Ať se Válek věnuje raději kartám. Rakušan chce jen odvést pozornost, myslí si předseda Svobodných

16.02.2022 16:55 | Kauza

Iniciativa Chcípl PES zveřejnila adresy poslanců, kteří podporují pandemický zákon, což rozlítilo nejen ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), ale kritika se ozvala ze všech koutů Poslanecké sněmovny. Podle Libora Vondráčka, předsedy Svobodných, nejde o nic jiného než o odvádění pozornosti od skutečného problému, a tím je nebezpečnost pandemického zákona pro ochranu základních práv a svobod občanů naší země.

Ať se Válek věnuje raději kartám. Rakušan chce jen odvést pozornost, myslí si předseda Svobodných
Foto: Archiv Libora Vondráčka
Popisek: Předseda Svobodných Libor Vondráček

„Zveřejňování adres poslanců považuji za chybu, protože to odvádí pozornost od pandemického zákona a dává to pětikoalici možnost, aby místo o důvodech, proč tak násilně protlačuje tento zákon, mluvila o ‚nesmyslech‘,“ řekl Libor Vondráček. „Daleko víc za hranou než zveřejnění adres poslenců je protlačování pandemického zákona obcházením jednacího řádu Poslanecké sněmovny navzdory vůli senátorů, kteří pandemický zákon zamítli a dali vládě jasně najevo, že něco takového, nota bene v legislativní nouzi, o které nemůže být ani řeč, rozhodně přijímat nechtějí,“ dodal Vondráček.

„Myslím si, že to, že se dnes vede diskuse o zveřejnění adres poslanců, je pouze vysvobozením pro vládu, která místo toho, aby obhajovala, proč v této době naprosto nesmyslně navrhuje zmocňovací novelu pandemického zákona, přestože sama tvrdí, že chce rozvolňovat, odvádí pozornost tu k adresám poslanců, tu k šibenicím. Podstata věci, to znamená vlastní pandemický zákon, pak bude ve stínu této diskuse unikat médiím,“ varuje Vondráček, který je přesvědčený o tom, že Ústavní soud pandemický zákon zruší, pokud by byl i přijat, a to právě proto, že nebyly naplněny podmínky legislativní nouze, a proto že byl porušen jednací řád Poslanecké sněmovny.

„Zaznamenal jsem, že ministr Válek mluvil o tom, že covid pasy jsou standardem na západ od nás a že my bychom se o takových opatřeních nemuseli vůbec bavit a mohli bychom se chovat zcela standardně, jako se chovají západní státy. Já říkám rozhodně ne! Nechci, aby bylo u nás standardem, že stát přikazuje podnikatelům, aby diskriminovali své zákazníky,“ odmítl vládní vidění světa Libor Vondráček a rovnou připojil jednu aktualitu z tolik vychvalovaného západního světa.

Mgr. Libor Vondráček

  • Svobodní
  • předseda Svobodných
  • mimo zastupitelskou funkci

„V Itálii mají neočkovaní lidé starší padesáti let zakázáno docházet do práce. Je to naprosto šokující věc, kterou umožňují právě zákony, jako je např. pandemický zákon. Něco takového musíme rezolutně odmítnout, stejně jako opětovné zavádění kontroly covid pasů,“ je přesvědčený Vondráček, který má pro ministra zdravotnictví Vlastimila Válka jeden vzkaz.

„Ať se ministr Válek raději věnuje mariáši, než aby protlačoval pandemický zákon, který má vést k tomu, aby mohla vláda snadněji vstupovat do práv a svobod občanů. Pokud máte nějaký karetní balíček navíc, můžete jej panu ministru nebo jeho náměstkovi poslat na adresu Ministerstva zdravotnictví, ať raději už nevymýšlí nesmysly, ať už nechají lidi na pokoji a raději se věnují karbanu,“ dodal Libor Vondráček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…