96 % proočkovaných. Jenže pak přišli uprchlíci z Ukrajiny. Profesor Beran ale uklidňuje

17.03.2024 4:44 | Komentář

Prudce rostoucí počet případů černého kašle v Česku je dán především nízkou efektivitou současných vakcín a tím, že se v populaci zmenšuje skupina osob k pertusi vcelku rezistentní a zvyšuje se podíl osob s menší či žádnou imunitou. „Pro větší děti, mládež a dospělé, kteří jsou zdraví a netrpí chronickými onemocněními, však černý kašel hrozbou není. Jen je třeba včas zahájit léčbu antibiotiky, aby nedošlo k vytvoření ‚reflexního‘ záchvatovitého kašle,“ říká pro ParlamentníListy.cz profesor Jiří Beran. Epidemiolog ale upozorňuje, že ochrana očkováním klesá na 86 % už za jeden rok po aplikaci vakcíny.

96 % proočkovaných. Jenže pak přišli uprchlíci z Ukrajiny. Profesor Beran ale uklidňuje
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: grip - ilustrační foto.

Nemoc, která v minulosti způsobovala v Evropě epidemie, při kterých umíraly desítky tisíc lidí, převážně dětí, se vrací. V České republice se od začátku roku potvrdil černý kašel u více než tří tisíc osob, což je nejvíce od 60. let minulého století. Po šedesáti letech jsme tedy vystaveni hrozbě choroby, o níž už bylo zvykem hovořit jako o nemoci minulosti. Evidentně zaskočené je ministerstvo zdravotnictví. To na páteční tiskové konferenci ve snaze zklidnit situaci ústy hlavní hygieničky Pavly Svrčinové tvrdilo, že neočkované nesmí posílat ředitelé škol domů, ačkoli se v jimi navštěvované třídě vyskytl černý kašel. Ministerstvo zdravotnictví tímto vzkázalo, že se není třeba řídit vyhláškou, která postup v takovém případě podrobně popisuje. Přitom si ji v minulém roce samo novelizovalo, ale teď se vyhláškou samo odmítá řídit!

Rezort zdravotnictví ve spěchu a bez uvážení reagoval na situaci v Praze, jejíž krajská hygienická stanice informovala školy o postupu pro případ, že se u nich objeví nemocný žák. Tedy doporučila z konkrétní třídy, kde se laboratorně potvrzený případ objeví, odeslat domů neočkované děti. Vzhledem k povinnému očkování by se to mohlo týkat třeba jednoho žáka. Hlavní hygienička toto stanovisko odmítla s tímto zdůvodněním: „Vyhlášce je nadřazen zákon, který říká, že se má při opatřeních postupovat na základě posouzení rizika, a toto bylo ze stanoviska Hygienické stanice hl. m. Prahy vynecháno“. Přitom vyhlášky – stejně jako tato o epidemiologické bdělosti – se vydávají proto, aby detailně popsaly to, co se do zákona kvůli své obsáhlosti nevejde, a aby sloužily jako co nejpodrobnější návod pro to, jak postupovat.

Zvyšuje se podíl osob s menší či žádnou imunitou

Anketa

Vzpomínáte na prezidenta Billa Clintona v dobrém?

6%
88%
hlasovalo: 15673 lidí
Nemělo se tedy jednat o plošné vykazování dětí ze škol. Jen by v případě výskytu černého kašle v konkrétní třídě hygienici neumožnili neočkovanému dítěti, pro které by tato nemoc byla rizikem, aby po dobu 21 dnů školu navštěvovalo. Samotná rychlost i obsah sdělení ze strany ministerstva zdravotnictví i hlavní hygieničky mohou souviset s jejich důvodnými obavami, že by se ze tříd mohly vykazovat ukrajinské děti, což by bylo politicky problematické. Je dobré si ale připomínat slova předsedy České vakcinologické společnosti Romana Chlíbka, který už v roce 2022 v prvních měsících poté, co do Česka dorazily statisíce ukrajinských uprchlíků, varoval před jejich nízkou proočkovaností. Vzhledem k tomu, že jim chybí základní očkování proti mnoha nemocem, varoval v rozhovoru pro Deník.cz především před spalničkami, právě i černým kašlem, případně před tuberkulózou.

Vysvětlení pro prudce rostoucí počet případů černého kašle v Česku, což více než 60 let nepamatujeme, má i profesor Jiří Beran, ředitel a vedoucí lékař Centra očkování a cestovní medicíny v Hradci Králové. „Především je to dáno nízkou efektivitou současných vakcín a tím, že lidem, kteří pertusi prodělávali v dětství a nebyli ještě očkovaní, je cca 67 let a výše. Prodělání onemocnění zanechávalo u nich dlouhodobou imunitu. Tato, k pertusi vcelku rezistentní, skupina osob se stále v populaci zmenšuje a zvyšuje se podíl osob s menší či žádnou imunitou. Jednou za několik let se populací prožene onemocnění černým kašlem a sníží se tak počet vnímavých. Tak jak to probíhá nyní u nás, tak to probíhá podobně v Bulharsku, Makedonii, Černé Hoře, Španělsku a dalších zemích,“ vysvětluje pro ParlamentníListy.cz epidemiolog Jiří Beran.

