A jejej. O toto prý jde Davidu Rathovi. A mohlo by mu to vyjít

20.05.2015 9:12

Podle Lidových novin hraje obžalovaný David Rath hru, aby získal přinejmenším několik měsíců svobody navíc. Celé to spočítá v záměru sesazení soudce Roberta Pacovského tím, že by ho zastupoval strýc soudce Michal Pacovský. Soud by tak ztratil legitimitu a celý proces souzení Ratha by tak musel začít nanovo.

A jejej. O toto prý jde Davidu Rathovi. A mohlo by mu to vyjít
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Rath i přesto, že mu advokát Michal Pacovský vypověděl smlouvu na obhajobu, požaduje, aby ho obhajoval, jelikož na to má prý ze zákona právo ještě patnáct dní po vypovězení smlouvy. Soudce Pacovský to však odmítá s tím, že mu přidělí advokáta ex offo.

Advokát Pacovský údajně sám kontaktoval Ratha s tím, že mu pomůže, a protože je soudce Pacovský jeho synovcem, ví, co má dělat. „Prý ví, jak bude synovec soudce reagovat, a řekl, že to ví na sto procent,“ řekl Rath, což znamená, že vzniklo podezření, že je soudce podjatý a celý soudní proces zmanipulovaný.

„Takové tvrzení je zcela nepravdivé. Předseda senátu Robert Pacovský není s advokátem Michalem Pacovským dlouhodobě v žádném kontaktu a stejně tomu bylo i uplynulý víkend, kdy mělo dojít nejprve k převzetí obhajoby obžalovaného a následující den k jejímu vypovězení. Otázku podjatosti nyní není namístě řešit,“ ohrazuje se mluvčí krajského soudu Zuzana Steinerová vůči podezřením, že je soudce s advokátem domluvený.

Šéfka soudcovské unie Daniela Zemanová se obává, že pokud by advokát přímo přiznal, že on první kontaktovat Ratha s tím, že může ovlivnit soudce, byla by to pro soud a celý proces tvrdá rána a muselo by se vše prošetřovat. „Kdyby advokát řekl natvrdo, ano, jsem schopen soudce ovlivnit a mluvili jsme o tom, to už by bylo vážné a muselo by se to přezkoumat a rozhodnout, kdo lže,“ řekla Zemanová.

„To by byl konec. Musely by sice rozhodnout dvě instance, ale je to vysoká pravděpodobnost, že by se mu to povedlo,“ řek pro server Lidovky.cz zdroj z okolí případu s tím, že by stačilo, aby advokát Pacovský přijal obhajobu Ratha a podezření z nelegitimnosti souzení by bylo na světě.

Podle Lidových novin využije Rath při odvolání zcela jistě všechny možné zbraně, aby se dokázal obhájit. U vyšších soudů si prý může stěžovat na vleklost celého případu, které ovlivnilo rozsudek v jeho neprospěch. „To všechno může mít vliv jak u odvolání, tak u případného dovolání k Nejvyššímu soudu a také při ústavní stížnosti,“ říká nejmenovaný advokát pro Lidové noviny a dodává, že ač se nám to nemusí líbit, „není to nic nezákonného. Rath využívá prostoru, který mu zákony umožňují.“

Celý soudní proces se bezesporu protáhne, protože Rathem odvolaní obhájci již nemohou pronést závěrečnou řeč, protože se tomu protiví obžalovaný. Michal Pacovský je dle zákona povinen obhajovat Ratha ještě patnáct dní po vypovězení smlouvy. Soudní proces však má začít začátkem června, otázkou tak je, zda bude tato povinnost ještě aktuální.

Podle Lidových novin může Rath odmítnout přiděleného advokáta soudcem Pacovským. Ten už prý pro Ratha vybral advokáta, konkrétní osobu ale ještě neuvedl. „Soudce by byl naprostý šílenec, kdyby ustanovil někoho konkrétního a neměl s ním dopředu potvrzené, že obhajobu převezme. Soudce musí vědět, že advokát nebude na dovolené, nebo tak zavalen prací, že nemá šanci celý spis během čtrnácti dnů nastudovat,“ prohlásil pro Lidové noviny advokát, který si nepřál být jmenován. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …