A jejda: MF Dnes píše, že ČSSD nakonec možná vyhodí Sobotku

06.06.2017 7:51

Sociální demokraté si lámou hlavu nad deseti procenty voličské přízně, které jim přisoudil zatím poslední průzkum společnosti Kantar TNS. Na jednání nejužšího vedení strany ve čtvrtek bude zřejmě živo. Úterní MF Dnes si klade otázku, zda přijde na řadu také politická poprava Bohuslava Sobotky jako předsedy strany.

A jejda: MF Dnes píše, že ČSSD nakonec možná vyhodí Sobotku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý premiér Bohuslav Sobotka

S ČSSD to nevypadá vůbec dobře. Průzkum agentury TNS Kantar přisuzuje ČSSD jen 10 procent voličských preferencí, což stranu řadí až na čtvrté místo za drtivě vítězící ANO s 31,5 procenty hlasů. Druhá je ODS  s 11 procenty a třetí jsou komunisté s 10,5 procenty. ČSSD je čtvrtá a pátá je TOP 09 s 9 procenty.

Co s tím chtějí sociální demokraté dělat? Stávající předseda Sněmovny a místopředseda strany Jan Hamáček k tomu poznamenává, že se musí něco změnit. Strana musí volební kampaň koncipovat jinak, tak aby na voliče ČSSD opravdu zapůsobila.

„Krajním řešením může být odvolání Sobotky z postu předsedy, tím pravděpodobnějším spíš výměna volebního lídra. Bohuslav Sobotka na otázky ohledně průzkumů neodpověděl,“ píše deník, který se odkazuje na nejmenované členy vedení strany. Dnes má kolem sebe Sobotka řadu spojenců, jeho kritici ve vedení strany nejsou. Stranou zůstal stát Jeroným Tejc, Jiří Zimola či Michal Hašek. A Sobotkovi spojenci si nedokážou příliš představit, že by svého předsedu „popravili“.

Určitá nespokojenost však přece jen probublává. „Musíme to probrat do detailů a zvážit, jaké řešení bude adekvátní, ale už na to musíme konečně přijít,“ burcuje jeden z nespokojených místopředsedů. Sobotku by teoreticky mohl nahradit stávající ministr vnitra Milan Chovanec nebo ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…