Archeolog- smrtelně nebezpečné povolání. Islámský stát je prý začal vybíjet

23.08.2015 10:03

Archeologie je velmi nebezpečné povolání, jde při něm o život. Za tímto souvětím nehledejte metaforický smysl. Islámský stát rozpoutal smrtelné běsnění, jemuž se zatím svět neumí či možná spíše nechce postavit.

Archeolog- smrtelně nebezpečné povolání. Islámský stát je prý začal vybíjet
Foto: wikipedia
Popisek: Vlajka Islámského státu

Podle informací České televize čelí syrští archeologové nejvyššímu nebezpečí, když se snaží své národní památky ochránit před radikály z Islámského státu. Ti po nich totiž intenzivně pátrají a ničí je. Aby je našli, neváhají archeology i zabíjet.

„Postavit se jim nikdo neumí – ani mezinárodní organizace či místní. Rukou islamistů zemřel nedávno například slavný syrský archeolog Khaled Asaad. Teroristé ho údajně zabili, protože nechtěl prozradit, kde před nimi ukryl památky z Palmýry,“ upozornila Česká televize na svém webu.

Jedenaosmdesátiletý archeolog není první a zřejmě ani poslední obětí islámských radikálů. Syrští odborníci přesto dál nasazují své životy a zachraňují, co se dá, za čtyři roky syrské války už zachránili tisíce předmětů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pivo za 70 Kč? Po zdražení vládou Čechy přešla chuť. Nebo jedou do Německa

17:17 Pivo za 70 Kč? Po zdražení vládou Čechy přešla chuť. Nebo jedou do Německa

Češi vloni vypili nejméně piva v historii. Oproti roku 2022 se jeho průměrná spotřeba na obyvatele s…