A je to tu zase. Poslanci mění protikuřácký zákon

17.10.2016 15:30

Poslanci už podávají návrhy úprav takzvaného protikuřáckého zákona, který zavádí zejména úplný zákaz kouření v restauracích a dalších pohostinstvích. Některé z nich směřují ke zmírnění restrikce. Členové dolní komory budou moci uplatnit pozměňovací návrhy ve druhém čtení vládní předlohy, které je plánováno na úterý příštího týdne, píše ČTK.

A je to tu zase. Poslanci mění protikuřácký zákon
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Hned čtyři pozměňovací návrhy ke zmírnění zákazu kouření v restauracích podal Jan Klán (KSČM). Ve dvou z nich chce výjimky z restrikce pro menší podniky, konkrétně ty, v nichž činí plocha pro návštěvníky méně než 60 metrů čtverečních nebo 80 metrů čtverečních. Provozovatelé by si mohli vybrat, zda bude jejich zařízení kuřácké, nebo nekuřácké. „Pozměňovací návrhy reflektují model z Rakouska, kde existuje výjimka pro malé provozovny,“ stojí v poslancově zdůvodnění. Z obou návrhů ale taky vyplývá, že ve větších restauracích by mohly být kuřárny.

Klán chce nabídnout poslancům i další možnost, podle nichž by výjimku ze zákazu kouření měly podniky, v nichž je více než polovina plochy určena nekuřákům a je striktně oddělená od prostor pro kuřáky. Poslední Klánův návrh by prakticky umožnil vznik kuřáren.

Naopak Rom Kostřica (TOP 09) navrhuje třeba zpřísnění navrhovaného zákazu kouření v zoologických zahradách. Zrušil by možnost zřizovat v nich vyhrazená místa pro kuřáky. Nyní navrhovaná formulace by totiž provozovateli umožnila vyhradit ke kouření celý vnější prostor zoo, poukazuje poslanec. Kostřica by zakázal kouření i ve věznicích kromě vymezených míst mimo jejich budovy. Tento návrh – na rozdíl od požadavku zakázat kouření v automobilech, v nichž cestují i děti, a návrhu na regulaci kouření i na restauračních zahrádkách, ale už dříve nepodpořil zdravotnický výbor.

Vládní předloha by měla omezit i alkohol. Poslanec Radek Vondráček (ANO) prosazuje úpravu, která by rušila povinnost hostinských nabízet jeden nealkoholický nápoj levněji než nejlevnější alkoholický nápoj o stejném objemu. Ani tento návrh už dříve nepodpořil zdravotnický výbor. Nevyslyšel argumenty kritiků, že povinnost povede jen k tomu, že kohoutkovou vodu zpoplatní i restaurace, v nichž je teď zadarmo. „Cenová nabídka má být ovlivňována nabídkou a poptávkou, nikoli státní regulací,“ tvrdí ve zdůvodnění Vondráček.

V závěrečném schvalování, které by se mohlo uskutečnit v listopadu, by poslanci mohli hlasovat i o vyčlenění procenta z vybrané spotřební daně z lihu, piva, vína, meziproduktů a tabákových výrobků a z odvodu z loterií na protidrogovou politiku. Úpravu podal místopředseda sněmovny a KDU-ČSL Jan Bartošek.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

Očekává se, že poslanci přijdou ještě s dalšími návrhy úprav. Původní předloha nakonec ztroskotala ve sněmovně v květnu kvůli možnosti zřizování kuřáren v restauracích, jak ji v dílčím hlasování prosadil Marek Benda z ODS. Zdravotnický výbor nyní jeho návrh nepodpořil, poslanec s ním ale může přijít ve druhém čtení znovu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…