Ani pes by to nežral! Kalousek na síti drsně vypráskal Babiše

31.05.2014 16:31

Po prvním týdnu upisovacího období spořicích státních dluhopisů se ukazuje, že zájem o ně mezi lidmi proti loňsku prudce ochabl. Podle bývalého ministra financí a místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska se ale není čemu divit.

Ani pes by to nežral! Kalousek na síti drsně vypráskal Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Kalousek na svém profilu na Facebooku uvádí, že v minulých letech měl velkou radost z úspěšného startu projektu spořicích vládních dluhopisů. Domnívá se totiž, že pro budoucnost je velmi důležité, aby část státního dluhu držely domácnosti.

„Ministr financí Fischer v tomto projektu pokračoval. O letošní emisi ministra Babiše není zájem. Není divu. Parametry ceny a kvality nastavil stejně jako u Kosteleckých uzenin. Pes by to nežral… Je to chyba a velká škoda,“ rýpá na síti do svého nástupce na rezortu financí.

Ještě v loňském roce šly spořicí státní dluhopisy na dračku. Lidé o ně projevovali tak obrovský zájem, že ministerstvo financí muselo příjem objednávek už po několika dnech zastavit. Před loňskými Vánocemi si stát touto cestou půjčil od lidí přes 21 miliard korun.

Údaje o letošním prodeji státních cenných papírů ministerstvo zveřejní až po konci upisovacího období. Babiš před zahájením příjmu objednávek prohlásil, že ministerstvo chce prodat spořicí dluhopisy za zhruba pět miliard korun. Naprostou většinu objednávek dosud provedly fyzické osoby, což je dáno zejména stanovením menších limitů na úpis na jednotlivce.

V předchozích emisích si dluhopisů s nominální hodnotou jedna koruna museli zájemci koupit minimálně 1000 kusů. Stejně tak tomu je i nyní. Maximální počet kusů dluhopisů, které může jedna osoba celkem během upisovacího období získat, je však teď v případě reinvestičního a variabilního dluhopisu jeden milión korun. V případě protiinflačního dluhopisu to je 50 miliónů korun. Ministerstvo financí také změnilo podmínky pro zaplacení objednaných dluhopisů. Nově se musí uhradit do tří dnů od objednávky, dosud to bylo do pěti dnů od konce upisovacího období.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…