Armádu do akce v Řecku! Na agresivní migranty! SPD a Trikolóra drsně k vývoji

03.03.2020 7:41

Na řeckých hranicích se opět zvedá migrační vlna, která může být ještě větší než ta z roku 2015. Tisíce mužů se snaží dostat do Evropy s proklamovaným cílem na německé sociální dávky. Navíc se spekuluje o tom, že celou vlnu koordinuje vláda Turecka. Řecká armáda se snaží na středomořské hranici zjednat pořádek, ale hovoří se o tom, že nápor už dlouho neudrží. Jako v dalších zemích EU i v Česku tak padají výzvy, aby se Řecku okamžitě pomohlo.

Armádu do akce v Řecku! Na agresivní migranty! SPD a Trikolóra drsně k vývoji
Foto: Repro dokument Deutsche Welle na Youtube
Popisek: Záběr z dokumentu Deutsche Welle o táboře Moria

Od víkendu přicházejí z Řecka zprávy o dramatických bojích na hranici. Desetitisícům migrantů, kteří se pokoušeli dostat do Evropy, se postavila turecká armáda, a byly zaznamenány i případy, kdy se na ostrově Lesbos chopili iniciativy přímo místní občané.

Anketa

Má Česko vyslat armádu či policii na obranu Řecka před migranty?

99%
1%
hlasovalo: 28022 lidí

Řecko, které má s Tureckem pevninskou i mořskou hranici, deklarovalo odhodlání hranice EU ubránit a nepřipustit opakování situace z roku 2015.

Situace v posledních dnech eskaluje poté, co turecké úřady řekly migrantům, že hranice do Evropy jsou otevřené. O překročení hranic EU se během jediného víkendu pokusilo 65 tisíc lidí, tolik jako za celý minulý rok. Turecko zpochybnilo dohodu z roku 2016, podle které má migranty zadržovat (výměnou za štědrou finanční pomoc od zemí EU). Hovoří se dokonce o tom, že migranti měli být na turecké hranice sváženi vládou vyslanými autobusy.

Europoslanec Alexander Vondra navíc upozornil, že během několika týdnů může dorazit další vlna z Íránu, který v současnosti těžce zápasí s epidemií koronaviru (které podlehl dokonce i jeden z tamních poslanců).

I v České republice se proto ozývají hlasy, že bychom neměli jen přihlížet, ale je třeba Řecku na evropských hranicích pomoci.

Anketa

Stydíte se za to, že Česko nechce přijmout sirotky ze Sýrie?

3%
97%
hlasovalo: 34577 lidí

Hnutí SPD již v pondělí vyzvalo vládu, aby na svém pravidelném zasedání okamžitě rozhodla o vyslání vojáků či policistů na pomoc Řecku. „Tisíce mimořádně agresivních nelegálních islámských migrantů se snaží od uplynulého víkendu si vynutit vstup do Evropské unie a násilně útočí na řecké policisty na řecko-turecké hranici. Migranti křičí Alláhu Akbar (Bůh je velký), útočí kameny a vším možným, co se dá zapálit a vrhnout na řecké policisty,“ varoval předseda hnutí Tomio Okamura.

Zároveň připomněl, že Babišova vláda navzdory varováním poslanců vyplácí Turecku každý rok desítky milionů, aby migrační vlnu zadržovalo. Na letošní rok je na tyto účely schváleno 80 milionů korun, které proletí komínem, protože Turecko zjevně migranty zadržovat nechce, naopak je plánovaně vozí na hranice, dokonce se objevily informace, že turecké námořnictvo doprovází lodě s migranty až k Řecku.

Proto SPD následně navrhla, aby bylo Turecko okamžitě vyloučeno z NATO. „A jak reaguje NATO a EU? Buď mlčí, nebo Turecko tiše podporuje! ‚Řecko a Turecko potřebují naši podporu,‘ řekl například předseda lidovců v Evropském parlamentu Manfred Weber!“ rozčiluje se předseda Okamura.

Další iniciativy směřují především k podpoře Řecka, které musí snášet nápor migrantů, posílaných z Turecka. Objevila se petice, organizovaná pardubickou krajskou organizací hnutí Trikolóra. „My, níže podepsaní občané České republiky, obracíme se na vládu ČR s výzvou, aby poskytla pomoc a podporu Řecku jako hraničnímu státu Evropy a naší řecko-židovsko-křesťanské civilizace,“ žádá.

Události na řecké hranici podle autorů petice jednoznačně mají povahu invaze, které je třeba čelit. Vláda České republiky, ke které se petice obrací, je vyzývána, aby nabídla Řecku veškerou možnou pomoc, ať už humanitární, finanční, nebo i policejní a vojenskou.

„Problematiku migrace nelze řešit nerespektováním státních a kulturních hranic, ani přenechávat iniciativu tzv. nevládním a neziskovým organizacím,“ vzkazuje petice, kterou můžete podepsat ZDE.

„Nesmíme nechat Řecko osamocené, jeho hranice jsou i hranice naše!“ končí výzva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …