Američtí vojáci v Liberci spali jen pět hodin

30.03.2015 9:33

Američtí vojáci z konvoje, který nocoval v Liberci, vyjeli dnes po 08:00 do Prahy. Kvůli nedělnímu zdržení při cestě z Polska se na ubikace dostali až kolem půlnoci, k technice se začali vracet ráno po 5:30. ČTK to řekl náčelník štábu 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany v Liberci Karel Navrátil. "Bylo to krátké, moc se nevyspali, ale jsou to vojáci," řekl.

Američtí vojáci v Liberci spali jen pět hodin
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Pohled na vojenskou techniku z balkonu liberecké radnice

Konvoj je opět rozdělen na tři skupiny, aby co nejméně komplikoval provoz. Na cestě vojáky čeká podle Navrátila jedna zastávka v kasárnách ve Staré Boleslavi, v Praze se s kolegy z dalších dvou konvojů sejdou v kasárnách v Ruzyni. V Liberci se s nimi dnes ráno rozloučilo kolem 200 obyvatel.

V libereckých kasárnách strávilo noc 180 vojáků, kteří přijeli asi ve 40 obrněných transportérech Stryker a terénních vozech Humvee. V neděli měli vojáci původně vyrazit do centra města, kvůli pozdnímu příjezdu to ale jejich velitel zrušil. Lidé se s nimi mohli setkat alespoň v kasárnách. "Zájem byl značný, odhadem tady bylo 2000 lidí," uvedla mluvčí pluku Vlastimila Cyprisová. Lidi neodradilo dlouhé čekání ani chladné a deštivé počasí.

Americký konvoj je na cestě z vojenského cvičení v Pobaltí na domovskou základnu v bavorském Vilsecku. Je rozdělený na tři části, jede v něm přes 500 lidí a 118 vozidel. Skupiny se dnes v Praze-Ruzyni spojí a odtud budou 1. dubna pokračovat do Německa společně.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…