Karolína Peake ohromila vysvětlením korupce. Na vině prý jsou úplatky ve sportu

03.12.2013 19:06

Podle Karolíny Peake za tristní výsledky naší země v mezinárodních výzkumech vnímání korupce může do velmi významné míry sport. Ten prý sledují i lidé, které politika nezajímá, a když vidí úplatkářství tam, myslí si, že je i v politice.

Karolína Peake ohromila vysvětlením korupce. Na vině prý jsou úplatky ve sportu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karolína Peake

„Korupce není jenom problémem politiky a veřejného sektoru. Je to také problém zdravotnictví nebo sportu, mluví se o různě uplacených zápasech a podobně. Byla by tedy velká chyba zmenšovat jej jenom na oblast politiky a veřejného sektoru,“ odmítla bývalá vicepremiérka v rozhovoru pro server Aktuálně.cz nařčení, že na umístění pouhých šest příček před koncem „evropské“ skupiny mají lví podíl politici.

Politici se prý naopak snaží situaci změnit. Zejména minulá Nečasova vláda, kde Peake působila jako vicepremiérka a pod palcem měla právě boj s korupcí. „Minulá vláda byla první, která měla jasně daný protikorupční program v koaliční smlouvě, přijímala protikorupční strategie a pravidelně vyhodnocovala plnění protikorupční strategie. Přijala celou řadu zákonů, nejen novelu zákona o veřejných zakázkách, ale i naprosto zásadní zákon o trestní odpovědnosti právnických osob, díky němuž můžeme teď přistoupit k Úmluvě OSN proti korupci. Vláda také přijala opatření na úrovni exekutivy a zasadila se například o daleko větší zveřejňování informací o nakládání s veřejnými prostředky,“ pochlubila se nedávná šéfka strany LIDEM, vzniklé uprostřed volebního období odštěpením z Věcí veřejných.

Nastupující vláda má podle paní Peake tři možnosti, jak s korupcí bojovat. Buď nedělat nic, což se dělo dlouhá léta. Nebo rozjet „jakobínský teror“ a začít zavírat všechny, kteří se zrovna nepozdávají. Ani toto řešení by však Peake nedoporučovala. Třetí cestou, kterou se prý vždy snažila razit, je pak nastavení pravidel a vymáhání jejich dodržování.

„Myslím, že bychom si všichni měli uvědomit, že boj s korupcí je hlavně o nastavování pravidel, jejich dodržování a jejich vymáhání. Že to není pouze věc politiky, ale celé společnosti,“ zdůrazňuje Peake závěrem.   


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…