Aby si mohli dovolit cestu do Evropy, prodávají migranti své orgány

12.07.2016 7:04

Cesta do Evropy výměnou za orgán? Zdá se vám to šílené? Ale i to je realita uprchlíků, kteří přichází ze severní Afriky. Píše o tom MF Dnes.

Aby si mohli dovolit cestu do Evropy, prodávají migranti své orgány
Foto: archiv T. Jirsa
Popisek: Imigranti v Makedonii

Svědectví nyní ochotně poskytuje Atta Wehabrebi, pašerák původem z Eritreje, kterého zachytila policie v roce 2014. Ten v současné době stojí před italským soudem a najevo vychází hrůzná fakta. Wehabrebi například uvedl, že uprchlíci, kteří si nemohou dovolit cestu do Evropy, jež vyjde asi na 15 tisíc eur, mohou prodat některý ze svých orgánů.

Jak však Wehrabrebi uvádí, slovo mohou je nadnesené. Migranti jsou prý často převezeni zpět do Egypta, kde funguje síť klinik na odebírání orgánů, nebo jsou dokonce v Itálii zabiti. Podle jeho výpovědi jsou oběti pak vhozeny do vody nebo, v případě, že jde o Itálii, pohřbeny v hlubokých podzemních sicilských šachtách.

Orgány prý bývají prodávány i v Evropě. Nejčastějšími oběťmi jsou prý ženy a děti. Mimochodem, italské charitativní organizace na začátku roku informovaly o tom, že loni v zemi beze stopy zmizelo na 10 000 uprchlíků do osmnácti let," uvádí MF Dnes.

Podle Globální iniciativy pro boj s obchodem s lidmi se nejvíce obchoduje s ledvinami a játry. 

Nakolik jsou Wehabrebiho svědectví pravdivá, se musí ještě prověřit, každopádně díky němu již například policie rozbila skupinu, která využívala cestovní pasy určené k likvidaci právě k pašování uprchlíků. A důkazy o Wehabrebi slovech ohledně prodeje orgánů se také leckdy objeví - v dubnu se na plážích v Egyptě například objevila těla rozřezaných devíti Somálců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…