A co vlastně ten Pithart řekl tak převratného? Oslavovaný řečník z Rudolfina to tentokrát schytal

14.10.2016 8:36

Komentátor Jan Macháček se v dnešních Lidových novinách vrátil k projevu Petra Pitharta u příležitosti 80. narozenin Václava Havla, jejž pronesl v Rudolfinu. Díky němu se podle Macháčka stal opět velebenou osobou.

A co vlastně ten Pithart řekl tak převratného? Oslavovaný řečník z Rudolfina to tentokrát schytal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Pithart

„Petra Pitharta si velmi vážím za jeho disidentskou minulost i za mnohé jeho politické počiny,“ zmínil úvodem Macháček například situaci kolem Škody Auto, kdy za Pithartovy vlády bylo zabráněno, aby šla do kuponové privatizace, či Pithartovu kariéru v Senátu. 

„Leccos mu i nešlo, třeba vyjednávání s Mečiarem, a osobně mne v poslední době zarážejí jeho výzvy k obchodnímu ochranářství Evropy před světem. Když je ale ten Pithartův projev všude a unisono tak vysoko hodnocen, dovolím si tu také s lecčím nesouhlasit,“ podotkl následně Macháček. Diskutabilní je podle něj například kritika toho, že politici akcentují především ekonomiku. „Co se tím přesně myslí? Je to taky práce, třeba? Lze obyčejným lidem vůbec vyčítat, že je především zajímá, aby měli práci, aby se do práce nějak dostali, aby za ni dostali slušně zaplaceno? Když mají v regionech lidé na krku spoustu nesmyslných exekucí, není to náhodou také ‚ekonomika‘? Minulé vlády se na lidi v menších městech, na venkově a v regionech dost vykašlaly,“ zmiňuje Macháček.

Macháček následně poukazuje i na to, že Pithart ve svém projevu smíchal obhajobu politiky a tradičních politických stran. „Na ČT24 Pithart divákům vysvětlil, že ‚politické divizi Agrofertu‘ nezbude nic jiného než vládnout s komunisty. Ano, to zní velice logicky. Majitel podniků, který na rozdíl od Kalouska nezvyšuje daně, bude vládnout s komunisty. Skutečnost je taková, že spolupráci s komunisty ‚nevyloučil‘ premiér Sobotka, kterému chtěl Pithart svým projevem dle vlastních slov pomoci,“ dodává Macháček.

„V následných rozhovorech se Petr Pithart podivuje nad tím, kolik lidí mu říká, jak byl jeho projev statečný. Souhlas – mluvit takto k ‚pražské kavárně‘ není nic vybočujícího: na Zemana a Babiše tu přece nadává skoro každý. O fous ‚odvážnější‘ by ale přece jen bylo, kdyby jejich jména zazněla. Odvážné by též asi bylo, kdyby Pithart takhle mluvil někde na venkově nebo v menším městě. Pokud by mu tam ale lidé rozuměli,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…