Američané vůbec nic neví. Jen Rusové a Syřané mají přesné informace... Břitké zhodnocení francouzského experta

27.10.2015 9:11

Francouzský intelektuál a publicista Thierry Meyssan kritizuje přístup Spojených států vůči rozhodnutí Ruska vstoupit do syrského konfliktu. Podle jeho názoru Američané vůbec netuší, co se v regionu děje. Naopak Rusové a Syřané mají přesně informace a už prý zabili nejméně 5000 džihádistů.

Američané vůbec nic neví. Jen Rusové a Syřané mají přesné informace... Břitké zhodnocení francouzského experta
Foto: Hans Štembera
Popisek: V ulicích Damašku

Podle Meyssana ruská intervence v Sýrii uvrhla Washington do naprostého chaosu. Za potvrzení svého názoru považuje zrušení oficiální návštěvy premiéra Dmitrije Medveděva a delegace ruského velitelského štábu. „Přitom v tom samém obsazení ruská delegace krátce před tím navštívila Turecko. Nemá ovšem vůbec smysl diskutovat o operacích v Sýrii, když Pentagon netuší, co se tam děje. Zuřiví liberální váleční jestřábi a neokonzervativci mezitím požadují navýšení vojenských rozpočtů a zastavení stahování amerických vojsk z Afghánistánu,“ píše francouzský intelektuál a zakladatel think-tanku Voltaire Network, který publikuje v denících i magazínech vydávaných ve francouzštině, arabštině, španělštině a ruštině. Vedle toho vydal také dvě knihy v angličtině, 9/11 the Big Lie a Pentagate.  

Celý text v angličtině najdete ZDE

Meyssan se podivuje nad kritikou západních politiků, podle kterých je ruský zásah v Sýrii symbolem narůstajícího ruského imperialismu. „Vždyť Rusku jde o záchranu syrského lidu a navíc přizvalo ostatní státy ke spolupráci. Prohlášení Washingtonu v posledních týdnech jsou jasným důkazem, že Američané vůbec netuší, která bije,“ soudí francouzský publicista a tvrdí, že pouze Rusové a Syřané jsou schopni vyhodnotit situaci přímo na místě. „Všechny další vojenské informace z jiných zdrojů, včetně těch džihádistických, jsou irelevantní. Je zřejmé, že jen Rusko a Sýrie mají přehled o celkovém obrazu situace v regionu. Moskva i Damašek hodlají z této skutečnosti profitovat, a proto hodlají své vojenské operace i nadále držet v tajnosti,“ konstatuje Meyssan.

„Z oficiálních komuniké a důvěrných informací pocházejících od některých důstojníků vím, že zatím bylo zabito přinejmenším pět tisíc džihádistů. A to včetně několika vysoce postavených velitelů. Stejně tak jsme se již dozvěděli, že nejméně 10 000 žoldáků již z místo bojiště uprchlo do Turecka, Iráku nebo Jordánska. Syrská arabská armáda a Hizballáh už stačily získat tato území pod svoji kontrolu i bez čekání na slíbené posily z Íránu,“ uvádí Meyssan s tím, že bombardování by mělo skončit do pravoslavných Vánoc. „Otázkou zůstává, jestli bude moci Rusko dokončit stíhání i těch džihádistů, kteří našli útočiště v Turecku, Iráku a Jordánsku. Pokud tuto příležitost nedostane, bude sice Sýrie aktuálně bezpečná, ale problém nebude vyřešen. Muslimské bratrstvo určitě nezmešká příležitost se mstít a Spojené státy jistě nezmeškají příležitost využít je proti jiným cílům,“ uzavírá Meyssan.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…