Aktivista volá po uznání manželství pro homosexuály: Trakaře z nebe padat nebudou!

13.11.2017 14:47

Právník a gay aktivista Czeslaw Walek v rozhovoru pro server Seznam Zprávy.cz vysvětloval, proč by lidé měli podpořit legislativní ukotvení manželství gayů a leseb. Registrované partnerství prý už homosexuálům nestačí. Současně volal po umožnění adopce ze strany homosexuálních párů.

Aktivista volá po uznání manželství pro homosexuály: Trakaře z nebe padat nebudou!
Foto: Vít Hassan
Popisek: Duhový průvod Prahou v rámci festivalu Prague Pride, který přibližuje život leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů

Před volbami prý aktivisté oslovili kandidující poslance a poslankyně s otázkou, jak se dívají na možnost, že by gayové a lesby mohli uzavírat klasická manželství a že by mohli adoptovat děti.

„My jsme před těmi volbami udělali dvě věci. Jednak jsme se podívali na to, jak ty strany podporují gaye a lesby, a ty strany jsme oznámkovali. A jednak jsme se těch kandidátek a kandidátů zeptali, zda ba podpořili manželství nebo adopce. Tam byly dvě otázky. A pokud ti lidé opověděli aspoň na jednu z těch dvou otázek dobře,“ u slova „dobře“ se ale Walek zarazil, pousmál se a zaměnil ho za „souhlasně“, „tak jsme je dali na seznam férových kandidátů a kandidátek. Na toto seznamu se ocitlo 82 zákonodárců.

Mezi politiky, kteří se k požadavkům homosexuálů postavili kladně, byl i šéf hnutí ANO Andrej Babiš. Walek věří, že hnutí ANO by se mohlo k požadavkům této sexuální menšiny postavit kladně. Zatím však jde jen o dojem. Pokud bude tato otázka ve Sněmovně na stole, může se zvednout relativně silná vlna odporu některých politiků.

Walek doplnil, že podle průzkumů je manželství gayů a leseb nakloněna také většina české společnosti. Průzkum z roku 2016 ukázal, že manželství homosexuálů je nakloněno 67 procent populace.

Ale proč by gayové a lesby měli usilovat o uznání svého svazku jako manželského, když už dnes mohou žít v registrovaném partnerství? „Protože registrované partnerství není manželství, a ten vztah je ve své podstatě stejný, když se dva lidé milují, tak nevím, proč by stát měl odlišovat gaye a lesby a zbytek společnosti,“ nastiňoval svůj pohled Walek. Stejná láska by podle jeho názoru měla mít stejnou instituci.

V Nizozemí mohou gayové a lesby uzavírat manželství od roku 2001. „A trakaře tam nepadají,“ podotkl aktivista. Po vstupu do manželství by lásku stejnopohlavního páru mohla uznat i celá společnost. Češi jsou prý podle aktivisty poměrně otevření a tolerantnější než např. Poláci nebo Slováci. Proto by mohlo právě v Česku projít uznání manželství gayů a leseb. Rozhodně to prý není tak, že podporu gayům a lesbám vyjádří celá společnost, ale pohled společnosti na gaye a lesby by se mohl zlepšit. Mnozí lidé se i dnes bojí přiznat, že jsou homosexuálové, protože mají strach, že jim to zarazí profesní postup.

Celý rozhovor naleznete zde.

Walek o to prý ví své. Když před lety pracoval na Úřadu vlády, prý k němu přišla jedna kolegyně a řekla mu: „Ve výběrovém řízení jste byli dva, ale ten druhý byl gay, tak jsme vybrali tebe.“ Tahle věta ho prý vedla k tomu, aby se ke své sexuální orientaci nevyjadřoval.

Zaměstnavatelé by prý měli být vůči LGBT komunitě vstřícnější. Neměli by své zaměstnance diskriminovat, pokud si někdo dá fotku svého partnera či partnerky na pracovní stůl. Stejně tak by bylo dobré, aby homosexuálové dostali volno tak jako klasické heterosexuální páry, pokud se rozhodují vstoupit do registrovaného partnerství, resp. manželství. Totéž lze říci o adopci dětí.

U nás panuje taková chiméra, že najednou budeme krást děti heterosexuálním párům, ale to není pravda,“ zdůraznil aktivista. Má za to, že bude lepší, pokud budou děti vyrůstat v prostředí milující rodiny, i když jejím základem bude homosexuální pár, než aby děti vyrůstaly v ústavech. „Já si uvědomuju, že je to širší diskuse o tom, jak český stát pečuje o děti. Nepečuje dobře,“ vyjádřil svůj názor Walek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…