Analytici čekali růst, tuzemská ekonomika je ale zklamala. Stagnovala

14.08.2014 14:12

Česká ekonomika ve 2. čtvrtletí ve srovnání s předchozím čtvrtletím stagnovala, analytici přitom čekali růst o 0,3 procenta. Příčinou mezičtvrtletní stagnace je podle Českého statistického úřadu pokles příjmů ze spotřební daně z tabákových výrobků způsobený předzásobením na konci loňského roku. Meziročně hrubý domácí produkt vzrostl o 2,6 procenta, uvedl dnes ČSÚ v prvním předběžném odhadu.

Analytici čekali růst, tuzemská ekonomika je ale zklamala. Stagnovala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonomové Petr Dufek, Jan Bureš a Martin Kupka

Horší než očekávaný výsledek dnes vykázala také ekonomika Německa, hlavního obchodního partnera Česka. Tamní hospodářství ve druhém čtvrtletí mezičtvrtletně kleslo o 0,2 procenta.

Než stagnace tuzemské ekonomiky je pro ČR horší zprávou německý pokles

„Větší pokles německé ekonomiky a stagnace francouzské je pro ČR horší zprávou než samotná stagnace české ekonomiky ve druhém čtvrtletí," uvedl hlavní analytik Raiffeisenbank Michal Brožka. Podstatné tak bude podle analytika ČSOB Petra Dufka, jak se v dalších měsících podaří českému hospodářství vypořádat s německým zpomalením, respektive zda německý útlum nebude trvalejší. „Na exportech to rozhodně zatím vidět není, ale aktuální geopolitické napětí ve východní Evropě k pozitivnímu výhledu příliš nepřispívá," upozornil.

Česká ekonomika je v lepší kondici než hospodářství sousedních zemí

„Česká ekonomika tak nezůstala ušetřena projevů zpomalení ekonomické aktivity viditelných ve velké části Evropy, přesto se zdá být v lepší kondici než většina jejích sousedů. Meziroční tempo růstu se udrželo na nejvyšší hodnotě za tři roky," uvedl analytik UniCredit bank Pavel Sobíšek. Ve druhé půlce roku se podle něj meziroční ekonomický růst udrží zhruba na současné úrovni. „Hlavní nejistotou je kondice západní Evropy, ovlivněné nejen ruskou kartou. S čísly ale může zamíchat také připravovaná revize HDP, která již negativně dopadla na čísla z Německa," dodal.

V prvním čtvrtletí český HDP vzrostl meziročně o 2,9 procenta a mezičtvrtletně o 0,8 procenta. Pro pozitivní meziroční vývoj ekonomiky ve 2. čtvrtletí mělo podle ČSÚ klíčový význam pokračující oživení zpracovatelského průmyslu. Výrazně se dařilo zejména výrobě dopravních prostředků, pryžových a plastových výrobků. Naopak v odvětví finančního zprostředkování meziročně hrubá přidaná hodnota klesla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…