurenty.

„Nejznámějším a nejvíce nebezpečným příkladem kartelových dohod jsou dohody o přímém určení cen. Podnikatelé nastolí vyšší jednotné ceny a doplatí na to vždy spotřebitel, protože nemá možnost nakupovat produkty za konkurenční ceny, ale pouze za ceny určené kartelovou dohodou,“ tolik web ÚOHS.

Dodejme, že je navíc ještě otázkou, zda důvody, které zástupci Dr. MAX vyjmenovali výše, mohou jedno balení magnesia prodražit Čechům více než třikrát a udělat na něm rozdíl 137 korun.  

Není tedy divu, že Češi tyto argumenty neberou příliš vážně, jak ukazuje příspěvek, který na stanovisko Dr. MAX reaguje.

„K textu z příspěvku. Porovnávat cenu nejenže je možné, ale dokonce nutné,“ rozporuje hned úvodní sdělení lékárenského řetězce člen facebookové skupiny POLSKO – rady, tipy a doporučení.

„Jistě, můžeme se bavit o nákladech na provoz, ale upřímně, mě jako koncového zákazníka vůbec nezajímají,“ argumentuje nadále s logikou běžného spotřebitele.

„Nabízíte-li shodný či srovnatelný produkt bez jakékoliv jiné přidané hodnoty za výrazně vyšší cenu, je to vaše právo. My spotřebitelé zase máme právo si dodavatele a cenu vybrat z toho, co je na trhu. Ve výsledku se křivka vaší ceny protne s poptávkou a cena bude adekvátní,“ dodává ještě s tím, že kvůli desetikoruně do Polska nepojede.

„Ale toto je už natolik přemrštěná cena, že se vyplatí spotřebu odložit, nákupy v Polsku spojit a vám nedat vydělat,“ je si jistý spotřebitel.

Další člen pak už jen přidává příklad obchodu, který také ukazuje na značný rozdíl cen u totožných výrobků.

„Dneska jsem kupoval jen peroxid v Goleszowie a málem jsem upadl ... 100 ml u nás v akci 55,- a tam necelých 15,-.“

Jejich kolega pak situaci přirovnává k filmu s Vlastou Buriánem z prostředí nemocnice a pojišťovny U pokladny stál.

Situaci dokresluje poněkud ironický komentář, který odkazuje na to, že český spotřebitel se opět pravděpodobně přizpůsobí i vyšším cenám a používá k tomu citát nacistického pohlavára.

„Holt jsme specifický trh. Ve všem. Né nadarmo šéf Großes Deutsches Reich, Hitler, říkal, že Češi sice vzdorují, ale nakonec ten hřbet ohnou, mlčí a dělají, co se jim řekne.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

každý se rád přiživí, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevipera , 24.03.2023 12:32:06
na ovčanech, kteří se bez reptání nechají holit a dojit. Pan prezident s rodinou si jistě jezdí do polska i pro léky

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…