Afrika zametla s EU: Naše lidi si nechte nebo pošlete víc peněz

13.11.2015 6:44

Na ostrově Malta spolu jednalo na šest desítek státníků z Evropy a Afriky a snažili se najít řešení uprchlické krize. A prozatím se to nepovedlo. EU nabídla Africe jen 4 miliardy dolarů na rozvojové projekty. Běženci přitom vydělají v cizině mnohem víc a hodně peněz posílají domů. Jde až o 33 miliard. Afričani nabíc dobře vědí, že je EU zoufalá.

Afrika zametla s EU: Naše lidi si nechte nebo pošlete víc peněz
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

EU nabídla Africe čtyři miliardy dolarů na rozvojové projekty, pokud přijmou zpět až stovky tisíc svých uprchlíků. Ale má to háček. "Uprchlíci Africe vydělávají daleko víc. Například loni poslali domů podle Světové banky 33 miliard dolarů. Čtyři miliardy jsou sice oslňující suma, ale ve skutečnosti je to pro Afriku zcela nevýhodný obchod," píše MF Dnes s tím, že EU zkusila starý obchod z dob kolonialismu - vyměnit diamanty za skleněné kuličky.

EU je pod velkým tlakem a Afričané to vědí. Brusel prý navíc uvažuje o tom, že z nelegálních Afrických migrantů udělá legální, čímž problém formálně vyřeší, ale ve skutečnosti se mnoho nezmění. Afrika se navíc jedné generace mladých mužů ráda zbaví. Na kontinentu žije tolik mladých lidí, že by doma řada z nich stejně nenašla pracovní uplatnění. Statisty ukazují, že kontinent opouštějí především vzdělanější lidé, kteří jsou si dobře vědomi, že se v Evropě mohou mít ještě lépe. Platbu za cestu berou jako investici do budoucnosti. EU je přitom ochotna udílet Afričanům více studijních víz, takže jim vychází vstříc.

V konečném důsledku se tak může stát, že do Evropy zamíří budoucí lékaři z Afriky a EU bude na oplátku do Afriky posílat Lékaře bez hranic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…