Americký sociolog vysvětluje, jak je to s Ruskem a Čínou

11.06.2014 13:36

Západní média, a dokonce ani vlády, nejsou schopny pochopit hry, hrané podle jiných pravidel, než jaká si ony samy nastavily. Americký sociolog Immanuel Wallerstein se o tom prý znovu přesvědčil, když sleduje komentáře nejnovější dohody o spolupráci mezi Ruskem a Čínou.

Americký sociolog vysvětluje, jak je to s Ruskem a Čínou
Foto: www.kremlin.ru
Popisek: Prezident Ruské federace Vladimir Putin

Obě země podepsaly v květnu „pakt přátelství“, jehož součástí sice není vojenská aliance, ale jinak je velmi rozsáhlý. Zajímavostí je, že všechny západní noviny ještě den před podpisem ujišťovaly, jak je tato dohoda nepravděpodobná, především kvůli výrazně odlišným představám o ceně dodávaného plynu.

Již několik let přitom byla zřejmá společná averze Ruska a Číny vůči návrhům USA, předkládaným například v Radě bezpečnosti. A když USA uvalily po vypuknutí ukrajinské krize na Rusko jednostranné sankce, vedly obě země k dohodě, zejména na dodávkách plynu. To však podle Wallersteina nemusí znamenat, že si obě země jsou skutečně blízké.

Celý text v češtině ZDE.

Obě země se nepochybně snaží o restrukturalizaci současného aliančního uspořádání. Jenže zatímco Rusko hledá především dohodu s Německem na spolupráci v Evropě, Čína ve skutečnosti hledá dohodu s USA. Vzájemné poplácávání tak podle něj může být pouhým blufováním.

Německo je ohledně ruské integrace do evropské sféry rozděleno. Na jednu stranu vidí výhodu prakticky neomezené zákaznické základny, garanci energetické potřeby a rovněž možnost spolupodílet se na tvorbě globálního plánu. Tato svým způsobem likvidace NATO by se však neobešla bez opozice doma i v dalších středoevropských zemích. Rusko celkem správně pochopilo, že naznačením čínské alternativy by zastánce tohoto spojenectví mohlo aktivizovat.

Čína naproti tomu vytrvale hledá možnosti, jak v USA investovat a navázat s nimi co nejvýhodnější spolupráci. Výměnou za to by v USA získala loajálního spojence, který by svou silou supervelmoci mohl korigovat její tradiční soky v Asii - Japonsko a Koreu.

Tyto strategické hry se však zcela míjejí s ideologickým uvažováním západního světa. Inteligentním lidem na Západě, především ve velkých firmách, však dochází podstata této hry. Včetně faktu, že klíčovým pro její další vývoj bude, jak se k zájmům Ruska a Číny postaví Německo a USA.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…