Kluci a holky z ČT, idiot na ministerstvu zahraničí a budoucnost války na Ukrajině. Štěpán Kotrba se s tím nemaže. Odpůrci Zemana, nečtěte

11.05.2015 12:27

Mediální a politický analytik Štěpán Kotrba je přesvědčen, že konflikt na Ukrajině se v nejbližší době znovu rozhoří. ParlamentnímListům.cz to zdůvodnil tím, že mír by dle jeho názoru byl prohrou Kyjeva. „Nepřítele je přeci třeba si stále pěstovat,“ říká doslova. Věnuje se též ocenění, které od nadace Open Society obdržela Česká televize, právě za informování o krizi na Ukrajině.

Kluci a holky z ČT, idiot na ministerstvu zahraničí a budoucnost války na Ukrajině. Štěpán Kotrba se s tím nemaže. Odpůrci Zemana, nečtěte
Foto: Facebook.com
Popisek: Mediální a politický analytik Štěpán Kotrba

 

Nesouhlasíte, pokud jde o Rusko a Ukrajinu? Přečtěte si původní materiály ParlamentníchListů.cz přinášející názory Karla Schwarzenberga (z 5.5.) + (z 24.3.)(ze 14.2.) +(z 30.1.), (z 3.10.) + (ze 14.8.), Daniela Kroupy, Marka Ženíška (z 8.5.) + (z  27.2.) + (z 12.2.) + (z 26.1.) (+ ze 14.1.), senátora Zdeňka Papouška (z 8.5.) + (20.4.)Marka Bendy, polské velvyslankyně Grazyny Bernatowicz, Jiřího Menzela, Tomáše Pojara, Michaela Kocába (z 25.4.)(z 25.2.) (z 3.12.) (+ z 8. 11.), Daniela Korteho, Rudolfa Baránka, Libora Roučka, Michaela Romancova (z 20.4.) + (ze 7.1.) (+ z 20.8.),  Zdeny Mašínové (z 15.4.) + (z 27.3.) ,  Jiřího Zlatušky (z 18.4.) + (z 8.4.)(+ z 21.2.) , Miroslavy Němcové (z 15.4.) + (z 26.3.), Jaroslava Hutky (z 18.4.) + (ze 31.3.) Alexeje Kelina, Antona Litvina, Martina C. Putny, Alexandra Vondry, Pavla Teličky, Jany Černochové (z 11.4.), Jana Bartoška (z 12.4.) , Vladimíra Hučína, Romana Jocha (ze 7.4.) (ze 4.3.) + (ze 14.1.)  (+ 8.12. + 11. 9  +ze 7. 8.),  Mariusze Jurosze, Karla Hvížďaly, Václava Vydry, Milana Uhdeho, Pavla Šafra (z 30.3.)+ (z 21.3.), Pavlíny Filipovské, Pavla Svobody, gen. Jiřího Šedivého, Ivana Langera, Františka Gábora, Jana Šinágla (z 22.3.), německého velvyslance , Tomáše Klvani (z 20.3.)+ (z 12.3.), Luďka Niedermayera (z 20.3.), Martina Bursíka (ze 17.3.) (+z 4.2.) + (z 2.12.) (+ z 6.10.z 6. 8. a z 23. 6.), Karla Svobody (z 16.3.) (+ z 28.1)Miroslava Kalouska (z 11.3.) + (ze 17.2.) + ( z 6.1.) (+ z 3. 12 + z 2.10.), Františka Laudáta, Grigorije Paska (ze 3.3.) +(+ 19.11.) (+21. 10.), Daniela Hermana, Lenky Víchové, Alexandra Tolčinského (z 23.2.) + (z 13.2.), Heleny Ilnerové, Petra Fialy (z 22.2) + (4.9.)Štefana Füleho, Martina Jana Stránského, gruzínského velvyslance Zaala Gogsadzeho, Jefima Fištejna (z 12.2.)  (+z 11.12) , Jana ZahradilaJakuba Jandy, Barbory Tachecí, Ivana Gabala (+ 21.11.), Josefa Mlejnka, Bohumila Doležala (z 25.1.) (+z 15.1.) + (z 27.8.) Libora Dvořáka, Jiřího Grygara, Zdeňka Bárty,Tomáše PeszyńskéhoMartina Balcara, Jiřiny Šiklové (ze 14.12.) (+ 22.7.) ,Čestmíra HofhanzlaPetra Pitharta, Bohdana Zilynského, Cyrila Svobody (+ z 22.8. + z 1.9.) Stanislava Chernilevského, Andreje ZubovaKarla Janečka, Jana Urbana, Maji Lutaj, Františka Janoucha, Vladimíra Hanzela, Anatolije Lebeděva či Alexandra Kručinina

