Alkohol je drahý, komentuje Kalousek zprávu o Zemanovi

10.12.2013 7:47

Sestavování rozpočtu na příští rok se stalo pro bývalého ministra financí Miroslava Kalouska vítanou příležitostí, jak si znovu šťouchnout do prezidenta Miloše Zemana. Posloužily mu k tomu rozpočtové požadavky prezidentské kanceláře, kde oproti loňsku vzrostla položka „občerstvení“. Kalousek to okomentoval ironickým rýpnutím, že alkohol je drahý.

Alkohol je drahý, komentuje Kalousek zprávu o Zemanovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Server Novinky.cz přinesl zprávu, že Pražský hrad oproti minulým letům navýšil finanční požadavky na pohoštění. Zatímco v posledních letech Václava Klause, jehož úředníci ještě připravovali rozpočet na letošní rok, se tato nákladová položka obvykle vešla do půl milionu, na rok 2014 se požadavky Hradu navýšily. Celkem je na pohoštění požadováno 1 412 000 korun.

V komentáři k rozpočtu hradní kancléř Vratislav Mynář zdůrazňuje, že „byl kladen hlavní důraz na maximální hospodárnost a efektivnost vynakládaných prostředků státního rozpočtu nezbytných na zajištění úkolů vyplývajících ze zákona“.

Zvýšené požadavky Hradu se staly vděčným soustem pro tradiční prezidentovy kritiky. Miroslav Kalousek, místopředseda TOP 09, který se naposledy zaskvěl na víkendovém stranickém sněmu, kdy Zemana nazval „monarchou“, nyní popustil uzdu ironii a zvýšené náklady spojil s oblíbeným tématem Zemanova vztahu k alkoholu.

„Alkohol je drahá položka. Na druhou stranu se do značné míry vrátí spotřební daní do státního rozpočtu. Já s tím nemám problém,“ poznamenal Kalousek, který rozpočet Hradu aktuálně projednává v rozpočtovém výboru sněmovny.

Pražský hrad, do něhož je v rozpočtu počítáno i letní prezidentské sídlo v Lánech, má rozpočet 347 milionů. Samotná prezidentská kancelář si z této částky nárokuje necelou třetinu. Úřaduje v ní oficiálně 114 zaměstnanců. Za prezidentování Václava Klause se ovšem rozpočtová pravidla svérázně obcházela, když ve skutečnosti bylo zaměstnáváno o přibližně 20 lidí méně, ovšem z rozpočtu byly čerpány peníze na mzdy pro 114 úředníků. Díky tomu lidé na Hradě dostávali mnohem vyšší platy, než bylo ve státní správě standardem.    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Migranti, covid, válka... „Rozhodují o nás jiní!“ Klaus pod Blaníkem burcoval „mlčící většinu“

19:50 Migranti, covid, válka... „Rozhodují o nás jiní!“ Klaus pod Blaníkem burcoval „mlčící většinu“

„Nespoléhejme na bájné blanické rytíře. Probudit je nutné mlčící většinu českého obyvatelstva,“ sděl…