Ani Putin už to nemá pod kontrolou. Překvapivý názor na situaci na východě Ukrajiny

21.05.2014 12:25

Ukrajinská krize se ještě více vyhrotila kvůli tomu, že plukovník Igor Strelkov hraje výhradně sám za sebe, a hrozí, že se zcela vymkne kontrole kohokoliv, včetně ruského prezidenta Vladimira Putina. Píše to redaktor Karel Dolejší na serveru Britské listy. Otázkou podle něj je, jak se k událostem nakonec zachová oficiální Moskva.

Ani Putin už to nemá pod kontrolou. Překvapivý názor na situaci na východě Ukrajiny
Foto: Radim Panenka
Popisek: Demonstrace proti fašismu na Ukrajině a na podporu Ruska

Mezi separatisty na východě Ukrajiny existuje hned několik frakcí. Původní centrum v Doněcku bylo politickým projektem, který podporoval i oligarcha Rinat Achmetov. Druhé hlavní centrum ve Slavjansku ale bylo podle redaktora tvořeno militanty, jejichž hlavním cílem je válka proti Kyjevu. Právě tato skupina nakonec ovládla i Doněck.

Celý článek čtěte zde.

Fanatiky a extremisty usilující o válku ovšem Achmetov nemůže potřebovat, jak píše Dolejší. Vystoupil proto s prohlášením, v němž se od separatistů distancuje a vyzývá k masovým protestům „za mír". Separatisté se v reakci na to rozhodli znárodnit veškeré podniky v oblasti, kterou kontrolují, protože oligarchové odmítají platit do jejich pokladny.

„Znamená to snad, že máme co do činění se dvěma skupinami východoukrajinských separatistů, přičemž pouze jedna z nich, nyní již poražená, byla adresátem pomoci nejen ze strany Achmetova, ale i Moskvy?" ptá se Dolejší na Britských listech.

Achmetov nemá moc šancí na úspěch proti ozbrojeným separatistům

Sám odpovídá, že sotva. „Než byl deaktivován twitterový účet separatistů ve Slavjansku, několikrát denně se na něm objevovaly povzbuzující zprávy o výzbroji, která dorazila z Ruska. Posléze se tyto zbraně také skutečně vyskytly na bojišti," píše autor. Těžko prý říct, zda Strelkova zásoboval nějaký kamarád mezi aktivními ruskými důstojníky, nebo zda šlo o přímé plnění příkazů z vyšších míst.

Postupně prý vychází najevo, že doněcký oligarcha Achmetov se cítí ohrožen a snaží se o změnu taktiky. Cílí na politickou izolaci separatistů mírovými prostředky. Otázkou zůstává, zda má šanci uspět. Jeho protivníci jsou podle Dolejšího naprosto bezskrupolózní a nebudou váhat použít čehokoliv.

„Vposledku je velmi nepravděpodobné, že by neozbrojené protesty, pakliže k nim vůbec ve větším měřítku dojde, zastavily po zuby ozbrojené a extrémní ideologií motivované separatisty ochotné střílet. Protesty mohou uspět na mnoha méně významných místech, kde je vojenská přítomnost relativně nepočetných oddílů separatistů slabá, ale v jejich centrech, Slavjansku a nyní i Doněcku, to není příliš pravděpodobné," konstatuje redaktor.

Otázka tedy zní, jak se k událostem, jež se i jí postupně vymykají z pod kontroly, nakonec zachová oficiální Moskva. Ovšem zda se rozhodne stáhnout a nechat Ukrajince, aby se s ozbrojenými aktivisty ruských militantně nacionalistických uskupení vypořádali, nebo zda se rozhodne obnovit kontrolu nad událostmi cestou invaze, až bude jasné, že jsou Strelkov a spol. v důsledku pokračující vojenské operace po smrti, v tuto chvíli prý možná nevědí ještě ani v Kremlu.

Ruská pochvala Kyjeva

Ukrajinský parlament v úterý schválil programový dokument „memorandum míru a porozumění", který předpokládá reformu ústavy nebo amnestii pro povstalce na východě, pokud složí zbraně. Vlivný ruský poslanec Leonid Sluckij Kyjev za tento krok pochválil. „Memorandum obsahuje příslib amnestie pro účastníky protestních protivládních akcí, které ovládly města na východě Ukrajiny. Amnestie se bude vztahovat na všechny osoby, které se nedopustily těžkých zločinů. V platnost má vstoupit až v případě, že ozbrojené skupiny složí zbraně a vyklidí okupované objekty," napsal server iHNed.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: adr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…