Při pozdní léčbě nastane stádium záchvatovitého kašle

Může se podělit i o vlastní zkušenost s příznaky a průběhem nemoci, protože se s černým kašlem sám potýkal. „Černý kašel jsem prodělal asi před 15 lety. Začíná jako lehké a hlavně časté, nepříjemné pokašlávání, které relativně vzdoruje jakékoliv symptomatické léčbě a v té době je vhodné nasadit antibiotika. Mně diagnostikoval onemocnění pan profesor Havlík při telefonátu, kdy jsme spolu probírali nějakou publikaci, já pokašlával do telefonu, a on mi povídá: ‚Jirko, ty máš pertusi‘. Předepsal jsem si patřičná makrolidová antibiotika, ale již bylo pozdě, a tak jsem přešel do záchvatovitého stadia kašle. To nebylo nijak příjemné, zvláště v noci. Z mého pohledu bych onemocnění charakterizoval u zdravého člověka jako ‚otravné‘,“ vzpomíná na prodělanou chorobu, k níž přišel při sportu.

„Nakazil jsem se během soustředění od chlapců ve věku 10 let, které jsem trénoval basketbal. Onemocnění jsem doma přenesl na v té době 11letého syna, který byl standardně očkován. Průběh měl o trošku horší než já,“ podotýká profesor Jiří Beran. Nynější atmosféru kolem nemoci přiživovanou v médiích spojeními typu „černý kašel děsí Česko“ by spíše zklidňoval. „Určitě bych se, prosím, neděsil. Onemocnělo doposud cca 3000 osob, což je malé číslo vzhledem k tomu, kolik osob onemocnělo v letošní zimě na respirační nákazy (chřipku, koronaviry, RS viry adenoviry a podobně) a kolik jich zemřelo. Chránit se je možné očkováním aplikací vakcíny proti černému kašli, tetanu a záškrtu. Ochrana je očekávaná až na 10 let po přeočkování. Samostatná vakcína proti pertusi u nás není dostupná,“ konstatuje vakcinolog.

Ochrana klesá na 86 procent už za rok po aplikaci očkování

Dalo by se očekávat, že když je očkování ze zákona povinné, bude onemocnění černým kašlem minimalizováno tak, jak bylo v posledním více než půlstoletí u nás běžné. Ale protože se tato povinnost nevymáhá pomocí sankcí, je proočkovanost kolem 96 procent. S příchodem statisíců ukrajinských uprchlíků ale toto číslo rapidně kleslo. Černý kašel je nebezpečný hlavně pro nejmenší děti do jednoho roku nebo dvou let. „Pro větší děti, mládež a dospělé, kteří jsou zdraví a netrpí chronickými onemocněními, černý kašel hrozbou skutečně není. Je třeba včas zahájit léčbu antibiotiky, aby nedošlo k vytvoření ‚reflexního‘ záchvatovitého kašle, kde už původce není přítomen a léčba antibiotiky téměř nepomáhá,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz profesor Jiří Beran.

Ale ani očkování není všespasitelné a nákaza se nedá vyloučit ani u všech, co ho absolvovali. Dokonce mohou být i sami přenašeči nákazy. „Ochrana očkováním proti černému kašli není stoprocentní, a tak postupně vznikají i mezi očkovanými skupiny osob, které nejsou chráněny proti černému kašli. Onemocnění mohou šířit i očkovaní. V jedné rozsáhlé a komplexní studii efektivity očkování proti černému kašli, která proběhla v Kanadě, se ukázalo, že v podstatě za 8 let od posledního přeočkování až polovina (49 %) osob není chráněna. Ochrana očkováním v předškolním věku je vyšší než v pozdějších věkových kategoriích, ale hlavně je třeba vzít jako skutečnost, že ochrana klesá na 86 % už za jeden rok po aplikaci očkování,“ zdůrazňuje epidemiolog.

Pražský primátor černým kašlem zřejmě nikoho nenakazil

Ve středu na závěr jednání zdravotnického výboru přiznal poslanec a primátor Prahy Bohuslav Svoboda, že se léčí s černým kašlem. Na jednání přitom dorazil bez respirátoru či jiné ochrany dýchacích cest. Tvrdil, že už je v podstatě vyléčený, že bere šest dní antibiotika, takže už není infekční. Ti, co poblíž něj při jednání nic netušíce seděli, teď mohou dumat nad tím, zda pro ně lékař, primátor a poslanec nepředstavoval riziko nákazy. „Myslím si, že ne. Podle toho, co popisoval svým kolegům na zdravotním výboru ohledně dávkování antibiotik, užil asi dvě balení azithromycinu. Domnívám se, že již po aplikaci prvního balení byly jeho sliznice prosté původce B. pertusis. Čas ale ukáže, zda někdo z jeho kolegů neonemocní,“ dodává ředitel a vedoucí lékař Centra očkování a cestovní medicíny v Hradci Králové Jiří Beran.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …