Asi nežijeme v úplně normální zemi, připustil u Drtinové místopředseda lidovců

03.12.2013 19:11

Včerejší dlouhé jednání ČSSD, ANO a KDU-ČSL nepřineslo žádný zásadní průlom. Strany se především dohodly, že se budou dál dohadovat. Jak se na to dívá místopředseda křesťanských demokratů Roman Línek? Svůj pohled představil v úterním Interview Daniely Drtinové České televize, prozradil také témata, která jsou pro lidovce nepřekročitelná. Nejprve se ale vyjádřil k aktuálnímu působení dvou policejních prezidentů.

Asi nežijeme v úplně normální zemi, připustil u Drtinové místopředseda lidovců
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

„Je to smutný příběh. ... Nedělá nám dobré jméno navenek ani dovnitř. Tuto situaci jsem ani já ani většina z nás nezpůsobili, ale dokládá, že nežijeme ve zcela normální standardní zemi,“ poznamenal Línek. Poslední slovo by ale podle jeho názoru měl vyřknout ministr vnitra v demisi Martin Pecina, který postupuje v roli správního orgánu. Sám Pecina se takto opakovaně popsal a podle Línka má pak k jednání zákonné právo, ačkoli má vláda v demisi již konat absolutní minium.

Důstojná role a proevropsky laděné strany

Následně se ve vysílání vyjadřoval už k dohadování tří potenciálních koaličních stran. Nemá mnoho informací o případném rozdělování křesel, protože dorazil do Prahy až odpoledne, ale v obecné rovině se mu líbí, že šéfové stran zintenzivnili své jednání. Zdůraznil přitom, že debata o programových otázkách je zásadnější. Sám prý nemá informace ani o tom, že by budoucí vláda měla mít více ministrů než vláda současná.

"KDU-ČSL ale nepůjde do žádného koaličního projektu, kde by hrála nedůstojnou roli,“ zdůraznil Línek. Připustil však, že zatím neexistuje konkrétní představa, jak by měla vláda vypadat po personální stránce, což může být problém, pokud má nová vláda vzniknout do Vánoc. Dohodnuto již je i to, že nebude existovat určitá křížová dohoda ve stylu: Pokud nemáte ministerstvo, dostanete předsednictví patřičného výboru. Línek však také poukázal na příklad Německa, kde budoucí koaliční vláda vznikala podstatně déle.  

Za pozitivní považuje skutečnost, že všechny tři případné koaliční strany vystupují proevropsky, což je oproti minulé době pozitivní. V závěru pak zmínil témata, ve kterých by lidovci nechtěli být přehlasováváni. Jde o téma rozpočtu, zahraniční politiky či v otázce bezpečnostní politiky. Konkrétnější však být nechtěl, protože se o tom musí domluvit napřed partneři mezi sebou. Jasněji by mohlo být po sobotním jednání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…