Anglický i americký tisk cituje Zemanova slova pro PL.cz. A toto k nim dodává

06.04.2015 15:25

Vyjádření prezidenta Miloše Zemana, že není americký velvyslanec Andrew Schapiro vítán na Pražském hradě, vzbudilo pozornost mnoha světových médií. Přinášíme vám reakce britské veřejnoprávní BBC, amerického deníku The Wall Street Journal, ale i ruské prokremelské zpravodajské televize RT.

Anglický i americký tisk cituje Zemanova slova pro PL.cz. A toto k nim dodává
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Miloš Zeman

BBC uvádí, že jde o reakci českého prezidenta na kritiku Schapira týkající se jeho návštěvy Moskvy u příležitosti 70. výročí konce druhé světové války. Britská veřejnoprávní stanice v této souvislosti uvedla, že oslavy v Moskvě bojkotuje drtivá většina politických představitelů z celého světa. „Nedovedu si představit, že by si dovolil český velvyslanec ve Washingtonu radit americkému prezidentovi, kam by měl či neměl cestovat. Nedovolím žádnému zahraničnímu diplomatovi, aby určoval cíle mých návštěv,“ cituje BBC vyjádření prezidenta Zemana s odkazem na ParlamentníListy.cz.

Americké velvyslanectví v Praze podle BBC odmítlo celou záležitost jakkoli komentovat. „Miloš Zeman je známý svými otevřenými názory na celou řadu témat rezonujících v domácí či zahraniční politice České republiky, čímž se často dostává do sporu s koaliční vládou vedenou sociálními demokraty. Funkce českého prezidenta je spíše ceremoniální, ale Zeman se stal prvním přímo voleným prezidentem země. Do svého úřadu nastoupil v roce 2013,“ připomíná BBC.

Ještě obšírněji se celé kauze věnuje americký deník The Wall Street Journal. Jeho redaktor Sean Carney upozorňuje, že český prezident bude pravděpodobně jediným politickým vůdcem západní země, který na moskevské oslavy dorazí. Zmiňuje rovněž příjezd severokorejského vůdce Kim Čon-una, ale i německé kancléřky Angely Merkelové, která ovšem do Moskvy dorazí o den později. Wall Street Journal vyčítá Zemanovi, že konflikt na Ukrajině nazývá občanskou válkou a svými názory vyjadřuje v průběhu celé krize „jen velmi malou podporu spojencům České republiky v Severoatlantické alianci“.

Americký deník uvádí, že kromě americké ambasády nereagoval na prezidentova slova ani Schapiro. Pouze prý na svém twitterovém účtu vyjádřil nad vývojem situace překvapení. Americký deník vedle toho cituje názor Jaroslava Faltýnka z hnutí ANO, který považuje Zemanovu reakci za zbytečně vyostřenou. Dále zmiňuje názor předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga, který prohlásil, že i velvyslanec má právo vyjádřit svůj kritický názor.

Ruský zpravodajský kanál RT v úvodu svého článku o sporu mezi Zemanem a Schapirem cituje vyjádření českého prezidenta pro ParlamentníListy.cz, pode kterého má americký velvyslanec dveře na Pražském hradě uzavřené. „Český prezident také vyjádřil své znepokojení nad snahou Západu izolovat Rusko. Upozornil na to, že úzké vztahy mezi Západem a Ruskem jsou důležité nejenom kvůli byznysu, ale také z hlediska strategického partnerství v oblasti boje proti mezinárodnímu terorismu,“ uvádí ruská televize a cituje v této souvislosti názor šéfa výboru pro zahraniční vztahy v ruské dumě Alexeje Puškova. „Soudě podle hysterické reakce amerického velvyslance v ČR musí být Washington hodně nervózní z toho, že izolovat Rusko se mu nedaří podle jeho představ.“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…