Anketa

Vadila vám Zemanova cesta do Moskvy?

9%
91%
hlasovalo: 12043 lidí

Vztahy Západu a Ruska záleží na vývoji na Ukrajině. Očekáváte obnovení konfliktu na Donbasu, a pokud ano, čí vinou? 

Vinu nehledejme. Inter arma, silent musae. Vinny jsou obě strany. Vždy. Ano, k obnovení konfliktu dojde. Opolčenci chtějí své Novorusko a ne kyjevské fašisty, Kyjev jim odmítá přiznat právo na sebeurčení – ať už samosprávu či federaci, tak vlastní stát. Rusko by rádo uklidnilo geostrategickou situaci uzavřením přístupu Ukrajiny k Černému moři a jeho odsouzením do role chudáka – čili očekávám boje nejen v průmyslových a surovinových centrech Donbasu, ale přijdou ještě operace sahající až k Mariupolu, Mikolaivu, k Oděse a k hranici Modavska a Turecka. Tahle okresní válka se povede ještě dlouho. Je ovšem otázka, kdo zaplatí ty kyjevské žoldáky. Ukrajinská státní kasa je prázdná. A jen vlastenci bojují zadarmo, za svou rodinu a svou zemi. Žodláci chtějí peníze.

Předchozí část rozhovoru se Štěpánem Kotrbou, výhradně věnovanou Dni vítězství, najdete ZDE

Udrží si německá diplomacie západní prim v řešení ukrajinské věci, nebo přijde tvrdší postoj USA? 

Má někdo jiný ty ambice? Nemá. Severní potok končí v Německu, ne v Bruselu. Ne ve Varšavě. USA nemají vliv na svébytné rozhodnutí Německa či dalších zemí Evropy, zvláště když tíži protiruských sankcí nesou evropské země. 

Co dle Vás udělá Putin? 

Nic. Co by měl dělat? Ruska se vnitřní konflikt opolčenců s fašisty a vládou netýká. Ruska se týká pouze výsledek, a ten je daleko. Rusko se nyní soustředí na modernizaci svých strategických zbraní, budování sil rychlé reakce, na vývoj obrany svého území. Rusko nyní  svou ekonomickou sílu napnulo strategicky na východ – do Číny. Vznik  Asijské banky pro investice s kapitálem v ekvivalentu 100 miliard dolarů ze zemí BRICS zůstal bez povšimnutí..

A jsou vládci Kyjeva ochotni plnit minské dohody a zajistit stabilitu země?

Nebudou je plnit. Protože v ten moment by prohráli. Nepřítele je přeci třeba si stále pěstovat. 

Jak z toho všeho vychází prezident Miloš Zeman? Udělal dobře, když se rozhodl jet do Moskvy? Udělal dobře, když couvl z účasti na vojenské přehlídce? 

Rozhodně. Je to strategické rozhodnutí být někde, kde není taková konkurence vlivnějších a silnějších. To, že nebude na "parádě", nevadí. Na vojenské přehlídce by byl stejně k ničemu. Tankům nerozumí. 

Zvládá komunikačně dobře svou pozici evropského renegáta, který je proti sankcím proti Rusku, který konflikt na Ukrajině označuje za občanskou válku, který vyjadřuje nedůvěru Arseniji Jaceňukovi apod.? Mluví tak i do světového tisku, za což sklízí kritiku i v Česku. Vede si Zeman dobře a promyšleně?

Je vidět, že není svázán ideologickými klišé a myslí mozkem. Kritika hlupáků posiluje. Podívejte se na takového Bělobrádka, kterého museli nachytřit ve Washingtonu, aby nemluvil úplně z cesty… A je mu to něco platné? Není. Novináři, a to i ti proameričtí, jej stejně ignorují. Zemana nenávidí, ale citují.

Česká televize získala Novinářskou cenu, udělovanou nadací Open Society, mimo jiné za pokrývání ukrajinské krize, zejména pak kritických dnů Majdanu. Je to zasloužené? 

Je. Krutě vydřené. Americký velvyslanec Schapiro, maďarský spekulant Soros a čelný operativec sametových revolucí Jeremy Druker  mohou být spokojeni.  Kluci a holky z České televize získali ocenění po právu. Zazářili , jak praví web Novinářské ceny. Tolik propagandy o Ukrajině vytvořit za tak krátkou dobu chce vpravdě budovatelskou  píli, nadšení a odhodlání. Smutné je, že i propaganda se musí umět dělat, a to se ti kluci a holky teprve učej. Stejně jako kdysi svazáci z ČSM se učili milovat Sovětský svaz častuškami. Nikdy se to nenaučili a místo porodu plného lásky to byl potrat. Častušky ale zůstaly jako svědectví doby. Ani dnes výsledek neodpovídá úsilí. Propaganda se přeci dělá proto, aby lidé změnili názor, nebo ne? Ale o tom ta cena přece není, nebo snad jo? Lidi názor nezměnili. Těch, kteří vědí, že medvěd neútočí, když nemusí, je víc. Já jsem původem z reklamy. A klienti hodnotí reklamní agenturu ne podle cen kreativního oddělení, ale podle ekonomického prospěchu. Na protiruské propagandě Česko prozatím pouze prodělalo. Jeho místo pragmaticky zaujal Londýn a Berlín. Být domácím investorem protikremelské rétoriky, budu plakat. Být britským nebo americkým investorem protikremelské rétoriky, budu jásat.

Jak si dle Vás v posledních měsících vedou česká média v informování o Ukrajině, konci války a o všem, co s tím souvisí?

Mainstreamový tisk  byl v posledních dnech nucen změnit rétoriku. Pod tlakem diskuzních fór, ve kterých už byli diskutující na autory sprostí. Pod tlakem klesajícího prodeje titulů, v níž ztráta respektu ke komentářům a ztráta důvěry ve zpravodajství hraje hlavní roli. Stejně jako zpravodajství ČT – pod tlakem stížností Radě ČT, RRTV, diskuzí ve Sněmovně o objektivitě a vyváženosti i riziku neschválení zprávy o činnosti ČT poslanci 3. června, které je víc než aktuální.  

Kyjevští vládní podnikatelé už ani dle vítězů Novinářské ceny a jiných křepelek nejsou tak demokratičtí. Už ani zpravodaj ČT z Krymu Jan Gazík netvrdí, že Jaceňuk je  intelektuální génius. Už se ví, že batalion Azov je plný ukrajinských nácků.  Porošenko už ani podle Michala Kubala, Josefa Pazderky a Jakuba Szántó z ČT není kandidát na Nobelovu cenu míru. 

Moc v Kyjevě se hroutí, ukrajinskou ekonomiku nespasí ani Victoria Nulandová, ani Hillary Clintonová, kterou si  platí i zapadničtí ruští oligarchové. Ani USA nemají totiž peníze na nový Marshallův "záchranný" plán. MFF podmiňuje pomoc výprodejem aktiv. Porošenko lavíruje mezi sociálními bouřemi doteď loajálních občanů ukrajinského západu a mezi bankrotem. Putin potenciálně rozvrácené hospodářství Ukrajiny furt nechce. Nechce pouze na Ukrajině vojska NATO. Zeman letí do Moskvy na oslavu 70. výročí konce války, vyzývá ke zrušení sankcí proti Rusku, blahopřeje prezidentovi Kazachstánu k vítězství ve volbách. Nikdo mu to nezakázal.  Zaorálek mlčí v Praze a nikdo mu to nepřikázal. Mluví za něj Bartuška a je polojasno. Už víme, že ministr zahraničí zaměstnává idiota na pozici diplomata. Není prozatím jasné, jak dlouho ještě ho zaměstnávat bude. Pehe, Štětina a další apologeti euroatlantismu dál píší sloupky, které čte stále méně lidí. Na setkání prezidenta s občany v regionech chodí stále stejní červenokaretníci a už nelze utajit, že Zemana vítají plná náměstí a červenokaretníky nadávky. Zeman mluví s papežem o tom, že by si zdejší katolíci měli vzít příklad z Krista a oba jsou zajedno. Pražský arcibiskup si to vykládá jinak a emeritní Vlk z toho má vlka. Noční vlci už nejsou hrozbou pro demokracii v Evropě, i když pronikli do EU a kladou věnce k památníkům rudoarmějců i v Praze. Provokací je něco jiného. Francouzská xenofobka Marine Le Penová na návštěvě českého parlamentu bez zájmu a protestů těch "demokratů". Jede rozesírat vztahy k EU a o Unii hovoří podobně jako Klaus.  A  také pro nikoho nepředstavuje hrozbu fašizace sněmovny.  Hitlerčíci v české politice jásají, mluví jim z duše. Asi přijede i vnučka Benita Mussoliniho Alessandra. Demokracie to přežije. Vzhledem k neschopnosti médií. Eurokomisař pro rozšiřování Johannes Hahn  Ukrajině  pro jistotu „zavřel dveře“ přinejmenším na 10 let, v nedohlednu je i bezvízový režim s EU.  Odboráři si mohou oddychnout. Bez vlastního přičinění. Po republice běhá s kamarády bývalý euroatlantický propagandista a bývalý sociálně demokratický europoslanec Rouček a propaguje budoucího kandidáta na prezidenta, který bude dostatečně ohebně proamerický. 

V Británii vyhrál volby Cameron, nijaké labouristy vede impotentní předseda, a tak se bude licitovat o další existenci EU a o existenci samostatného Skotska. Labouristé, tím že ztratili Skotsko, nemají  šance vyhrát ani příští volby. V Londýně je teď největší vtip "Vote Labour".  Vzhledem k téměř absolutnímu vítězství skotských levicových separatistů bude v Praze zanedlouho o jednu ambasádu navíc. A budeme se od nich učit, jak  pravicové Evropské unii zakroutit krkem. 

Řekové a Turci dostali klíče od dveří do Ruska.  Mohou si odpracovat post dveřníka a otáčet kohoutky s plynem. Ukazuje se, že vtipně použitá ekonomická realita rozbíjí sebelépe zkonstruované propagandistické koncepty a ideologické žvásty. Nikdo nemá peníze na to, aby platil válku. A jen proto je ještě mír. Každému jde jen o zisk a v této válce dolar i euro prohrávají. Putin svou ekonomiku ubránil. Bez armády tanků. V době internetu už skoro nelze dělat  černobílou propagandu, navíc v rozporu s realitou. Pravda se dá vygůglovat. A to je dobře.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Martin Huml

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

15:00 „Dvě loutky. Páprda a...“ Vyoral pustil peklo na Bidena s Fialou

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – Po návštěvě premiéra Petra Fialy v Bílém domě se z řad jeho podpo…