Agentura přináší svědectví dvou ruských vojáků, kteří prý byli posláni bojovat na Ukrajinu

11.05.2015 13:48

Agentura Reuters přináší svědectví dvou ruských vojáků, kteří popsali, jak byli nasazeni v bojích na východní Ukrajině. Informoval o tom server Novinky.cz. Jeden elitní důstojník kantěmirovské tankové divize prý řekl, že byl loni poslán na cvičení na jih Ruska. Nakonec však skončil v konvoji na Ukrajině, kde v modernizovaném tanku T-72B3 bojoval od léta do září, kdy se vrátil.

Agentura přináší svědectví dvou ruských vojáků, kteří prý byli posláni bojovat na Ukrajinu
Foto: repro youtube.com, tan
Popisek: Ukrajina

„Poté, co jsme překročili hranice, nám podplukovník řekl, že pokud nebudeme plnit rozkazy, můžeme skončit ve vězení,“ uvedl voják.

Agentura přinesla také příběh jednadvacetiletého vojáka obsluhujícího raketomet Grad, který v roce 2014 sloužil na hranicích s Ukrajinou v Rostovské oblasti. Vojáci byli posláni na cvičení, ale bylo jim nařízeno, aby se připravili na boj: „Jeli jsme bez označení. Sundali jsme nárameníky, řekli nám, že je v polních podmínkách nebudeme potřebovat.“

Na počátku září jim prý rozkázali pálit na cíl vzdálený 17 kilometrů. Podle zmíněného vojáka je možné, že cíl ležel na Ukrajině. „Doufám, že jsme neublížili lidem nebo že jsem minul cíl,“ řekl a dodal, že spolubojovníci od jiné baterie gradů přejeli přes hranici a strávili deset dní na Ukrajině.

Server podotýká, že v Rusku je povinná vojenská služba. Záklaďáci nicméně nemohou sloužit za hranicemi Ruska.

Celý text je ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…